Gazete Vatan Logo

Oyun yeni başlıyor

Oyun yeni başlıyor

En iyi 4.5G deneyimini sunacaklarını söyleyen Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, “İlk kez tüm operatörler eşit ve adil koşullarda rekabet edecek. Mobilde oyun yeni başlıyor” dedi.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, dün Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir ve Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca ile birlikte grubun iştiraklerinden Avea’nın 954.68 milyon euro bedelle 5 frekans paketi aldığı 4.5G ihalesini değerlendirdi. İhalenin hem Türkiye hem sektör için bir devrim olduğunu söyleyen Aslan, ihale sonucunda Türk Telekom Grubu’nun aldığı frekans paketleriyle, sektörde koşulların eşitlendiğini vurguladı.

Yatırımın yarısı bizden

Aslan,”26 Ağustos’ta gerçekleştirilen ihale, gerçekleşen frekans dağıtımıyla, sektörümüze normalizasyon gelirken, tüm operatörlerin eşit şartlarda rekabet edebilmesi için uygun bir zemin oluşturuldu. Sağlıklı rekabet koşullarının en büyük kazananı ise Türkiye ekonomisi ve insanımız olacak. Adil frekans dağılımının ardından mobilde oyun yeniden başlıyor. Geçmişten günümüze yaptığımız vizyoner yatırımlar sayesinde bugün çok avantajlı bir noktadayız. Bizim üstün teknolojiye sahip altyapımız sayesinde yeni nesil teknolojileri kullanabiliyoruz. Bizim altyapımız olmasaydı değil 4.5G teknolojisi 3G teknolojisini dahi kullanamazdık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akıllı ihale stratejisiyle tam olarak istedikleri frekansları aldıklarını vurgulayan Aslan, bu frekanslarla birlikte fiber altyapıdan aldıkları güç sayesinde, Türk Telekom Grubu’nun sektörün en güçlü oyuncusu olduğunu belirtti. Aslan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin en büyük ve en güçlü iletişim altyapısı, uzun yıllar boyunca yaptığımız yatırımın sonucu. 2005 yılından bu yana devam ettiğimiz ve yıl sonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç yaklaşık 20 milyar lirayı bulacak olan yatırımlarımızın üçte ikisini altyapı ve fibere yaptık. Çok çalışmamızın ve yatırımlarımızın faydasını, Türkiye’nin en iyi 4.5G şebekesini dünyanın en hızlı fiber altyapısı üzerine kurarken göreceğiz. 4.5G ile mobilde başlayan bu yeni dönemin öncüsü biz olacağız. Yeni dönemin açık ara lideri olacağız.”

Haberin Devamı

Hedef 2.6 milyon şirket

Mehmet Ali Akarca ise “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Enerjiden perakendeye, otomasyondan sağlığa kadar 4.5G teknolojisiyle birlikte her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. Bugün 1 milyona yakın şirketin dijital rehberi durumundayız, hedefimiz pazardaki toplam 2.6 milyon şirkete hizmet vermek. Bizimle çalışan kurumlar, 4.5G’yi fiber farkıyla yaşayacak” dedi.

Telefon çöplüğü olmayız

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir, “İhaleye açılan spektrumun yüzde 30’unu aldık ve toplamda müşteri başına düşen en yüksek spektruma sahip operatör olduk. Bu sayede en yüksek hızı ve kapasiteyi bizim müşterilerimiz deneyimleyecek. Aldığımız frekanslarla mobil rekabeti şekillendirecek güce sahibiz. Bizim için mobilde oyun şimdi başlıyor” dedi. Özellikle 900 MHz dağılımında pazarda uzun süreden beri devam eden adaletsizliğin giderildiğini kaydeden Akdemir, “Sektördeki oyuncuların sağlıklı rekabet koşulları altında hizmet vermesinin yolu açıldı. İhalede aldığımız frekanslarla, 5G için de gerekli ihtiyacı karşılayabilecek duruma geldik” diye konuştu. Avea ile pazardaki en dinamik oyuncu olduklarını vurgulayan Akdemir, şöyle devam etti: “Yüzde 62’lik akıllı telefon kullanıcı oranıyla Türkiye’de akıllı telefon penetrasyonunda liderliği elimizde bulunduruyoruz. Bunların yüzde 25’i 4.5G’ye uyumlu. InTouch markalı cihazlarımızla da bu kullanım oranını artırmayı hedefliyoruz. Yeni telefonlar zaten uyumlu olacak. Ayrıca isteyen 2G veya 3G kullanmaya devam edecek. Dolayısıyla Türkiye cep telefonu çöplüğü olmayacak.”

Haberin Devamı

‘Nakit ödeyebiliriz, başka fırsatları kullanabiliriz’
TÜRK Telekom CEO’su Rami Aslan, Türk Telekom’un frekans ihalesi için önceden hazırlıklı olduğunu belirterek, “Bilançomuz çok kuvvetli; bir sonraki raunda hazır olacak nakit kapasitemiz var. Türk Telekom frekans bedeli için mevcut nakdini kullanabileceği gibi başka fırsatları da kullanabilir. Türk Telekom kur dalgalanmasının etkisini en az hissedecek kabiliyete sahip” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı