Gazete Vatan Logo

Özbek UT Bank’ın yarısını Ziraat alıyor

Özbekistan’da 24 yıl önce kurulan ve ülkenin ilk yabancı sermayeli bankası olan UT Bank’ın yüzde 50’sini Ziraat Bankası alıyor. Ziraat, halihazırda bankanın yarısına sahip

Özbek UT Bank’ın yarısını Ziraat alıyor

Ziraat Bankası, Özbekistan’daki UT Bank’ın yüzde 50’sini satın alıyor. Satın almaya ilişkin karar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov ile bir araya geldiği toplantıda açıklandı.

Türkiye’de yaptıkları görüşmelerde birtakım anlaşmalara vardıklarını söyleyen Kuçkarov, bu kapsamda Taşkent’te faaliyette olan UT Bank’ın yüzde 50’sinin Ziraat Bankası’na satılışı konusunda bir anlaşmaya vardıklarını ifade etti. 1993 yılında Taşkent’te kurulan kapalı hissedarlık kuruluşu Uzbekistan-Turkish Bank’ın (UT Bank) yüzde 50’si Agrobank’a, yüzde 49.98’i Ziraat Bankası’na ve yüzde 0.02’si Ziraat Bank Internatıonal’a ait. Özbekistan’da kurulan ilk yabancı sermayeli banka olan UT Bank, ülkede orta büyüklükte bir banka olarak faaliyet gösteriyor.

UT Bank’ın satışı dışında diğer anlaşmanın da Türk Hava Yolları ile yapıldığını belirten Kuçkarov, “Bahar aylarından itibaren İstanbul-Semerkant direkt uçuşlarının gerçekleşmesi gündeme geldi ve bu konuda anlaştık” dedi.

THY ile de anlaşma

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları ile Taşkent uçuşlarının arttırılması konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Kuçkarov, ilerleyen süreçte Buhara ve Hiva’ya uçuşların öolma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Kuçkarov, Türk iş adamlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Taşkent’e yakın bir yerde süt ve et üretim tesisi kurulması, makina sanayi, yenilenebilir enerji kaynakları ve tekstil ürünlerinin üretiminin görüşülen konular arasında olduğunu ifade etti. Ayrıca Kuçkarov, 50’ye yakın Türk iş adamının Ekim ayı başında söz konusu projeler üzerinde istişare yapmak amacıyla Özbekistan’a gidecekleri bilgisini verdi.

Bakan Zeybekci de Türkiye ile Özbekistan’ın arasında 1.2 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, “Bu kesinlikle kabul edebileceğimiz bir seviye değil” dedi.

Ziraat Bankası’nın yurt dışı iştirakleri
ALMANYA - Ziraat Bank International AG
Bosna Hersek - ZiraatBank BH d.d.
Karadağ - Ziraat Bank Montenegro AD
Gürcistan - JSC Ziraat Bank Georgia
Azerbaycan - Ziraat Bank Azerbaycan ASC
Rusya - Ziraat Bank Moscow JSC
Kazakistan - Kazakhstan Ziraat International Bank
Türkmenistan - Turkmen Turk JSC Bank
Özbekistan - UTBank JSC

Haberin Devamı