Gazete Vatan Logo

Özyeğin: “Bu kriz AIDS gibi”

Fiba Holding’in Başkanı Hüsnü Özyeğin'den ekonomik krize ilginç benzetme

Fiba Holding’in Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye’nin ilk defa kendi günahı olmayan bir krizin içine girdiğini belirterek, “Bu kriz AIDS gibi” benzetmesini yaptı. Krizin Türkiye’yi güçlü vurmaya başladığını anlatan Özyeğin, “Ayağınızı yorganınıza göre uzatın” dedi

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizi AIDS hastalığına benzeten Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “İki kişi ilişkiye giriyor, sonra biri Hong Kong’a gidiyor. Orada ya da dünyanın başka bir köşesinde ilişkiye giriyor. Bakıyoruz, dünyanın başka bir ucuna kadar enstrüman satmışlar. Dünyada görülmemiş bir kriz bu” dedi.

Küresel krizi Türkiye’nin Avrupa ve ABD’den ithal ettiğini, ülkemizin krizi olmadığına dikkat çeken Özyeğin, “Türkiye, benim 35 yıllık bankacılık hayatımda ilk defa kendisinden kaynaklanmayan, kendi günahı olmayan bir krizin içine doğru geldi. Krizin dalgaları artık Türkiye’yi daha güçlü vuruyor” değerlendirmesini yaptı.

Perakende Günleri ’08’in kapanış oturumunda konuşan Hüsnü Özyeğin, krizle ilgili olarak tavsiyelerde de bulunarak, “Bugünden itibaren 2009 yılı sonuna kadar ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Konservatif bir politika izleyin. Dikkatli olun ve tekrar şirketinize sermaye koyun, güçlü tutun ve fırtınadan az hasarla sıyrılın” diye konuştu. Özyeğin, “Türkiye’de büyük bir karışıklık beklemiyorum. Ama yine de dikkatli olunması gereken bir yıl” açıklamasını yaptı.

Krizin ne zaman biteceği hakkında da yorum yapan Hüsnü Özyeğin, “Mayıs ayında bunu söyleyebilirim belki. Çünkü o tarihe kadar birşeyler çok açılmayacak. Bunları da çok araştırma raporu okuyarak değerlendirebiliyorum” dedi.

AVM’lerin kabasını yapın bitirmeyi bekleyin

ALIŞVERİŞ merkezi yatırımcılarına kriz tavsiyesinde bulunan Hüsnü Özyeğin, “Bu yıl ve 2009’da kâra değil likiditeye önem verin. AVM’lerin inşaatına başladıysanız kabasını bitirin ama bitirmeyi bekletin. Bunda utanacak bir şey yok” dedi.

EMAAR’DAN MORAL: Türkiye’ye para akacak

Dubaİlİler küresel kriz dinlemedi, Türkiye’deki yatırımlarına hız verdi. Dubai’nin en büyük gruplarından Emaar, 6 ay önce aldığı Libadiye’deki arazisine alışveriş merkezi, otel ve konuttan oluşacak ’karma bir proje’ için 1 milyar dolar yatırmaya hazırlanırken Emaar Türkiye İcra Kurulu Başkanı Ozan Balaban, “Türkiye’de kriz falan yok. Şu anda piyasada sadece likidite sıkışıklığı var. Moralleri bozmaya gerek yok. 2009’un ikinci yarısından itibaren Türkiye’ye para akacak” dedi.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Perakende Günleri ’08 kapsamında perakende sektörüne özel bir yemek veren ve burada yeni projelerini anlatan Ozan Balaban, Emaar Türkiye’nin tam tersi davranarak yatırımlarına devam ettiğini açıkladı. Libadiye’deki araziyi 6 ay önce aldıklarını ve sadece arazi için 403 milyon dolar ödediklerine dikkat çeken Balaban, “Bu projeyi 4 yıl içinde bitireceğiz. Planımız otel, alışveriş merkezi ve konuttan oluşan bir yaşam merkezi kurmak. Sadece bu projeye 1 milyar dolar harcayacağız. Bu da Emaar’ın Türkiye’ye güvendiğinin önemli bir göstergesi” dedi.

Lüks projeye outlet AVM

Büyükçekmece’deki Toskana Vadisi Evleri projesinin de ilk etabının tamamlandığını aktaran Ozan Balaban, buradaki alışveriş merkezi projesi çerçevesinde ’outlet’ yapılmasının planlandığını söyledi. Balaban, A ve A plus gelir grubunun da ’outlet’e meraklı olduğuna dikkat çekti.

Gençler orta yaşlıdan iki kat fazla harcıyor

AlIŞVerİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, IPSOS’un 3 bin 685 tüketiciyle görüşerek yaptığı Shopper Index araştırmasının sonuçları hakkında bilgi verdi: “Araştırmaya göre, Türkiye’de gençler orta yaşlılara göre iki kat daha fazla alışveriş yapıyor. Sanılanın aksine erkeklerin harcama düzeyi kadınlardan fazla. Erkekler daha çok alışveriş merkezlerini, kadınlar ise cadde mağazalarını tercih ediyor.”

Açık artırmayı kriz mi vurdu?

* Her yıl geliri hayır kurumlarına bağışlanan açık artırma bu yıl yapılmadı.

* Tescilli Markalar Derneği, taklitle mücadeleye verdiği destek nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne plaket verdi.

* Kapanışın yıldızı Beyaz’ın Emel Sayın’la yaptığı düet büyük alkış aldı.

‘Yaratıcılık krizde bir para birimidir’

1.500 dolar sermayeyle askeriyeden kullanılmayan gömlek, tişört, şort ve ayakkabıları toplayarak bugün dünyanın en gözde markaları arasında yerini alan Banana Republic markasını yaratan, ardından GAP’e satan Mel Ziegler’den tavsiyeler:

* Durgunluk, inanılmaz fırsatları bünyesinde barındırır. Yaratıcılık krizde bir para birimi gibidir.

* Esas risk hiç risk almamaktır.

* Her başarıda bir başarısızlık tohumu bulunmaktadır. Ve her başarısızlık da başarı tohumu barındırır.

Haberin Devamı