Gazete Vatan Logo

Özhaseki: Mansur Bey ile rakibiz ama düşman değil

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, bir televizyon programında soruları yanıtladı. Özhaseki, CHP'nin adayı Mansur Yavaş'ı daha önce tanıdığını belirterek, "7 yıl Tarihi Kentler Birliği başkanlığı yaptım. Ben orada 7 yıllık başkanlık yaptım, orada tanıdım Mansur Beyi. Epeyden beri görüşmüyoruz ama aramızın kötü olması için bir neden göremiyorum. Mansur Bey ile rakibiz ama düşman değil. Bu memleketin çocuklarıyız nihayetinde. Benim kimseyle kavgam olmaz." dedi

Özhaseki: Mansur Bey ile rakibiz ama düşman değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, TVNET'te soruları yanıtladı.

Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

MHP ile tam olarak bir fikir birliği içindeyiz. Bu konuda sıkıntı yok. Ülkenin beka meselesi varsa geriye kalan tümü teferruat olarak kalıyor.

40-50 yıldır PKK gibi bir tehdit vardı. Son bir kaç yıldır dışarıdan aldıkları desteklerle öz yönetim ilan etmeye kalktılar. Ne kadar kibar görünüyor özyönetim. Nedir aslı orada bağımsızlık ilan etmeye giden yolda birinci adımı atıyorlar. Çukurlar kazıp bağımsızlık ilan ediyorlardı. Buraya asker polis giremez diyerek elinde silahlı militanlar bekliyor ve kendilerine göre bir muhtariyet ilan etmeye kalkıyorlardı.

40-50 yıldır bu ülkede din adına insanların masum duygularını sömürerek biraz daha az gelirli insanların çocuklarını alarak biraz da varlık insanların paralarını alarak yapı oluşmuş. FETÖ grubundan bahsediyorum. Onların çirkin yüzünü 4-5 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret etmişti. Bunlar tehlike ve tehdit demişti. Bunlara sempatik bakan kim varsa partimden gitsin demişti. Bunları millet 15 Temmuz'da gördü.

Haberin Devamı

Güneydoğu'da bazı belediyeler Kandil'e çalıştıkları için el konuldu. Bütün bir millet samimi bir şekilde eline sağlık iyi oldu demiştir. Ama ana muhalefet oradaki seçim hakkına saygı göstermeden nasıl el koyarsınız diyor. Ben çok net olarak soruyorum. 5 dönem yüksek oylarla belediye başkanlığını kazanmış 3 dönemde milletvekili seçilmiş bir insanım. 8 kere seçime girmişim elhamdülillah çok yüksek oylarla seçilmişim. Net soru şu: Bana suç işleme özgürlüğü verir mi? Millet belediye başkanını seviyorsa kardeşim sen paralarımızı al dağa gönder, araçlarımızı al teröristlerin emrine ver, belediye araçlarıyla bomba taşı diye mi veriyor? Hayır. Hizmet et diye veriyor, suyumuz aksın diye, yolumuz yapılsın diye veriyor. Eğer bunu yapmıyorsa kanun işleyecek, kanın herkes için işleyecek. İşte bunlar ortaya çıktığı zaman garip savunmalar bizi üzüyor.

Vatandaş oy verirken çok etkene bakıyor

Haberin Devamı

Vatandaş oyunu kullanırken genellikle birçok şeye bakıyor. Çok etki eden şey var. Bu konuda yaptırdığım anketleri paylaşayım sizinle. Vatandaşa sorular sorduk: Yerel seçimlerde oy verirken partinizi adayına mı bakarsınız yoksa adayın şahsına mı bakarak bu işi yapıp yapamayacağına mı bakarsınız? İlk dönemlerde ben partime oy veririm diyenler yüzde 70-75 arasındaydı. Sonra 65'lere düştü, 50'lere düştü. Ama diğer kalan grup diyor ki ben adaya bakarım. Bu aday iş yapar mı, liyakat sahibi mi, ehliyet sahibi mi, geçmişte bu adamın bir başarı sahibi mi. Sonra bu adam benim şehrimi yönetsin mi yönetmesinde mi? Göreyim bunu. Bunu söylüyorlar. Anketlerde emin olun 2-3 ay öncesine kadar müthiş bir kararsızlar kitlesi vardı. Şimdi yavaş yavaş adaylar ortaya çıktıkça karar veriyorlar. Yani insanlar sadece bir şeye bakarak karar vermiyorlar.

