Gazete Vatan Logo

Oyuna gelmeyin

Neredeyse 100 bin puan sınırına geri dönen borsa ile ilgili yorumda bulunan Borsa İstanbul Yönetim Başkanı Himmet Karadağ, “Spekülatörler negatif algı pompalayıp hisseleri ucuza kapatıyorlar. Seçim sonrası yüksek kârla satacaklar. Yatırımcılar uyanık olsun” dedi.

Oyuna gelmeyin

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığını belirtti. Karadağ, “Bir tarafta kur bir tarafta faiz, bir tarafta manipülatif rating kuruluşu açıklamalarıyla negatif algı pompalayıp endeksi aşağı yönlü hareket ettirerek, Türk hisse senetlerini ucuza kapatıp seçim sonrasında yüksek kârla satmayı hesaplıyorlar” ifadelerini kullandı.

2017’de Türkiye’nin yüzde 7.4 ile dünyada İrlanda’dan sonra en yüksek büyümeyi elde ettiğini anlatan Karadağ, bu büyüme rakamıyla Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını hatırlattı.

Aynı dönemde yurt içi hasılanın 3 trilyon liranın üzerine yükseldiğine işaret eden Karadağ, satın alma gücü paritesine göre kıyaslamalar eklediğinde de Türkiye için çok pozitif rakamların realize olduğunu belirtti. Karadağ, “Makro ekonomik göstergelerinin enflasyon, büyüme, istihdama bakıldığında çok pozitif yönde düzelerek ilerlediğini görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bir kurgunun parçası

Himmet Karadağ, bu istikrarın ve orta vadede özellikle seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin çok ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Ne yapıyorlar? Bu kısa dönemde oldukça bol miktarda spekülatif yatırım hareketlerine yöneliyorlar. Türkiye’ye yönelik algıyı negatife çevirerek, hisseleri ciddi anlamda küçük manipülatif dalgalar oluşturarak toplamak, ucuza kapatmak istiyorlar. Nasılsa seçim sonrası dönem siyasi istikrarla beraber bunları çok yüksek bedellerle satabileceklerini hesap ediyorlar. Böyle bir risk oluştu. Bu kurgunun hem iç tarafta yerli aktörlerden beslenen oyuncularını, hem de yurt dışı manipülatif oyuncularını buldular. Mesela S&P, takviminde olmamasına rağmen hemen Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Uzun zamandır kredi derecelendirme kuruluşlarının notları zaten güvenilirliğini kaybetti. Ama bunlar yine altı boş, manipülatif açıklamalara girişiyorlar. Bu da o kurgunun bir parçası.”

Haberin Devamı

Aslında bu bir işaret

Aslında bunun da borsanın seçim sonrası dönemde yükseleceğinin bir işareti olduğunu belirten Karadağ, şunları kaydetti: “BIST 100 endeksinde Gezi Parkı olayları öncesi süreçte 40 bin doların üstünden geliyoruz. Şu an 30 bin doların altında, 25 bin dolarlara kadar gerilemiş durumdayız. Hedef ne? Bizim yatırımcılardan 20 bin dolar bandında Türk hisse senetlerini toplamak, seçim sonrasında bunu 30 bin doların üzerinde satmak ve kısa vadede çok yüksek getiri elde etmek. Bu konuda yatırımcılarımızın gerçekten uyanık olması lazım. BIST 100 endeksinin düşüşüne yönelik ne şirket tablolarında ne genel ekonomik atmosferde böyle bir haber var. Önceden rating kuruluşları Türkiye ilişkin bir manipülatif haber yayımlayacağı zaman biraz analiz de yayınlardı. Şu an analiz de yok.”

S&P’den destek almaları lazım

Borsa İstanbul Yönetim Başkanı Himmet Karadağ, borsa yatırımcılarına şu uyarılarda bulundu: “Bu kısa dönemde, seçim öncesi dönemde yatırım yaparken ucuza mal kapatabilmeleri için tabii ki S&P benzeri manipülatörlerden destek alıyor olmaları lazım. İşte ‘Her şey kötü’, ‘Kur oynak’ algısını oluşturup kısa dönemde, Türk hisse senetlerine yatırım yapıp sonrasında çok kısa vadede yüksek kârlar hedefliyorlar. Bizim görevimiz hem yurt içi hem yurt dışı yatırımcılarımızı doğru bilgilendirmek. Biz makrolarda ülke ekonomimizin beklentilerine ve realizasyonlarına birlikte baktığımızda negatif bir şey beklemiyoruz.”

Haberin Devamı

Şirketlerin mali yapıları pozitif

Mikro ölçekte BIST 30 ve BIST 100 şirketlerinin mali tablolarına, gelir projeksiyonlarına ve gerçekleşmelerine bakıldığında, 2017’den daha kötüye giden bir tablo görülmediğini aktaran Himmet Karadağ, “2017 büyümesi için ‘baz etkisi’ falan denildi ama 2018’in özellikle turizmdeki rezervasyon ve doluluk oranlarının daha şimdiden o ‘şişmiş’ dedikleri 2017’yi bile katladığını ve çok ciddi anlamda pozitif ilerlediğini görüyoruz” dedi.Karadağ, şunları kaydetti: “Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine, Borsa İstanbul’a güvenmeye devam etsin. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür manipülatif derecelendirme kuruluşlarının yaydığı negatif havaya kapılarak zarar edici adımlar atmasınlar. Önümüz aydınlık.”

Haberin Devamı