Gazete Vatan Logo

Özel iletişim vergisinde indirim ertelendi!

Seçim ekonomisi nedeniyle bozulan mali dengeleri düzeltmek için ek tedbir zorunluluğu doğan hükümet, önemli gelir kalemi olan özel iletişim vergisinde söz verdiği indirimi, 2009 yılına erteledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1999 yılında yaşanan Marmara depremi sonrasında getirilen özel iletişim vergisinde indirimle ilgili çalışmaların tamamlandığını, 2008 yılında alınacak indirim kararının 2009 yılında uygulamaya konulacağını açıkladı.

Gazi Üniversitesi tarafından düzenlenen “İletişimin Dünü ve Bugünü” konulu panele katılan Binali Yıldırım, Telekomünikasyon sektörünün 2004 yılı başından itibaren serbestleşmeye başladığını kaydetti. Serbestleşme döneminin başlamasıyla birlikte Türk Telekomünikasyon Kurumu’nun yetkilendirdiği işletmeci sayısının 126’dan 236’ya yükseldiğini ifade eden Yıldırım, “Serbestleşme ile birlikte sektöre olan ilgili giderek artıyor. O dönemde 10-12 milyar dolar olan bilgi-iletişim sektörünün pazar büyüklüğü giderek artmaya devam etmiş, 22.5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. Büyüyen pazar payı içerisinde bilişimin payı ise 6 milyar dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

Sabit telefon hizmetlerinin abone sayısının hane bazında yüzde 97, nüfus bazında ise yüzde 26 olduğuna dikkat çeken Yıldırım, mobil hizmetlerini ise nüfusun yüzde 82’sinden fazla olduğunu söyledi. 60 milyon vatandaşın cep telefonu kullandığına işaret eden Yıldırım, serbestleşme ile bunun daha da artacağını kaydetti.

-İLETİŞİMDE AB ORTALAMASINA YAKINIZ-
İletişimde Türkiye’nin durumunu AB ile karşılaştıran Yıldırım, geniş bant bağlantı oranının yüzde 6’ya ulaştığını ifade etti. İşletmelerin genişbanta erişim oranının yüzde 53 olduğunu dile getiren Yıldırım,AB25 ülkelerinde bu oranın yüzde 63 olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin, AB20 tüm hizmetlerin olgunlaşma seviyesinin yüzde 69 olduğunu söyleyen Yıldırım, AB ortalamasının ise yüzde 76 olduğunu kaydetti.

-KAMU CARİ GİDERLERİNDE YÜZDE 9 TASSARUF SAĞLANACAK-
Türkiye’nin 2010 yılı hedeflerine değinen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çevrimiçi alışveriş yapa birey sayısı bugün yüzde 2.5 seviyesinden yüzde 30 seviyesine çıkacak. Eğitim amaçlı internetin öğrenciler arasında kullanımı bugün yüzde 34 seviyesinde olup,bu oranının yüzde 78’e yükselecek. E-Ticaretin bugün ciroya oranı yüzde 0.5’in altındadır. Bu oranı yüzde 15’lere çıkaracağız. Genişbant erişime sahip işletme oranını da 70 seviyesinde olacak.Bilgisayar sahibi işletme sayısı 61 oranında olup bu oranı yüzde 91’in üzerine çıkaracağız. Internete bağlı bilgisayarı olan hane oranını yüzde 7’den yüzde 48’le yükselteceğiz. Internet kullanım yüzde 20 seviyesinden yüzde 52’ye çıkarmayı amaçlıyoruz. E-hizmettin sunulmasında kullanıcı memnuniyetinin yüzde 80’e ulaşacak. Elektronik kanallarından gerçekleşen işlem hacimlerini yüzde 33’e, AB20 Temel Kamu Hizmetleri seviyesini yüzden 69’dan yüzde 100’e, elektronik ortamdan sunulan hizmetleri ise yüzde 70 seviyelerine ulaştırmayı hedefliyoruz.”
Hedefler sonrasında yıllık kamu cari giderlerinde yüzde 9 civarında tasarruf sağlanacağının altını çizen Yıldırım, elektronik ortamlarda kamu alımlarının yüzde 90’lara, Ar-Ge harcamalarının ise yüzde 2 olacağını söyledi.

-INTERNET SINIFLARINA 40 MİLYON YTL AKTARILDI-

Internet sınıflarının kurulmasını, internetin bağlanmasını, internet ücretinin de Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılandığını belirten Yıldırım, bu sene bu amaçla tüm ortaöğretim kurumlarına 40 milyon YTL aktarıldığını ifade etti. Sadece okullarda sınırlı olarak bu hizmetlerin yürütülemeyeceğini kaydeden Yıldırım, bunun için Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda ayrıca kamu internet erişim merkezleri projesini başlattıklarını söyledi. Yıldırım, proje ile askeri kışlalara, beldelere, ilçelere kamu internet erişim merkezleri kurduklarının altını çizerek,bunların bir kısmının kurulduğunu bir kısmının ise kuruluş çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

-"HEP BANA RAB BANA ANLAYIŞI BİTMELİ"-
Tam serbestleşme sürecinin önünde engeller olduğunun altını çizen Yıldırım,en büyük engellerden bir tanesinin zihniyet değişiminin, tutuculuğun aynı hızla değişmemesi olduğunu söyledi.Yıldırım, “Tutuculukları devam eden, ‘hep bana, rab bana’ anlayışlarını devam ettirirlerse, paylaşımda cimri davranırlarsa bu süreç biraz uzar” dedi.

Vatandaşa seçenek sunmanın önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, kararı vatandaşın vereceğini söyledi. Yıldırım,birbirine üstünlüğün tutuculukla değil, hizmetin cazibesi, kalitesi ve sürekliliği olacağını söyledi.

İletişimin pahalı olduğu eleştirilerine de yanıt veren Yıldırım, ADSL fiyatlarında Türkiye’nin Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasında yer aldığını ifade etti. “Türkiye ne Avrupa’nın ne de dünyanın en pahalı ülkesi değil” diyen Yıldırım, bu bilginin yanlış ve maksatlı bir bilgi olduğunu belirtti.

-ULAŞTIRMA BAKANLIĞI VERGİ İNDİRİMİ ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI-
İletişim vergisinin yüksek olduğunu ve bunun olağanüstü şartlardan kaynaklandığını hatırlatan Yıldırım, 1999 yılında yaşanan Marmara depreminden sonra yaraların sarılması için vergilerden en büyük payı iletişim ve ulaştırma sektörünün aldığını kaydetti.

Bu vergilerin zaman içinde kalıcı hale geldiğinin altını çizen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünya’da hem vergi kalemlerinin adedi bakımından hem de vergilerin kümülatif toplamları bakımından en pahalı ülke konumundayız. Buna rağmen bilişim iletişim çok hızlı gelişiyor. Eğer vergileri de aşağı çekersek bu gelişmenin daha da hızlanır. 2006 yılında Başbakan Erdoğan, vergi indirimi yapılacağını açıklamıştı. Biz tüm çalışmalarımızı, çalışmalarımızı tamamladık. Bütçe imkanları dikkate alınarak iletişimde de vergi indirimi mutlaka mutlaka azaltılması gerçekleştirilecektir. Bunun için 2008 yılında bunun kararını vereceğiz. 2009’da da uygulamaya başlayacağız.”

-“TUTUCULUĞU BIRAKIN”-
GSM operatörlerinden kapsama alanlarını genişletilmesi isteğini tekrarlayan Yıldırım, en temel haberleşmenin esirgenmesi durumunda ülkede sosyal barışın ve güvenliğin olmayacağını dile getirdi. Yarım asırdır terörden çekilen belalara yeni sıkıntılar eklemeye kimsenin hakkı olmadığını belirten Yıldırım, “Yeni teknoloji gelişmeleri yaşanıyor. Bunlarda geldiği zaman belimizde su matarası gibi aletleri sıralamayalım. Bir aletle her işlemi yapar hale getirelim. Bunu işletmelerden rica ediyorum. Bunu konu da tutuculuğu bırakalım, Bir araya gelelim. Sizin iyi olmanız hizmetlerin iyi olması olacaktır. Bu konuda Telekomünikasyon Kurumu’na yardımcı olalım” diye konuştu.

-23 AYDA 63 MİLYON TELEFON KAYIT ALTINA ALINDI-
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, sektörde vergiler konusunun son derece önemli olduğunu dile getirerek, vergide yaşanacak gelişmelerin sektöre çok büyük ivme kazandıracağını kaydetti. Telefon vergilerinde yapılacak iyileştirmenin sanal mobil işletmeleri için önemli rol oynayacağının ve yeni oyuncuların sektöre girmesini sağlayacağını belirten Acarer, yeni ekonomik kaynağın oluşturulacağını söyledi. Kayıtdışı telefonlarda yapılan yasal düzenleme sonrasında 23 ayda 63 milyon telefonun kayıt altına alındığını dile getiren Acarer, bunun yaklaşık bedelin 9 milyar dolarlık gelir elde edildiğine dikkat çekti. Yolcu beraberinde getirilen GSM makine sayısından ürktüklerini vurgulayan Acarer, 2007 yılında 2006 yılına göre 7 kat bir artış gözlendiğine dikkat çekti. Acarer, bu konu da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin baz istasyonları ile ilgili kararından endişe duyduklarını kaydeden Acarer, uygulanmasının teknik açıdan imkansız olduğuna işaret etti. Bunun uygulamaya geçmesi durumunda mobil haberleşmede sıkıntılar yaşanacağını vurguladı.

-MGK KARARLARI KAPSAMINDA TEKNİK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR-
Çıkışta basının Irak’a yönelik yaptırımlar kapsamında Türk hava sahasının kapatılmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Milli Güvenlik Kurulu’nun aldığı tavsiye kararı doğrultusunda teknik düzeyde bütün bakanlıkların çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında bunun görüşüleceğini açıklayan Yıldırım, “Gerek başka ülkeden Türkiye’ye uçuş yapan şirketler gerekse Türk hava sahasını transit olarak kullanacak olan şirketler hem uluslararası hem de geçtiği ülkenin kurallarına uymak zorundadır. Kuralları ihlal eden uçaklar hangi ülkenin bayrağını taşırsa taşısın geçişlerine, inişlerine, kalkışlarına sınırlama getirmek mümkündür. Irakla ilgili özellikle Kuzey Irak’ta teröre destek veren gruplarla ilgili alacağımız tedbirler bunun dışında tedbirlerdir. Bu birbiriyle karıştırılmamalıdır” diye konuştu.

-VATANDAŞIN HİZMETİNE HALEL GETİRMEK MEŞRU HAK ARAYIŞI OLAMAZ-
Telekom’da yaşanan grevin hatırlatılması üzerine ise Yıldırım, çok sıklıkla altyapıya, kablolara ve dağıtım kutularında ciddi arızalar yapılmasının üzücü olduğunu ifade etti. Bazılarının tespit edildiğinin altını çizen Yıldırım, “Ne olursa olsun devletin malına zarar vermek, vatandaşın hizmetine halel getirmek kimsenin meşru hak arayışı olamaz. Bunları yapanlar sonuçlarına katlanacak” dedi.

Haberin Devamı