Gazete Vatan Logo

Panda Tahvilleri bu yıla yetişecek

Türkiye, dünyanın 3’üncü büyük tahvil pazarı olan Çin’e girmeye hazırlanıyor. Çin yuanı üzerinden ilk tahvil bu yıl ihraç edilecek.

Panda Tahvilleri bu yıla yetişecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Çin yuanı üzerinden tahvil ihracı için geri sayım başladı. Bank of China’nın Türkiye iştiraki Bank of China Turkey Genel Müdürü Ruojie Li, Türkiye tarafından ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Çin yuanı üzerinden tahvil ihracı için görevlendirildiklerini belirterek, “İşlemin bu yıl içerisinde başarıyla tamamlanabilmesi için çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor” dedi.

Bankalara yetki verildi

Hazine, Panda piyasasında tahvil ihracı olanaklarını araştırmak için Şubat’ta harekete geçmişti. Bu kapsamda, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesinde, bu tahvil ihracı olanaklarının araştırılması için Bank of China, HSBC ve ICBC yetkilendirilmişti.

3. büyük tahvil pazarı

Yabancı kurumların finansman ihtiyaçlarını gidermek için Çin’de yuan cinsinden ihraç ettikleri varlıklara ‘Panda Tahvilleri’ adı veriliyor. Özellikle Çin para birimi yuanın uluslararası piyasada bilinirliliğinin artması ve devlet başkanı Şi Cinping’in 2013 yılında ortaya attığı İpek Yolu projesinden sonra söz konusu tahvillere ilgi artmaya başladı.

Haberin Devamı

Panda Tahvilleri’nin büyüklüğü bu yılın Mayıs ayı itibariyle 24 milyar dolara ulaştı. Çin, dünyanın üçüncü büyük tahvil pazarına sahip ve hızla büyümeye devam ediyor. Pazarın büyüklüğü 12 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Çin’den 2 trilyon $’lık pazara davet
Çin’in 2 trilyon doları bulan ithalat pazarı için ilk kez düzenleyeceği fuara, Türkiye’den 41 şirket milli katılım gösterecek. Bireysel katılmcılarla bu sayının artması bekleniyor. Çin Uluslararası İthalat Fuarı, 5-10 Kasım tarihlerinde Şanghay’da düzenlenecek. Türkiye’den fuara mutfak eşyası, kuyumculuk, kimya, gıda, beyaz eşya, tarım, otomobil yedek parça sektörlerinde faaliyet şirketler katılacak. Fındık üreticileri de fuarda yer alarak Türk fındığını tanıtacak.