Gazete Vatan Logo

Özbekistan'ın milli şairi Abdulla Aripov öldü

Özbekistan Milli Marşının yazarı Abdulla Aripov, ABD'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Özbekistan'ın milli şairi Abdulla Aripov öldü

Özbekistan'ın milli şairi olarak bilinen, Özbek Milli Marşının yazarı, 75 yaşındaki Abdulla Aripov'un, ABD'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Özbekistan Yazarlar Birliğinden edinilen bilgiye göre, şair Aripov, 2 ay önce tedavi için gittiği ABD'deki bir hastanede hayata veda etti.

Ülkenin en yüksek unvanı olan "Özbekistan Kahramanı" nişanı sahibi Aripov'un naaşının toprağa verilmek üzere salı günü Taşkent'e ulaştırılması beklenirken, hükümet tarafından şairin defin töreni için özel bir komisyon oluşturulduğu öğrenildi.

1941'de Özbekistan'ın güneyindeki Kaşkaderya şehrinde doğan Aripov, Taşkent Devlet Üniversitesinden mezun oldu. Çeşitli yayın evlerinde çalışan Aripov, Şark Yıldızı dergisi ve Özbekistan Yazarlar Birliği genel sekreterliği ve başkanlığı görevlerinde bulundu.

Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından 2 dönem milletvekilliği yapan Aripov, daha sonra parlamentonun üst kurulu olan Senato üyesi seçildi. Aripov, 1998'de Özbekistan'ın ilk cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından ülkenin en yüksek unvanı olan "Özbekistan Kahramanı" nişanı ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı

İlk şiir kitabını 1965'te "Küçücük Yıldız" adıyla çıkaran Aripov'un, çok sayıda şiir kitabı yayımlandı. Dünya edebiyatından şiirleri Özbekçeye kazandıran şairin eserleri de pek çok dile tercüme edildi.

Aripov, Özbekistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 1992'de Özbek Milli Marşını kaleme aldı.