Gazete Vatan Logo

Oyak sandığından ‘İşbaşı’ çıktı!

5 bin 400 kişinin çalıştığı Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında 12 gündür süren işçi eylemleri bitti. Bosch çalışanlarına yapılan zam oranlarını gerekçe göstererek ücret artışı isteğiyle başlayan ve otomotiv sektörüne yayılan iş bırakma eylemi, işçi ve işveren arasında sağlanan anlaşma ile sona erdi. Önceki gece fabrikada kurulan sandıklarda yapılan seçimden ‘İşe başlamak istiyorum’ kararı çıkınca toplam 1.300 işçinin çalışması gereken 08.00-16.00 vardiyasına 1.284 işçi gelerek işbaşı yaptı.

1.000 TL avans, 600 TL prim

Oyak Renault yaşanan süreçten dolayı hiçbir çalışanın iş sözleşmesinin feshedilmeyeceği ve cezai başvuruların geri alınacağını belirterek, iki taraf arasındaki anlaşmanın koşullarını şöyle aktardı:

“Oyak Renault tarafından tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınmaktadır. Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak, 1 ay içerisinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Analizi yapılacak iyileştirmelere mahsuben; 1 hafta içinde, çalışanlara net 1.000 lira avans ödemesi yapılacak. Her yıl sonunda çalışanlara kalite, iş güvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup, prim miktarı asgari net 600 lira olacak. Ayrıca banka maaş ödemeleri promosyonu olarak net 480 lira ortalama bir prim ödemesi de yapılacak. İş bu şartlar, 27 Mayıs tarihinde işbaşı yapan mavi yakalı çalışanlarımız için geçerli.”

Haberin Devamı

Ford'da sürüyor

Bursa’da 15 Mayıs günü Oyak Renault’da başlayan eyleme daha sonra Tofaş ile yan sanayinin güçlü isimlerinden Coşkunöz, Mako ve Ototrim de katılmıştı. Tofaş, Coşkunöz, Mako ve Otortrim’de işbaşı yapılırken, Oyak Renault’da eylemler bitmemişti. Ford Otosan’ın Gölcük ve Eskişehir tesislerinde bazı çalışanlar iş bırakma eylemlerini sürdürüyor ancak üretim devam ediyor. Türk Traktör’de de fabrika durmuş durumda.