Gazete Vatan Logo

Pakistan'ın kuşlu, sürahili oy pusulası

Pakistan sandıkta demokrasi sınavı verdi. İşte seçimden ilginç notlar...

Pakistan'da 8 Ocak’ta yapılması planlanan, ancak eski başbakanlardan muhalefet lideri Benazir Butto'nun 27 Aralık’ta Ravalpindi kentindeki bir mitingde öldürülmesinden sonra 18 Şubat’a (bugün) kalan parlamento seçimleri, ülkenin demokrasiye geçişi açısından büyük bir sınav niteliğinde.

81 milyon seçmen bulunan ülkede yerel saatle 08.00'de (TSİ 05.00) başlayan oy kullanma işlemi, yerel saatle 17.00'de (TSİ 14.00) sona erdi. Seçimlerde ilk sonuçların bugün geç saatlerde alınması bekleniyor, ancak resmi sonuçların 20 Şubat’tan önce ilan edilmesi olasılığı oldukça düşük.

























HALK MÜŞERREF'E TEPKİLİ

Genelkurmay Başkanlığı ile Devlet Başkanlığı’nı aynı anda yürütürken baskılar üzerine üniformasını çıkarıp geçen ekim ayında ‘sivil devlet başkanı’ olarak, tartışmalı bir seçimle yeniden ülkenin başına geçen Pervez Müşerref’in terörle mücadele konusunda ABD’ye verdiği destek nedeniyle halktan büyük tepki gördüğü bir ortamda düzenlenen genel seçimlerde parlamentonun alt kanadının üyeleriyle 4 ilin meclis üyeleri belirleniyor.

Pakistan'da bugün yapılan genel seçimler, Müşerref'in 1999 ekiminde kansız darbeyle iktidara gelmesinden sonra ülkede demokrasinin yeniden tesisi bakımından büyük önem taşıyor.


60 KADIN VEKİL SEÇİLECEK

18 yaş ve üstündeki 81 milyon seçmen, 342 sandalyeli Ulusal Meclisin 272 üyesini belirleyecek. Kalan 70 sandalye 10'u gayrimüslimlere, 60'ı kadınlara olmak üzere partilerin alacağı oy oranlarına göre tahsis edilecek.

Vilayetlerdeki nüfusa oranla Pencap 148, Sindh 61, Kuzey Batı Sınır vilayeti 35, Belucistan 14, aşiret bölgeleri 12, başkent İslamabad da 2 milletvekili çıkaracak.


ABD ANKETLERİNE GÖRE BUTTOLARIN PARTİSİ FAVORİ

Müşerref'in müttefiki Pakistan Müslüman Birliği-Q, (PML-Q); Butto'nun Pakistan Halk Partisi (PPP) ve eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği-N (PML-N) partileri seçime katılan belli başlı partiler arasında bulunuyor.



KUŞLU, SÜRAHİLİ OY PUSULASI

Pakistan'da bugün yapılan genel seçimlerde
kullanılan oy pusulaları, okuma-yazması
olmayan seçmenler için özel olarak hazırlandı.
Seçmenler, her bir parti ve aday için mürekkep
okkası, sürahi, baston, güvercin gibi farklı
sembollerin kullanıldığı pusulalarla oy kullandı.

ABD'li kamuoyu araştırma şirketleri tarafından yapılan iki ankette, Pakistan Halk Partisi'nin birinci, Pakistan Müslüman Birliği'nin ikinci, Pakistan Müslüman Birliği'nin ise üçüncü geleceğini gösteriyor.

MÜŞERREF'A AZİL SÜRECİ BAŞLAYABİLİR

PPP önderliğindeki muhalefetin seçimi kazanması halinde Müşerref'in siyasi hayatının bir hayli zora gireceği, hatta kendisine yönelik bir azil sürecinin bile başlatılabileceği ifade ediliyor.

Katılım oranının yüzde 41,7 olduğu 2004 seçimlerinde, PML koalisyonu 130, PPP 63, PML-N 18, aşırı dincilerin oluşturduğu 6 partili ittifak; Muttehide Meclis-i Amel 59, Sindh bölgesinin Müşerref yanlısı partisi Muttehide Kavmi Hareketi 18, diğer küçük partilerle bağımsızlar da 19 sandalye kazanmıştı.


470 BİN POLİS VE ASKER GÖREVLENDİRİLDİ

Yoğun terör tehdidi nedeniyle oldukça gergin bir ortamda yapılan Pakistan'daki seçimlerde güvenliği sağlamak amacıyla, ülke genelinde 470 bin polis ve asker görevlendirildi.


Ülkenin kuzeybatısındaki Paraçınar kasabasında, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi’nin desteklediği bağımsız bir adayın seçim mitinginin sonunda dün bombalı saldırı düzenlenmişti. Bu saldırıda en 46 kişi ölürken 110 kişi de yaralanmıştı.

Haberin Devamı