Gazete Vatan Logo

Oyunla öğreniyor!

Bebeğinizin en mükemmel öğretmeni sizsiniz! Sizin gibi çocuğunun eğitimi için en iyisini yapmaya çalışan annelerden ve uzmanlarımızdan eğlenceli ve eğitici oyun teknikleri aldık. Oynamaya hazırsanız size şimdiden iyi eğlenceler!

Bebeğinizi akşam uyutursunuz, sabah uyandığınızda büyümüş olur… O kadar çabuk büyürler ki zeka gelişimleri de bu hızdadır. Her an yeni şeyler öğrenmeye hazırdırlar. Sizin göstereceğiniz ilgiyle çocuğunuzun gelişimi hızlanır.
Oyun deyip geçmeyin! Onunla oynamanız iletişim gücü kuvvetlendirir. O zaman çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz oyun vakitlerini artırın.

0-6 aylık dönem
İlk aylarda bebeğiniz başını tutmayı, sonrasında objelere uzanıp kavramayı öğrenir. Duyduğu sesleri yavaş yavaş tanımaya başlar, anlamsız sesler çıkarıp konuşmayı dener. Hareket eden nesneleri gözleriyle takip eder.

NE İŞE YARIYOR?
Miniğinizi güldürmek çok eğlenceli ve mutluluk verici. Bu şekilde reflekslerini çalıştırırsınız. Aynada görüntüsünü görerek kendini keşfetmesini sağlamak ve iki farklı birey olduğunuzu anlatmak, gelişiminde önemli rol oynar.Değişik yüz mimikleri yapmak, bebeğinizin yüz kaslarının gelişmesini sağlar.

6-12 aylık dönem
Hareket etmeye başladığı dönemdir. Emeklemeye, zamanla oturup kalkmaya, destek alarak yürümeye başlar. Objeleri bir elinden ötekine geçirebilir, adıyla çağırdığınızda dönüp size bakar ve bir iki kelime de olsa size karşılık verir.

NE İŞE YARIYOR?
Yastık yardımıyla bebeğinizin kasları kuvvetlenir ve onu kendi başına oturup kalkması için cesaretlendirirsiniz.
Emeklemek kasları güçlendirdiği için şüphesiz çocuğu yürümeye hazırlayan bir süreç. Yer değiştirilen eşyalarla çocuğunuzun algılama gücünün gelişmesine yardımcı olursunuz.

12-18 aylık dönem
Bebeğiniz 1 yaşını geçtiğinde artık çocukluk dönemindedir. Yürümeye başlar, kelime dağarcığı 6 ile 20 arasıdır. Kaşık kullanarak yemek yemeye çalışır, hayal gücünü kullanarak oyuncaklarıyla ev yapar.

NE İŞE YARIYOR?
Bu şekilde çocuğunuzu farklı tat ve dokularla tanıştırmış oluyorsunuz. Aynı zamanda yemek yemenin eğlenceli tarafını ortaya çıkarıyorsunuz.
Dans etmek çocukların hareket becerisinin gelişmesini hızlandırır. Melodilerle ritim duyusu gelişir.

18-24 aylık dönem
Bu aylarda artık koşmaya, zıplamaya ve atlamaya başlar. Resim yapmaya ilgisi artar, pastel boyaları kullanıp kağıda bir şeyler karalamaya başlar. Yapboz oyuncaklar ilgisini çeker. İki kelimelik kısa cümleler kurabilen çocuğunuz 5 duyu organını sorduğunuzda size göstererek cevap verecektir.

NE İŞE YARIYOR?
Resim gibi sanatın dallarını çocuğunuza aşılamak hayal gücünün zenginleşmesine yardımcı olur. Kalem tutuşunu erken yaşta öğrenirse okula başlarken sıkıntı çekmezsiniz.
Tekrar tekrar söylenen şarkılarla çocuğunuzun dil yeteneği güçlenir, seri cümleler kurmaya başlar.

