Gazete Vatan Logo

Palm yağı nedir? Palm yağı hangi ürünlerde ve ne amaçla kullanılır?

Nutella markasının palm yağı kullandığı haberiyle birlikte palm yağının ne olduğuyla ilgili sorular da gündeme oturdu. Palm yağının özellikleri ve ürünlerde neden tercih edildiği gibi pek çok bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

Palm yağı nedir? Palm yağı hangi ürünlerde ve ne amaçla kullanılır?

Palm yağı diğer adıyla palmiye yağı olarak da biliniyor. Özellikle Malezya ve Endonezya'dan elde edilen palm yağı pek çok üründe kullanılıyor. Bunun en önemli nedeni ise diğer yağlara göre daha uygun ve dayanıklı olması...

PALM YAĞI İLE İLGİLİ BAKANLIK AÇIKLAMASI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik şu açıklamayı yaptı: “Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. Bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

PALM YAĞININ ÖZELLİKLERİ

- 700-1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilir ve toplam karoten miktarının %90’ınını beta ve alfa karoten oluşturur.

- Antioksidan özelliği olduğu biliniyor.

- %10 çoklu doymamış, %40 tekli doymamış ve %50 doymuş yağ asitlerini içererek bütün yağ türlerinin bileşimini oluşturur.

- Trans yağ asitlerini içermez.

- Omega-6 yağ asidini barındırır.

PALM YAĞI KULLANIM YERLERİ

- Bazı çikolatalar; pürüzsüz ve parlak bir görünümün yanı sıra erimesinin de önüne geçmek amaçlanır.
- Margarinin oda sıcaklığında erimemesi için kullanılır.

- Dondurulmuş pizzalara eklenen palm yağı, hamurun yapışmasını önler.

- Dondurmanın pürüzsüz ve kremsi bir yapıda olmasını sağlar.

- Deterjan gibi temizlik ürünlerinde de kullanılır.

- Bazı şampuanlarda da yer alır.
- Palmiye yağı kadınların en fazla kullandığı kozmetik ürünlerden biri olan rujlarda da bulunur. Bu sayede rujun erimemesi ve pürüzsüz olması sağlanır. Tat vermemesi de kullanılmasının başlıca sebeplerindendir.

Haberin Devamı


Merak edilen diğer bir konu ise palm yağının hangi ürünlerde kullanıp kullanılmadığını bulmak oluyor. Ürünlerin etiketinde eğer; Palm Yağı, Palmitic Asit, *Palmeate, Palm yazıları var ise bu içerdiğini gösterir.