Gazete Vatan Logo

Pakistan Şevket Hüseyin'i idam etti!

Pakistan'da 2004'te 14 yaşındayken bir çocuğu öldürmekten mahkum edilen Şevket Hüseyin insan hakları örgütlerinin çağrılarına karşın idam edildi. Hüseyin'in itirafının işkenceyle alındığı söyleniyordu.

Pakistan Şevket Hüseyin'i idam etti!

Pakistan'da 2004'te 14 yaşındayken bir çocuğu öldürmekten mahkum edilen Şevket Hüseyin insan hakları örgütlerinin çağrılarına karşın idam edildi.

Avukatları Hüseyin'in suçlu bulunduğunda 14 yaşında olduğunu ve itirafın işkenceyle alındığını söylüyordu. Ancak yetkililer Hüseyin mahkum edildiğinde reşit olmadığına dair bir kanıt olmadığını savunuyordu.

Şevket Hüseyin'in cezasının Karaçi'deki bir hapishanede yerel saatle sabaha karşı infaz edildiği ve infazdan önce son bir kez ailesiyle görüştürüldüğü belirtildi.

Şevket Hüseyin'in infazı bu yıl içinde dört tek ertelenmişti. Ama ertelemelere, yoğun lobi faaliyetlerine ve Hüseyin'in merhamet edilmesi taleplerine karşın ceza infaz edildi.

Dört ayda 193 infaz Pakistan hükümeti geçen Aralık'ta Taliban'ın Peşaver'de 150 öğrenci ve öğretmeni öldürmesinden sonra idam cezaları üzerindeki moratoryumu kaldırmıştı.

O zamandan bu yana ülke çapında 193 idam mahkumu infaz edildi.

Pakistan dünyanın en çok idam cezası veren ülkelerinden biri. Ülkedeki 8 bin mahkum infaz bekliyor.

İdam cezalarına karşı mücadele veren Reprieve adlı örgüt Pakistan hukuk sisteminin Hüseyin'i davanın her aşamasında yüzüstü bıraktığını ve davanın düzgün bir şekilde soruşturulmadığını savundu.

Örgütün açıklamasında, "Pakistan hükümetinin Pakistan'dan ve tüm dünyadan gelen çağrılara karşın infazı durdurmaması meselenin adaletten çok siyasi güç gösterisiyle ilgili olduğunu gösteriyor" denildi.

Pakistan hükümeti Hüseyin'in suçlu bulunduğunda 23 yaşında olduğunu söylemiş ve mahkeme yaşının tespiti taleplerini reddetmişti.

Haberin Devamı