Gazete Vatan Logo

Palamut Gerdanlığın sahtesi var

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'nin en değerli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, 3 şüphelinin yakalanması için operasyonlar sürdürülürken; tarihi eser piyasasında bölgenin tanınmış ismi olan K.T., müzedeki çok sayıda eserin sahte olduğunu iddia etti

`Deli Tosun' lakaplı K.T.'nin adı, 2001'in Ekim ayında Akmonya'daki Tanrıça Tykei mozaiğinin çalınmasından sonra duyuldu. Kuşkuların, kendileri üzerinde yoğunlaştığı dönemde, Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ve K.T. 14 ay iz sürdü, edindikleri bilgilerle tarih kaçakçılığının aydınlanmasına katkı sağladı. Mozaik bulunup, olayın zanlıları İstanbul'da ele geçirilirken, müzede Karun Hazineleri'nin en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirildiğinin ortaya çıkması, Müdür Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 kişinin tutuklanması üzerine gözler yine K.T.'nin üzerine çevrildi.

K.T., müzedeki çok sayıda eserin sahte olduğunu iddia etti. K.T., "Eserlerin çoğu sahte. Ancak burada değiştirilmedi. Uşak'a bir kısmı sahte olarak geldi. Ayrıca bazılarının sahteleri de piyasada dolaşıyor. Denizli'de arkeolojiye meraklı ünlü bir işadamının elinde, Karun Hazinesi'ndeki parçalara ait kalıpların olduğunu biliyorum. Karun Hazinesi'nin bir diğer parçası olan Palamut Gerdanlığın gerçeği müzede. Sahtesi de 3 yıl önce Akşehir'de bana satılmak istendi. Sahte olduğunu bildiğim için almadım. Ben bölgenin en ünlü tarihi eser kaçakçısı olarak biliniyorum. Ancak devletim için çalışıyorum. Bana getirilen eserleri devlete teslim ediyorum ya da kaçakçıların yakalanmasını sağlıyorum" dedi.

Öte yandan yetkililer, 7 kişinin tutuklandığı Kanatlı Denizatı Broşu soruşturması kapsamında olayla ilgisi bulunduğu tespit edilen A.D. (42), S.Y. (35) ve U.S.'nin (39) yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Uşak'tan kaçak kazıyla çıkarılıp ABD'ye götürülen Karun Hazineleri, 1986 yılında başlayıp 1992'de sonuçlanan hukuk mücadelesinin ardından, ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden alınarak 1993 yılında Ankara Medeniyetler Müzesi'ne teslim edilmişti. 3 yıl burada sergilenen hazine, ait olduğu Uşak'a getirilip Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmişti. Hazine, 1996'dan bu yana Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyordu.

Haberin Devamı