Gazete Vatan Logo

Panik yapan şirketler kredi talebini artırıyor

TBB Başkanı Aydın, panik yapan bazı işletmelerin alacak vadelerini kısalttığını belirterek, “Bu durum da doğal olarak bankalara olan kredi talebini artırıyor. Bu durumu yönetebiliriz” dedi.

Panik yapan şirketler  kredi talebini artırıyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, panik yapan bazı işletmelerin ticari ilişkilerinde sınırlamaya gittiğini, alacak vadelerini uzattığını, bunun da kredi talebini artırdığını söyledi.

Yurt dışında likiditenin daha sınırlı hale geldiğini ve borçlanma maliyetinin arttığını söyleyen Aydın, “Yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yönelik risk alma isteklerinin azalması finansal piyasalarda hızlı oynaklıklara neden oluyor. Ülkemiz de diğer gelişmekte olan ülkeler gibi bu durumdan maalesef etkilendi” dedi.

Destek olmaya çalışıyoruz

Türkiye’nin son 10 yılda çok önemli yatırımlar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini; bu yatırımların finansmanında TL kaynaklar yeterli olmadığı için yurt dışından borçlanma yapıldığına işaret eden Aydın, likiditenin daralması ve borçlanma maliyetlerinin artmasına bağlı olarak giderler gelirlerden daha hızlı artmaya başlayınca borçlanma ihtiyacının da yükseldiğini söyledi. Aydın, şöyle devam etti: “Bu dönemde, bankalar borçlarını ödemeye niyetli müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesi için destek olmaya çaba gösteriyorlar. Müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu-alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı, kredi kanallarını açık tutmaya, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaya azami gayret ediyorlar. Yeniden yapılandırma uygulaması da bu hafta yürürlüğe girdi. Bu çalışmadaki temel prensip, borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen borçluların ekonomik faaliyetlerini desteklemek.”

Haberin Devamı

Önlemler alınıyor

“Amacımız üretimi, yatırımı, ihracatı, ticareti, istihdamı, kısaca büyümeyi finanse etmeye devam ederek varlık değerlerini korumaktır” diyen Aydın, şöyle konuştu: “Öte yandan, panik yapan bazı işletmelerimizin kendi aralarındaki ticari ilişkilerinde sınırlamalara gittiklerini, alacak vadelerini kısalttıklarını, ek teminat istediklerini, müşteri çeklerini kabul etmediklerini görüyoruz. Bu durum da bankalara olan kredi talebini doğal olarak arttırıyor. Biz bu durumu yönetebiliriz. Hükümetimiz soğukkanlı ve rasyonel bir şekilde, hepimizle istişare ederek gerekli önlemleri alıyor.”

Haberin Devamı

Dönem birbirimizi anlama dönemi
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, yeni ekonomik programın beklentileri iyileştireceğine ve öngörülebilirliği artıracağına inandıklarını ifade ederek, “Türkiye ekonomisi sağlam bünyeye sahiptir ve güçlü bir yapıdadır. Bu yapının temel taşları arasında bankacılık sektörü ve reel sektör vardır. Dönem birbirimizi anlama ve destek olma, yardım etme, iş birliği ve güç birliği yapma dönemidir” dedi.