Gazete Vatan Logo

Özel okul ücretini vergiden düşürecek tasarı imzada

Özel Okullar Kanunu'nu kökten değiştiren tasarı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Buna göre artık açılış iznini bakanlık değil valilik verecek, çocuklarını özel okula gönderenlerin ödedikleri ücretin tamamı vergiden düşebilecek, özel okullar valilikten izin almadan ilan ve reklam verebilecek

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemü Çiçek, Özel Okullar Kanunu'nu kökten değiştiren kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, 2006 bütçesinin yanı sıra Özel Okullar Kanun Tasarısı'nı değerlendirdiklerim belirterek, 625 sayılı Özel Okullar Kanunu'nu kökten değiştiren bir tasarının imzaya açıldığını ifade etti. Çiçek, tasanyla getirilecek yenilikleri şöyle sıraladı:

En az ödenmiş sermaye kalkacak

* Önce özel okullar dışındaki özel eğitim kurumlarının açılış izinleri Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınarak valiliklere verilecek. Bununla bürokrasinin azaltılması amaçlanıyor.

* Özel eğitim kurumlarının açılışlarında aranan en az ödenmiş sermaye ve mal teminat şartları kaldırılacak.

* Yabancılar tarafından açılan okulların tadilatları için alınacak izinler de Milli Eğitim Bakanlığı yerine valiliklerce verilecek

* Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sendika kuramayacakları veya üye olamayacaklarıyla ilgili hüküm yürürlükten kaldırılacak.

İlan ve reklam vermek serbest

* Özel eğitim kurumlarınca reklam ve ilan verilebilmesi için valilikten izin alınması şarü kaldırılacak.

* Özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere ücretlerin devletçe karşılanmasına imkan sağlanacak.

* Özel okulların su, doğalgaz ve elektrik ücretlerin, resmi okullara uygulanan tarife üzerinden alınmasına olanak sağlanacak.

* Çocuklarım özel okullara gönderen, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'ya bağlı olanların, ödedikleri öğretim ücretinin tamamının gelir vergisinden düşürülmesi sağlanacak.

* Özel okullarda okuyanların velilerine, öğrencilerin öğrenim süresi kadar devlet tarafından düşük faizli, uzun vadeli kredi verilmesi imkanı getirilecek.

* Özel öğretim kurumlarında ücretsiz eğitim görecek öğrenci sayısı yüzde 2'den yüzde 3'e, bu okullarda okuyacak yabancı uyruklu öğrenci oranı da yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılacak.

Özel okullaşmayı teşvik ediyoruz

Adalet Bakam ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bu tasarıyla özel okullaşmayı teşvik ettiklerini belirterek, "Eğitimin devlet bütçesine ne kadar yük getirdiğinin bilincindeyiz. Bu alanda ne kadar teşvik yaparsak, destek sağlarsak, devletin bu alandaki yükü de o nispette hafifleyecektir" dedi.

Toplantıda özel okullara yönelik vergi indiriminin konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine Çiçek, özel okullar konusunda, öğrenci velilerine kredi verilmesi, özel okul kontenjanlarının bu anlamda artırılması ile resmi okullarla özle okullar arasında doğalgaz, su ücreti gibi konulardaki fiyat farklılıklarıyla ilgili bazı tedbir ve teşviklerin konuşulduğunu, ancak vergi indiriminin konuşulmadığını bildirdi.

Haberin Devamı