Bu işi sevmeden olmaz

5 kere üst üste belediye başkanlığı yapmak kolay değil. Çok şükür bana oy vermeyenler de dua ederlerdi. Bu işi sırrı, Bir bu hizmeti seveceksiniz. Sevmeden olmaz bu iş. Bir taraftan kaynak yok, vatandaş hizmet bekliyor. Para yönetimini bileceksiniz. İki İyi niyetli olacaksınız. İyi niyet çok söylenir ama insan kendini denemeli.

Haberin Devamı

Ben ders verdiğim yerlerde belediye başkanlarına derdim ki size bir sorum olacak. Bana dürüstlükle cevap verin derdim. Onlarda buyurun derdi. Kamunun dışında özel aracınız var mı diye sorardım, genellikle var derlerdi. Peki benzin hesabı yapar mısınız derdim, çoğunluğu yapıyoruz derdi. Herkes yapar. Arkasından ikinci soru gelirdi. Makan aracına bindiniz şoföre sür dediniz, benzin hesabı yapar mısınız yapmaz mısınız? İş burada. Eğer benzin hesabı yapıyorsanız siz gerçek bir başkansınız değilse kamunun malını çok rahat harcayan adamsınız. İhaleler oluyor, ihaleyi A kişisine B kişisine verirseniz bu olmaz. Orada iyi niyet yok olur.

Üç, çok çalışacaksınız. Gece gündüz çalışacaksınız. İlçe belediye başkanlarında koruması olanlarla ilişkimizi kesiyorduk. Kendi bölgesinde rahat dolaşamayanlar başka yerde dolaşamaz.

Haberin Devamı

Vatandaş yeni yüz görmek istiyor

Aday belirlerken siyasette insanlar yeni yüz görmek istiyor. Bu değişimi doğru algılayıp doğru karar vermemiz gerekiyor. Biz şöhretli insanları koyalım, çok oy alırız diye bakmadık. Bu işi kim yapar diye baktık. El emin sıfatı kime verilir. Güvenilen bir insan olması lazım.

Manifesto 31 Ocak'ta açıklanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a insanlar, belediyelerden hangi konulardan şikayet ettiğini dair bir çalışma yaptığımı söyledim ve açıkladım. 10 ana başlıkta insanların şikayet ettiği konuları sıraladım. Şeffaflık, imar, kentsel dönüşüm gibi konular vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm çalışmalarıma hak verdi ve manifesto hazırlanmasını emretti. 31 Ocak günü bütün aday arkadaşlarımızı Ankara'ya çağırıyoruz ve burada açıklanacak. Bizim kırmızı çizgilerimizi orada açıklayacağız.

İhaleleri 15 yıl boyunca canlı yayınladım

Yaklaşık bir 15 yıl oluyor, belediye başkanlığının ikinci dönemiydi sanırım. Bütün halka dönüp dedim ki buradaki bütçeyi sizin adınıza ben yönetiyorum. Bunu ben canım gibi malım gibi namusun gibi aziz biliyorum. Bu anlamda sizin her şeyi bilme hakkınız var. Aslında kanuna göre ihale salonuna yabancı birinin girmesi yasak ama ben ihale salonunda olanları naklen yayınlamaya başladım. İnternetten canlı yayınladım. Erciyes'te kayak merkezi, stat ihalesi. Vatandaş tüm her şeyi görüyor. Bunu 15 yıl boyunca yaptım.

1974 yılında Ankara'ya geldim. O gün gördüğüm Ankara ile Melih Beyin bıraktığı Ankara arasında dağlar kadar fark var. Melih Beye teşekkür etmek lazım. Hatta daha önceki adaylara da söylemek gerek ellerine sağlık.

Benim kimseyle kavgam olmaz

7 yıl Tarihi Kentler Birliği başkanlığı yaptım. Tarih Kentler Birliği doğal mirasa sahip çıkan belediye başkanlarının oluşturduğu bir birlik. Ben orada 7 yıllık başkanlık yaptım, orada tanıdım Mansur Beyi. Epeyden beri görüşmüyoruz ama aramızın kötü olması için bir neden göremiyorum. Mansur Bey ile rakibiz ama düşman değil. Bu memleketin çocuklarıyız nihayetinde. Benim kimseyle kavgam olmaz. Sadece kötülerle kavgam olur. Belediye başkanlığı dönemimde sadece birkaç kişinin işine son vermişimdir o da hırsızlık yaptığı için.

