Gazete Vatan Logo

Özkan ve Balbay itiraz etti

Zafer Üskül: 52 mahkum sorun çıkarmadı, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay itiraz etti

Adalet Bakanı Ergin, Balbay ve Özkan’ın birlikte kaldıkları koğuştan alınarak hücrelere konulmasının mevzuata uygun olduğunu söyledi. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül de, “54 kişiden 52 ’si sorun çıkartmadan yeni binaya taşındı. Kötü muamele de yok” dedi. CHP Silivri’ye heyet gönderiyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ın tek kişilik koğuşlara konulmasının Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Yasa çerçevesinde ve mevzuata göre yürütüldüğünü belirtti. Tutukluların mahkemeye sevk edildikleri maddeler dikkate alınarak cezaevlerinde birlikte ya da ayrı ayrı tutulmalarına karar verildiğini anlatan Ergin, şunları söyledi: “Bu kararı da infaz savcılıkları vermektedir. Balbay ve Özkan ile ilgili olarak yapılan uygulamanın esası şudur. ’Niçin birlikteydiler, neden ayrıldılar ’ sorusu sorulabilir.



Silivri kampüsü içindeki fiziki imkanlar yetersizdi. Onun için bir arada bulunmaktaydılar. Orada yeni hizmete alınan bloklar, cezaevi üniteleri olmuştur. Dolayısıyla yasanın emredici hükmü, fiziki koşullar elverdiği sürece bu tür sanıkların, tutukluların ayrı ayrı barındırılmalarını emretmektedir yasa ve yönetmelik. Bundan kaynaklı bir uygulamadır. Tamamen yasanın ve tüzüğün uygulanmasına ilişkin husustur. Burada süreci belirleyecek olan da cezaevi idaresi ve savcılığıdır.” “Özkan ve Balbay ’ın tecrit uygulamasına tabi tutuldukları iddia edildi” denilmesi üzerine Ergin, cezaevlerindeki standartların, tutuklu ve hükümlülere göre ayrı ayrı uygulanmadığını, standartların yurt dışı ve yurt içi insan hakları kurullarınca periyodik olarak değerlendirildiğini bildirdi.



‘28 Şubat’ın intikamı mı?’

Bir gazetecinin, “Tuncay Özkan ’ın koğuş değişikliğinin 28 Şubata denk gelmesi, ’intikam mı alınıyor ’ şeklinde eleştirildi” demesi üzerine Bakan Ergin, “Böyle bir şey düşünüleceğini zannetmiyorum. “ dedi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise tüm tutuklu ve hükümlülerin can güvenliğinin devlete emanet edildiğini belirterek, “Kişinin tek kişilik odaya konulması onun can güvenliğini ortadan kaldırmaz. Tek kişilik odaya konulanlar da sadece bu iki kişi değil. Özel bir uygulama yok” dedi.

Üskül, hem Silivri içinden hem de Silivri dışından, Metris Cezaevi ’nden tutuklu ve hükümlülerin yeni açılan bu binalara nakledildiğini bildirdi. 54 Ergenekon davası sanığının da bu binalara nakledildiğini belirten Üskül, “Bu 54 kişiden 52 ’si tebligatı alarak, sorun çıkartmadan yeni binaya taşındılar. Ancak Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay itiraz etmişler. Bu kişilerin nakilleri sırasında kahvaltı ve yemek verilmediği iddiası doğru değil.”

Ağırlaştırılmış müebbete tek kişilik

Kanuna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenenler tek kişilik koğuşa, daha az ceza istenenler ise 3 kişilik koğuşa konuluyor. Yeni binalarda 1 ve 3 kişilik koğuşlar var. 1 kişilik koğuşlardan 4 tane yan yana var ancak mevzuata göre sadece 3 ’ü dolu olabiliyor, 1’i boş kalıyor. Böyle 9 kişinin ayrı ayrı konulabileceği tek kişilik koğuşların ortak havalandırma bölümü var.

Haberin Devamı