Gazete Vatan Logo

Özal’a ikinci veda!

Mermer lahit ailesinin isteği üzerine yerine konmadı

Şüpheli ölümünü araştırmak üzere otopsisi tamamlanan Özal’ın naaşı dün törenle toprağa verildi. Mezarda daha önce bulunan mermer lahit ailesinin isteği üzerine yerine konmadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Turgut Özal’ın ölümünün suikast olup olmadığına dair yürüttüğü soruşturma kapsamında Özal’ın naaşı 2 Ekim’de mezardan çıkarılarak Adli Tıp Kurumu’nda incelemeye alınmıştı. İnceleme çalışmaları dün tamamlandı ve Özal’ın naaşı törenle mezarına defnedildi.

Defin töreni hazırlıkları sabahın erken

saatlerinde başladı. Anıtmezar’a ilk olarak Ahmet Özal, ardından da Zeynep Özal geldi. Daha sonra ise Özal’ın eşi Semra Özal geldi. Semra Özal’ın güçlükle ayakta durabildiği, bu nedenle anıtmezara inen merdivenler yerine engelli asansörüyle tören alanına indiği gözlendi. Törende Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile eşi Beyhan Bağış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce de Anıtmezar’da hazır bulundu. Töreni bazı vatandaşlar da izledi. Tören öncesi Anıtmezar etrafındaki üç bayrak yenileriyle değiştirildi.

Tören mangası getirdi

Özal’ın Türk bayrağına sarılı naaşı, polis eskortu eşliğinde saat 10.00’da Anıtmezar’a getirildi. Polisin tören mangası tarafından cenaze aracından alınan naaş, yine tören mangasının omuzlarında Anıtmezar’a götürüldü. Bu sırada Semra Özal’ın gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Semra Özal’ı Ahmet Özal’ın oğlu, torun Turgut Özal teskin etti. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran tarafından okunan dualar ve tekbirlerin ardından Özal’ın naaşı toprağa verildi. Ailenin isteği üzerine mezarın üzeri mermer ile kapatılmadı. Toprak dökülerek çiçek dikildi. Yapılan tören ve okunan dualardan sonra protokol anıtmezardan ayrıldı. Özal ailesi ise bir süre daha Turgut Özal’ın mezarında durup dua okuduktan sonra anıtmezardan ayrıldı. Ahmet Özal babasının mezarına toprak atan mezarlık görevlilerinin elini tek tek sıkarak teşekkür etti.

‘Ölümü normal değil’

Ahmet Özal defin töreninin tamamlanmasının ardından gazetecilere bir açıklama yaptı. Adli Tıp Kurumu’ndaki incelemelerin zaman alacağını belirten Özal, sonuca ilişkin açıklamaları ise savcılığın yapacağını söyledi. Özal, mezarın şeklinin değiştiğini anlatarak, ”Mezarın şekli biraz değişti. Üzerindeki mermerler kalktı. Toprak ve çiçekli bir şekilde bizim kültürümüze daha uygun yapıldı” diye konuştu. Ahmet Özal, 19 yıl önce yaşadıklarını, yeniden yaşadıklarını dile getirerek “Çok zor. Kolay bir şey değil. Allah kimsenin başına vermesin, böyle şeyler” dedi. Babasının ölüm şekliyle ilgili bir soru üzerine Özal, “Normal olmadığını biliyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı