Gazete Vatan Logo

Özel’e veda, Akar’a görev

Özel’e veda, Akar’a görev

Yüksek Askeri Şura toplantısına son kez katılan Genelkurmay Başkanı Özel’in emekli olmasıyla yerine Hulusi Akar geçecek.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bugün toplanacak. TSK komuta kademesini yeniden şekillendirecek YAŞ toplantısına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel son kez katılacak. 4 yıllık görev süresinin sonuna gelen Özel emekliye ayrılacak. TSK’daki teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı olacak.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın da görev süresi dolduğu için emekli olacağı YAŞ’ta, bir sürpriz olmazsa iki isim orgeneralliğe terfi edecek. Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in geçmesi bekleniyor. Görev süresi bitecek olan Jandarma Genel Komutanı Atay’ın yerine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin getirilmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün görevlerine devam etmesi bekleniyor.
Terfi alan yandı!
Bu yılki YAŞ’ı ilginç kılan durumlardan biri, Kara Kuvvetleri Komutanı olacak ismin Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanacak olması. Çünkü kuvvet komutanlığında görev süresi 2 yıl. Hulusi Akar yaş durumu nedeniyle 2019 yılına kadar 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Bu durumda bu yıl onun yerine yükselen orgeneral, 2 yıl sonra emekli olacak. Buna karşılık bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı yapılmayan diğer orgeneral, 2 yıl sonra zorunlu olarak emekli olan devre arkadaşının yerine gelebilecek. Bu atama onun iki yıl sonra, Akar emekli olduğunda Genelkurmay Başkanlığı’nı ondan devralmasının da önünü açabilecek.
‘Paralel’ hassasiyeti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’dan dönerken, “YAŞ toplantısında, TSK içindeki paralel yapı mensupları hakkında bir çalışma yapılacak mı, ayrıca iki kuvvet komutanının görev sürelerinin uzatılma ihtimalinden söz ediliyor” sorusu üzerine şöyle dedi: “YAŞ ile ilgili şu anda konuşmam doğru olmaz. Şura önce görüşmelerini bitirsin, ondan sonra ilgili arkadaşlar zaten sonuç bildirgesiyle açıklamayı yaparlar. Ama paralel yapıya yönelik hassasiyet aynı şekilde, şüphesiz orada (TSK) da var.” Erdoğan, ‘paralel yapı’ ile mücadele kapsamında birçok polisin Güneydoğu’ya tayin edilmesinin terörle mücadelede bir zafiyet oluştuğu yorumları sorulunca, “Dediğiniz çerçevede tayinler isabetli mi olmuştur, isabetsiz mi; elbette hassasiyetle değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı