Gazete Vatan Logo

Özel okul fiyatları açıklandı!

En ucuz özel okul 13 bin en pahalısı 33 bin TL oldu

Özel okullar 2013-2014 fiyatlarını açıklamaya başladı. Zamdan sonra en ucuz okul 13 bin TL ile Ata Koleji, en pahalı ise 33 bin 500 TL ile Eyüboğlu Koleji oldu.

Özel okullar, 2013-2014 eğitim yılı için öğrenim fiyatlarını açıklamaya başladı. Geçtiğimiz yıl yüzde 10 ile yüzde 20 arasında fiyat artışı yapan Türk özel okulları, önümüzdeki eğitim dönemi için de şu ana kadar yüzde 8 ile 10 arasında fiyat artışında bulundu. Geçtiğimiz yıl İstanbul’daki lise veya kolejler içerisinde en pahalı ücrete sahip okul olan Eyüboğlu Koleji, önümüzdeki eğitim döneminde de yerini korudu.

Yemek ücretleri

Geçtiğimiz yıl 30 bin TL olan lise-1 eğitim ücretini 2013-2014 dönemi için 33 bin 500 TL’ye yükseltti. Eyüboğlu Koleji’nin ardından da Bilfen Okulları geldi. Okulun geçtiğimiz yıl 27 bin TL olan eğitim ücreti, önümüzdeki dönem için 31 bin 790 TL olud. Belirlenen fiyatların dışında dışında her iki okulun yemek ücreti 3 bin 750 TL’ye çıktı. Ücretleri şu ana kadar açıklanmış okulların çoğu ise Eyüpoğlu Koleji ve Bilfen Okulları ücretinin yarısında kaldı.

UZMANLAR ARTIŞLAR İÇİN NE DEDİ?

‘Giderlere göre arttırılıyor’

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: “Okullar en büyük giderleri olan personel giderleri, elektrik, doğalgaz, aydınlatma, soğutma şeklinde giderlerine bakarak fiyat artışlarını gerçekleştiriyor. Bunun yanında teknolojik yatırımlar, yemek ve ulaşımdaki artışlar da hesaplanıyor. Çıkan bütçe, öğrenci saysına bölünüp velilere sunuluyor ve sunulacak.”

‘Artışlar yüzde 10’da kilitlendi’

EĞİTİM Uzmanı Sadık Gültekin:“Her okul kendi fiyatını kendisi belirliyor. Burada TEFE-TÜFE oranlarını dikkate almakta yarar var. Yüzde 10’luk bir artış çok değil.

5-6 yıl önce yapılan artışlar yüzde yüzde 25’lere kadar çıkıyordu. Artık yüzde 10 civarında sabitlendi. Veliler şunu sorgulamalı: Çocuklarını özel okula göndermelerinin nedeni daha iyi bir eğitim alması. Verilen fiyat buna denk mi?”

Haberin Devamı