24-36 aylık dönem
Çocukların konuşmaları 2 yaşından sonra netleşir, düzgün cümleler kurmaya başlarlar. Bıçak, çatal kullanmayı öğrenir, yemeğini kendi başına yemek isteyebilirler. 10’a kadar saymayı öğrenen miniklerin yetenekleri ortaya çıkmaya başlar. Örneğin resim yapmaya yatkın olup olmadığını bu dönemde anlayabilirsiniz.

NE İŞE YARIYOR?
Çocuğunuza bu yöntemle seçme kavramını öğretmiş oluyorsunuz. Hayal dünyasını zenginleştiren çocuk, aynı zamanda sorumlulukların bilincine varıp kendi kendine giyinebilmeyi öğreniyor.
Cisimlerle kartları eşleştirmek, çocuklara şekil ve boyut kavramını öğretir. Farklı tekniklerle gelişimini desteklemeye devam edin! Faydasını ileride mutlaka göreceksiniz.

Oyunun önemi

Çocuklarınız için oyun, dış dünyayı tanımak ve anlamlandırmak için en önemli araç. Bu sayede kendilerini nasıl ifade edeceklerini ve nasıl karar vereceklerini öğrenirler. Paylaşma, işbirliği yapma, sorumluluk alma ve toplu yaşam kurallarını oyunlar onlara gösterir. Bunların yanı sıra çocukların oyun sırasında değişik sosyal rollere girmesi (oyunda anne olmak, baba olmak...) empati kurmalarına katkı sağlar. Yine oyun nesneleri ve çevreyi tanımayı, nesnelere farklı işlevler yükleyerek (kalemi kaşık olarak kullanmak gibi) yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi sağlar. Bedensel olarak kas gelişimine de olumlu etkisi vardır. Oyunun ruhsal açıdan en önemli katkısı çocuğun boşalım yaşamasını sağlamasıdır. Oynarayak kafası dağılır ve yaşadığı duygusal sıkıntıları oyun yoluyla boşaltma, asıl duygularını ifade etme fırsatını bulur.

1-4 aylık dönemde oyun
İlk aylarda bebekler doğuştan geliştirmiş oldukları refleks tepkilerini geliştirir, çevresindeki insan ve objelere bakar. El kol hareketleri geliştikçe yakalamaya çalışır, yakalayabildiklerini inceler. 1-4 aylık bebekler, beşiğine asılan bir oyuncağın hareketlerini fark edebilir. Oyunlarında keşfetmek ön plandadır. Hoşuna giden hareketleri tekrarlar. Çevresindeki oyuncağı, eşyayı çekerek, sağa sola çarparak tanımaya çalışır. Vücudu da oyuncak gibidir. Parmaklarını, ayaklarını inceler onlarla da oynar.

4-8 aylık dönemde oyun
4-8 aylar arası neden sonuç ilişkilerini ayırt etme becerisi başlar. Hareketlerinin yarattığı sonuçları görmek ister. Örneğin beşiğin kenarındaki ipe tesadüfen dokunduğunda ipin sallandığını ve ses çıkardığını fark ederse daha sonraları ses duyabilmek için ipi çekmeye başlar.

8-12 aylık dönemde oyun
Bedensel gelişime paralel olarak bu aylarda hareketlerinde artış ve farklılaşma gözlenir. Neden ve sonuçları daha iyi ayırt etmeye başlar. Hedeflediği sonuçla arasına engel girerse bu engeli ortadan kaldırır. Örneğin oyuncağı sakladığınızda onu arar. Ayakta durma, yürüme, tırmanma gibi hareketleri başarır. Bu hareketler, mükemmel olana kadar oyun niteliğindedir ve sürekli tekrarlar.

18-24 aylık dönemde oyun
Çocuğunuz 1 yaşına geldiğinde dış dünya ile yoğun ilişki kurmaya başlar. Bu durumu 2 yaşında artar. Annesi ile kurmuş olduğu ilişkinin içinde artık diğer kişiler de yer alır, ama tabii annenin ilişkideki değeri ve ağırlığı hep vardır.
Bu aylarda parmaklarını daha etkin kullanmaya başlayacaklarından çok fonksiyonlu oyuncaklar almaya başlayabilirsiniz. Örneğin bebek, araba gibi oyuncak tek işleve sahiptir ve duygusal gelişimi için ideal. Birden fazla fonksiyona sahip oyuncaklarsa zihinsel yeteneklerini artırmak için önemli. Bu dönemde onun için legolar, parçalara ayrılan ve sonrasında birleştirilebilen fonksiyonlara sahip oyuncakları tercih edebilirsiniz.

