Gazete Vatan Logo

Oyun konsolu başından kalkmadı damarı tıkandı

Antalya’da saatlerce oyun konsolu başından kalkmayan 15 yaşındaki Sinan Can Demir’in sol bacağında tıkanan damar ameliyatla açıldı

Oyun konsolu başından kalkmadı damarı tıkandı

Antalya’da ailesiyle oturan Sinan Can Demir, yaz tatili boyunca uzun süre oyun konsolu başından kalkmayınca, sol bacağında ağrı ve şişlik oluştu. Atatürk Devlet Hastanesi’ne başvuran çocuğun bacağında derin ven trombozu (toplar damarlar içinde pıhtı oluşması) belirlendi. Kanın bacağında göllenip pıhtılaştığı belirlenen Sinan Can, anjiyografik yöntemle pıhtı eritici tedavi uygulanarak sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Birkan Akbulut, “Uzun süre bilgisayar başında oyun oynayarak zaman geçirdiğini öğrendik. Bunun damardaki pıhtılaşmayı tetiklediğini düşünüyoruz” dedi.

Dr. Akbulut, Bu tedavi yönteminde pıhtı oluşmuş damarın içine bir kateter yerleştirip pıhtı eritici ilaç uygulayarak damarın açılmasını sağladık. Şu anda damarı açıldı, sağlığına kavuştu, taburcu olmayı bekliyor” dedi.

1-2 saat oturmak riskli

Hiç kalkmadan 1-2 saat oturmanın bile risk faktörü olabildiğine dikkat çeken Dr. Akbulut, “Onun için yarım saatte bir kalkmak ve bacakları hareket ettirmekte fayda var. Ama bu hastamız 5-6 saat konsol başında oyun oynamış. Daha hareketli, yaşantı sürmesini umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bana ders oldu çok oyun oynamayın

Sinan Can Demir yaz tatilini çok fazla aktivite yaparak geçirmediğini belirterek, “Evde sürekli oyun oynadım. Günde en az 5-6 saat oyun konsolu başındaydım, savaş oyunları oynuyordum. Bağımlılık oluyor, oynadıkça bırakası gelmiyor insanın, zamanın geçtiğini anlamıyor” dedi. Önce bacağında ağrı başladığını, ardından üzerine basamadığını anlatan Sinan, “Topallamaya başlamıştım. Böyle bir şey olabileceği hiç aklımdan geçmemişti. Bundan sonra spora yöneleceğim. Bilgisayar oyununu azaltmayı düşünüyorum. Benim yaşımdakilere önerim çok fazla bilgisayar oynamasınlar” diyor.