Ankapark iptal edilmeyecek

Ankapark'ın yatırım bedeli 1 milyar 350 milyon lira gibi gözüküyor, yani 5 milyar gibi bir rakam yok. Orada biraz müteahhit ihtilafı var onun çözülmesi gerekiyor. Buna benzer ihtilaflar Eryaman Stat ile ilgi de vardı. Bunlarla ilgili komisyon kurulması için Cumhurbaşkanımız emir verdi. Umarım en kısa zamanda komisyonlar kurulur ve ihtilaflar giderilir.

Büyükşehirlerde böyle eğlence yerlerin olması gerekiyor. Bu ihalenin iptal edilmesi olamaz. O kadar masraf yapılmış. Bu kadar paranın heba edilmesi doğru değil.

İnsanlar uçaktan Venedik'te inip treni binip iki saat gidip roller coaster binmek istiyorlar. İnsanlar ABD'de bir yere gidip iki saat arabayla gidip eğlence merkezine gidiyor. Şehir merkezinde böyle güzel bir şey yapılmış ve bunun bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor.

Bir kimlik savrulmamız var

Anadolu'da Osmanlı ve Selçuk'lu medeniyetleri vardı. Bu zamana geldiğimizde döneme ait şehirleşmeye baktığımız zaman ne medeniyeti diyeceksiniz? Bir isim verebiliyor musunuz? Zorluk yaşıyoruz. Bir kimlik savrulmamız var ve bundan dolayı da bir zorluk yaşıyoruz. Aslında bizim çok rahat kendi medeniyetlerimizi inşa edebileceğiniz kodlar var.

Düzensiz göçler sonrası kimliksiz şehirler çıkmış. Bize düşen yeni dönemde bu iş sil baştan yeniden başlamak. Planlı bir şehirleşmeye geçmek ve bu planlı şehir bizi yansıtmalı. Bize ait mahalle kültürü. Orada biraz daha yatay mimari merkezin olduğu oradaki bakkal amcanın herkesin tanıdığı bir ortamı kurmamız lazım. Şehrin belirli yerlerinde yüksek katlılar yapacağız.

Terminal konusu arkadaşlarla oturup çok rahat konuşabileceğimiz konulardan birisidir.

Kültür yolu projesi hazırladık. Ankara Kalesi'nden başlıyor, Hacı Bayram'a geliyoruz, oradan Roma Hamamına geliyoruz sonra Ulus'tan Sıhhiye'ye Kızılay'a Saraçoğlu'ndan Anıtkabir'e ve Atakule'ye doğru çıkan bir kol olarak da Külliye'ye kol verdiğimiz iki tane kültür projesi. 11 kilometre hat üzerinde tam 411 tane tescilli eser var.

Ankaralılara müjde

Ankaralılara müjde vereyim. Ankara'da neredeyse 25 yıldır milli maç yapılmamış. Bunun yapılması lazım. 19 Mayıs Stadyumu yıkılmış ama yerine yapılamamış. Yeni yapılan projeyi inceledim. Üzerinde çalıştık, muhteşem bir eser olacak. İçerisinde 26 ayrı branşta spor yapılabilecek mekan var. Binlerce gencimiz gelip spor yapabilecek. 19 Mayıs Stadyumu için Cumhurbaşkanımız rica ettim bir an önce başlamamış lazım dedim. Sağ olsunlar kabul ettiler. Bu günlerde ihalesi yapılıyor, bir kaç ay içerisinde temeli atılır.

24 saat açık kütüphane

Öğrencilerin biletlerinin biraz yüksek olduğunu ben de biliyorum. İnşallah geldiğimiz günlerde burada zaten bir indirme gideriz, öğrencilerin haklı taleplerini karşılarız. Öğrencilerin çok yoğun olduğu yerlerde ve semtlerde 10 kadar yer belirledik, ilk yapacağımız işlerden birisi 24 saat açık kütüphane. Delikanlı, kızımız ne zaman istiyorlarsa gelsinler orada derslerini çalışsınlar rahat ve hoş bir ortamda, ayrıca çay, kuru pasta ve kek vesaire gibi atıştırmalıkların da olması lazım.

Melih Bey 30 yıllık arkadaşım

Biz Melih Bey ile 30 yıllık arkadaşız. Birlikte bir miting yaparız. Ben şimdiye kadar yaptığı işlerden dolayı teşekkür ettim. Melih Bey'den önceki dönemle Melih Beyin kendi dönemi arasında dağlar kadar fark etti. Melih Beyin dakikası olmaz, öyle çalışır. Melih Beyin yaptıklarına baktığınız zaman teşekkür etmeyen insan nankördür.