Gazete Vatan Logo

Pandemi sürecinde alınan kilolar tüp bebek sürecini olumsuz etkiler mi?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, pandemi sürecinde alınan kiloların tüp bebek tedavisinin başarıyla sonuçlanmasını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

Pandemi sürecinde alınan kilolar tüp bebek sürecini olumsuz etkiler mi?

Kilo sorunu birçok sağlık problemlerinin yanı sıra kısırlığa da neden oluyor. Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir 'Pandemi sürecinde alınan kilolar tüp bebek sürecini olumsuz etkiler mi?' şöyle yanıt verdi:

Aşırı kilolu kadınlarda görülen adet düzensizliği ve yumurtlama problemi hamile kalma ihtimalini önemli ölçüde düşürür ve ilerleyen dönemlerde kısırlığa yol açar. Kadınlarda östrojen hormonunun yüzde 66’sı yağ hücrelerinde üretilir. Östrojen seviyelerinin artması ya da azalması hamileliği olumsuz yönde etkiler. Çiftlerin her ikisinin de ideal kiloda olması gebe kalma olasılığını önemli ölçüde artırır.

Kadınlarda çok sayıda yağ hücresi östrojen dengesini bozar. Yüksek östrojen seviyesi ise yumurtlamayı engelleyen etmenlerden birisi olarak kabul edilir. Yüksek vücut kitle indeksi nedeniyle ortaya çıkan metabolik bozukluk yumurtanın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Yumurtlama bozukluğu olan kadınlarda doğal gebelik şansı oldukça düşüktür. Gebe kalmak için ideal vücut kitle indeksi 21 ile 29 arasındadır. Vücut kitle indeksinin daha düşük ya da daha yüksek olması gebe kalma ihtimalini direkt olarak etkiler. Verilen beş kilonun bile kadınlarda tüp bebek tedavisinde başarı oranını artırdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi görmek isteyen kadınların diyetisyen eşliğinde vücut sağlıklarını koruyarak ideal kiloya inmeleri çok önemlidir.

Haberin Devamı

Kilo sorunu erkeklerde de üreme sorunu yaratıyor

Aşırı kilo sadece kadınlarda değil erkeklerde de son derece önemlidir. Aşırı kilolu erkeklerin sperm kaliteleri önemli ölçüde düşer. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de östrojen hormonu yağ dokusunda üretilir. Ancak kadınlara göre bu üretim çok daha azdır. Yağ dokusu fazla olan erkeklerde testosteronun östrojene oranı daha da artar. Fazla kilolu olan erkeklerde, ideal kilodaki erkeklere göre daha fazla hormon bozuklukları görülür. Testosteron oranının düşmesi ile doğru orantılı olarak sperm kalitesi de düşer. Erkeklerde ideal kiloya düşmek sperm kalitesinin yeniden artmasını sağlar. Vücut ağırlığının normalden az olması, bir anda aşırı kilo kaybı sperm sayısını ve sperm hareketliliğini düşürür. Bu yüzden pandemi döneminde alınan kiloların bir anda verilmesi yerine düzenli olarak sağlıklı kilo vermek çok daha faydalıdır.

Haberin Devamı