24-36 aylık dönemde oyun
Bu aylar arasında çocuklar hayal gücüne dayalı oyunlar geliştirir. Bu nedenle çocuğun kendi kendine yeni bir şeyler oluşturacağı malzemeleri tercih edin. Oyun hamurları, kum, su, gazete kağıdı, tahta ya da plastik çekiç, tornavida, keskin olmayan makas, boyalar, kağıtlar, basit tahmin oyunları (hayvanları tanıma gibi), boyama kitaplarını tercih edebilirsiniz. Bu dönem ve sonrasında çocuğunuza sunulan oyuncakların doğal malzemeler olması hem yaratıcılığını artıracak hem de kendini ifade etmesine daha fazla fırsat verecektir.

Yaş gruplarına göre oyuncak seçimi

İlk oyuncaklar görme ve işitme duyularına hitap etmeli
Doğumdan itibaren bebeğiniz ses, şekil ve renklere karşı çok hassas. Dolayısıyla ilk oyuncakları öncelikle görme ve işitme duyularına yönelik oyuncaklar olmalı. Renkli çıngıraklar, dönenceler gibi.
Oturmayı başardıktan sonra çevresi genişleyen miniğinizin oyuncakları arasında ilk sırayı küpler ve çıngıraklar alır. Bu dönemde avuç ile kavradığını göz önüne alarak avucuna sığacak büyüklükte parçaları olan oyuncaklar seçin. Ayrıca yutamayacağı, burun deliğine ya da kulağına sokamayacağı oyuncaklar olmasına da özen gösterin. Yaralanmayacağı, emniyetli oyuncaklar olmasına dikkat edin.

Çocuklar oyuncak diye beğendiği nesnelere yönelebilir
Bazen çocuğunuzun oynadığı şey oyuncak olmayabilir. Bir tülbent, bir battaniye ya da yanından ayırmadığı küçük yastığı oyuncak yerine geçebilir. Ondan ayrılmak istemez ve sürekli yanında gezdirir. Onu bırakmasını söylerseniz asla kabul etmez. Bir yerde unutursanız ağlama krizlerine girer. Siz de farketmişsinizdir mutlaka, uykusu geldiğinde, sakinleşmeye ihtiyacı olduğu zaman bu nesneye sarılır. Geçiş nesnesi olarak tanımladığımız bu nesneleri çocuklar kendileri seçer.
Yürümeye başlama ile birlikte oyuncaklarından çok ev eşyaları ilgisini çeker. Bebeğiniz için ulaşabildiği alanları keşfetmek şu sıralar önemli. Küplerle kule yapmak, oyuncak parçalarını bir yerden bir yere taşımak onu eğlendirir. Bu dönemde hareketin amacından çok, yapılmasından doğan keyif ön plana çıkar. Parmaklarının gelişimi de arttığından büyük parçalı, takılıp çıkarılabilecek lego türü oyuncaklar yararlı olur. Yürüme davranışını destekleyecek çekip itebileceği tekerlekli oyuncaklar ilgisini çeker. Top oynamada birer Maradona olmasalar da topla oynamak hareket gelişimlerine yardımcı olur.

Su ile oyun
‘Suyla oynamayı hepimiz severiz. Çocuğunuz da suyla oynarken çok eğlenir. Su, dokunma duyusuna yönelik deneyim ve keşif olanağı sağlar. Dikkatini toplamasına yardım eder. İçe kapanık bir kişilikteyse hareketlenip sosyalleştirir, çok yaramazsa sakinleştir. Suyu banyo yapmak ve temizlik amaçları dışında da oyun malzemesi olarak kullanırsanız yararlı etkilerini çocuğunuzda fark edersiniz.


Haberin Devamı