Gazete Vatan Logo

Özgürlük için neden savaşmalıyız?

İnternet yasakları konusunda ısrarların nedeni nedir?

Teknolojiden önceki dönemlerde insanların çoğu kendi fikirlerini söyleyemeye cesaret edemezdi. Aslında internet tam anlamıyla bir çağ değişimi oldu ve bunun her türlü mantaliteye de etkisi yadsınamaz. Bugün her 3 insandan biri online olarak internet başında kalıyor. Fikirlerini paylaşıyor, eleştiriyor, araştırıyor ve öğreniyor. Doğru ya da yanlış bunun önemi yok insanlar artık eskisinden daha fazla sorguluyor.

Devletler de bu konuda kendi üzerlerine düşeni yapıyor denilebilir. Gelecek yıllarda yeni asayalarda online bir çok yasanın geleceği bekleniyor. Türkiye''de de son zamanlarda gördüğümüz gibi internete getirilen yasaklar nedeniyle protestolar yapılıyor. Peki bu yasaklar gerekli mi neden yapılıyor?



Önceki yıllarda devletlere ve otoritelere baktığımızda iletişimsizlik nedeniyle kendi düşüncelerini büyük topluluklara kabul ettirmekte zorlanmamışlardır. Ancak internet ile bu sabit düşünceler yıkılıyor ve devletler kendilerinin eleştirilmesini, istemedikleri düşüncelerin yayılmasını istemiyor. Asıl demokrasiyi getirecek olan belki de sanal dünya olacak, internet olacak.

Bir sonraki Youtube, Facebook ya da Skype''tan yayılacak fenomenden, düşünceden çekiniliyor. Akıllı telefonlar da online oranlarını artırarak daha çok fikir ve daha çok araştıran bir dünya anlamına geliyor. Yeni yasaların yanı sıra devletin bu gibi durumlarda ücretsiz internet hizmeti gibi avantajları da desteklemeyeceği düşünülüyor.

Gizlilik bir devlet için tabi ki önemlidir. Ancak gizlilik bahanesi arkasına sığınmak da doğru değildir. Şimdiden bazı ülkeler internetlerinin fişini çekmeye başladı bile. Neden? Bunların yanı sıra 30''dan fazla ülkede de Youtube, Blogger, Gmail, Google Search yasaklanıyor. İşte bu yüzden internet özgürlüğü olmalı. Tabi ki internetin olduğu bir dünyada insanları kontol altına zordur, ancak internetin yasaklanması bana göre bir çözüm değildir.


KAYNAK : Teknolojioku.com - Özgürlük için neden savaşmalıyız?

Haberin Devamı