Gazete Vatan Logo

Paha biçilmez Osman Hamdi Bey eserleri görücüye çıkıyor

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi paha biçilmez Osman Hamdi Bey eserlerini yeniden keşfe davet ediyor

Paha biçilmez Osman Hamdi Bey eserleri görücüye çıkıyor

Tuvalin ardında gizli izleriyle Osman Hamdi Bey’in tekniklerine ışık tutacak bilimsel araştırma projesinin sonuçları ile restorasyon ve konservasyonu gerçekleştirilen eserler, bilimsel bir sergiyle sanatseverler ile buluşacak S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin başlattığı yeni bir proje ile, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan coğrafyanın resim ve kültür tarihine damgasını vuran Osman Hamdi Bey eserlerinin bilinmeyenleri, yepyeni bilimsel yöntemlerle ortaya çıkıyor. Bank of America Merrill Lynch Yatırım Bankası’nın desteğiyle hayata geçen araştırma projesinin sonuçları, Osman Hamdi Bey’in milli değer teşkil eden tanınmış eserlerinin arka planını ve sanatçının tuvalin arkasındaki sanat dilini görünür kılacak. İncelemeler sonucu belirlenen konservasyon sürecinden geçtikten sonra eserler, bilimsel bir sergi vasıtasıyla sanatseverlerle tekrar buluşacak.

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan Osman Hamdi Bey resimlerinin konservasyon ve araştırma çalışmalarını yürüteceği projede Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan coğrafyanın kültür ve sanat tarihine yaptığı eşsiz katkılarıyla bilinen Osman Hamdi Bey’in ‘Naile Hanım Portresi’, ‘Arzuhalci’, ‘Cami’, ‘Kokona Despina’, ‘Beyaz Vazoda Çiçekler’ ve ‘Kuran Okuyan Adam’ adlı tabloları derinlemesine incelenecek. Sabancı Üniversitesi akademik kadrosunun işbirliğiyle yürütülecek çalışma sonucunda eserler teknoloji ve bilimin son teknikleriyle restore edilirken, eserlerin inceleme sırasında ortaya çıkan gizli katmanları, Osman Hamdi Bey’in çalışırken izlediği tekniklere ışık tutacak, bir sanatçının eserini tamamlamasına giden yolda uğradığı durakların heyecan verici bir yol haritasını teşkil ederek sanatseverleri sanat tarihinde bir yolculuğa çıkaracak.

Önemli eserleri en iyi koruma yöntemlerini tespit edebilmek için öncelikle tablolarda kullanılan teknik ve malzemelerinin titizlikle incelenceği projenin bilimsel danışmanlığını Sakıp Sabancı Müzesi Resim ve Çağdaş Sanat Konservasyon Uzmanı ve Danimarka Güzel Sanatlar Akademisi mensubu Filiz Kuvvetli üstleniyor. Projenin bilim komitesini Getty Konservasyon Enstitüsü asistan kimya uzmanı Lynn Lee, Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendislik Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Gülgün, Sabancı Üniversitesi Mekanik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Güllü Kızıltaş Şendur ve Filiz Kuvvetli birlikte yönetiyor olacaklar.

Bank of America Merrill Lynch Türkiye CEO’su Elif Bilgi konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Gelecek nesillerin öğrenmesi ve zevk alması için tarihin önemli bir parçası olan Osman Hamdi Bey Koleksiyonu’nun korunması adına Sakıp Sabancı Müzesi’ne destek olmak bizim için bir gurur. Bank of America Merrill Lynch ‘Sanatı Koruma Projesi’ sadece sanat eserlerinin korunması değil, aynı zamanda, dünya çapındaki birçok farklı kültür ve geleneğin anlaşılması ve saygı görmesinin sağlanması ve bu kapsamda toplumların eğitilmesi gibi misyonlara sahip.” dedi.

Araştırma kapsamında günümüze ulaşan hassas durumdaki eserler üzerinde zamanın iz ve etkileri tespit edilirken, tuvaller seneler içinde doğal olarak gerçekleşen boya kaybı, aşınma gibi etkilere karşı güçlendirilecek. Yürütülen bilimsel süreçte lacivert, kurşun beyazı ve krom sarısı gibi pigmentlerin element analizleri optik ve elektron mikroskopu ve enerji dağılımlı x-ışını (EDS, Energy Dispersive X-ray) ve raman spektroskopisi teknikleriye gerçekleştirilirken, sanatçının çalışırken tuval üzerinde gerçekleştirdiği motif ve desen değişiklikleri ortaya çıkarak bu önemli eserlerin evrimine ışık tutacak. Çok aşamalı araştırmalardan sonra ortaya çıkacak ilginç bulgu ve sonuçların sanatseverlerle paylaşılması ve daha geniş kitlelere yayılması için Sakıp Sabancı Müzesi’nde bir sergi gerçekleştirilecek. Bu anlamda Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşecek sergi, günün sanat üretimi koşullarına dair önemli bulgular ortaya çıkarırken, sanat eserlerinin kalıcılığında restorasyon ve konservasyon aşamalarının öneminin de altını çizecek.

Haberin Devamı