Gazete Vatan Logo

Özel okullar: Kendi sınavımızı yapalım

Yeni sisteme özel okullardan itiraz var: “Güvenlik felaket. Biz kendi sınavımızı yapmak istiyoruz.” Bakan ‘Olabilir’ demişti...

- Cem Gülan (Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı):

“Biz kendi sınavımızı yapmak istedik. Öğrencilerimizi 1 milyon 127 bin kişinin arasından mı seçmek kolay, yoksa ‘ben özel okula gideceğim, buna yeterli ekonomik gücüm var’ diyen 30 bin kişi arasından seçmek mi? Özellikle güvenlik felaket. Sosyal medyada bir öğrenci, ‘Birbirini çok iyi tanıyan aynı sınıfta okuyan öğrenciler için büyük kolaylık. Şifreleşmek kolay. Cevap A ise sağ kulağını, B ise sol kulağını elle’ diyor.

‘Tek sınav istiyoruz’

Demirperde ülkelerinde bile olmayacak bir şekilde bakanlık özel okulların öğrenci alımına biz karışırız diyor. Özel okullar eğitim ve öğretimde devletin kontrölünde ama bırakın da yaşaması için öğrencisini kendi bulma hakkı olsun. Bakan Avcı ‘bu konu görüşülebilir‘ derken Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük ‘bu düşünülmüyor’ dedi. Özel okullar için öğretim yılının sonunda içinde açık uçlu soruların olduğu, genel kazanımları ölçen, mantıklı tek bir sınav istiyoruz. Galatasaray, Robert Kolej, Kabataş, İstanbul Erkek, Alman Lisesi gibi okullara öğrenciler böyle girebilir.

Özel okulların çoğu konuyu çok iyi takip ediyor. Eskiden yaptıklarının yarısı kadar öğretim verip, eskiden yaptıklarının iki katı fazla soru çözdürüp teste ağırlık verecek. Bu okulların dershaneleşmesine sebep olacak. Şırnak’ta, Hakkari’de birinci sınavı ikinciyi öğretmen yaptı. İkisinin ortalamasına bakılacak fark varsa soruşturulacak. Öğretmen ikinci sınavı kolay yapamayacak. Sınıf geçen öğrenci çıkmaz. ”

‘Dershanelere olan ihtiyaç artacak’

- Faruk Köprülü (Özel Dersaneler Birliği Derneği Başkanı)


“Bir üst okula geçişte yine sınavlar devam ediyor. Dersaneler sadece sınava hazırlamıyor, okuldaki derslere de takviye yapıyor. Merkezi olacak sınavlara dersanelerde hazırlık yapacak. Öğrenciler de bu sınavlarda daha başarılı olmak için dersanelere ihtiyaç duyacak. Yani dershane olan ihtiyaç bu değişiklikle azalacağı ya da ortadan kalkacağını düşünmediğimiz gibi dersanelere olan ihtiyaç artacaktır.”

Haberin Devamı