Dünya aşka aç! Ve aşk satar!

17-20 Ekim tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen dünya televizyon içerik fuarı MIPCOM’dan bu yılda Türk dizileri geçti. Geçtiğimiz yıl onur konuğu Türkiye’ydi. O nedenle Cannes sokaklarında neredeyse sadece Türkler vardı. Bu yıl Japonya onur konuğuydu. Ancak konuşulan işlere yine Türk dizileri imza attı. Öncelikle İçerde, Paramparça, Kara Sevda, Cesur ve Güzel, O Hayat Benim, Vatanım Sensin, Anne, İstanbullu Gelin afişleri Cannes sokaklarını süslüyordu. İlk gün Anne dizisi için bir tanıtım yapıldı. Salı akşamı ise iki büyük etkinlik vardı. Saat 19.00-22.00 arasında Fox TV bir Turkish Drama partisine imza attı. O Hayat Benim dizisinin oyuncuları Kerem Cem, Ezgi Asaroğlu, Ceren Moray ve Oya Başar parti için setten Cannes’a gelmişti. Bana Sevmeyi Anlat dizisinin başrol oyuncuları Kadir Doğulu ve Seda Bakan’da partiye katıldılar. Her iki dizinin oyuncuları da kendileriyle fotoğraf çektirmek isteyen tüm alıcıları kırmadılar.

Kara Sevda 60 ülkede

Ancak Cannes’da parti denilince akla ITV-Inter Medya gelir. Senelerdir tüm alıcılara ve Türk dizi sektörüne düzenledikleri partilerle de kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar. Bu yılda geleneği bozmadılar. Tüm alıcılar o partideydi. Kanal yöneticilerinden oyunculara herkes o partide eğlenmeyi tercih etti. Çünkü Inter Medya organizasyonuyla alıcıyla sektörü yakınlaştırıyor. Fuar bitiminde Inter Medya CEO’su Can Okan’la sohbet etme fırsatı bulduk. Okan, “Fuara başlarken bu yıl için endişeliydik. Çünkü Türk dizilerine ilginin azalabileceğini düşünmüştük. Ancak sonuç çok iyi oldu. Bu yıl diziler dışında formatları da satışa çıkardık. Şu anda Kara Sevda’nın satışı 60 ülkeye ulaştı. Aşk Laftan Anlamaz’ı da bu fuarda görücüye çıkardık. Talep vardı. En çok Kara Para Aşk, Karagül ve Kara Sevda dizilerini satıyoruz” diye özetledi fuarı...

Haberin Devamı

Vatanım Sensin ilgi çekti

Salı akşamı bir etkinlik daha vardı. Kanal D ekibi Vatanım Sensin dizisinin başrol oyuncuları Halit Ergenç ve Bergüzar Korel’i bir davetle alıcılarla bir araya getirdi. Basına kapalı bir davet olduğu için katılamadım. Ancak her iki oyuncuya da ilgi olduğunu ve dizi başlamadan ön sipariş aldığını duydum. Aynı gün içinde alıcılara 24 dakikalık bir demo izletildi. Onu izleme şansı buldum. Gözümü doldurduğunu itiraf etmeliyim. Çarşamba günü Fresh TV-Fiction adı verilen ve dünya dizilerinin seçkisi olan bir etkinlik düzenlendi. Orada da iki Türk dizisi yer aldı: İçerde ve Vatanım Sensin! İkisi de hem aksiyonu, hem aşkı yansımalarıyla oldukça dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Mesele birkaç dizi satmak değil!

Bir MIPCOM daha bitti! Bence bu yıl önceki yıllara göre Türk dizilerine daha az ilgi vardı. Bunu küçümsemek anlamında söylemiyorum. Bir potansiyel yaratılmışken yok etmeye çalışarak sektörün kendine çelme taktığını düşünüyorum. Çünkü mesele dünyaya birkaç dizi satmak değil! Mesele devamlılığını sağlamak... O nedenle senaryo kalitesinin yükselmesi, sürelerin azalması ve dizilerin dünyaya kendini tanıtmanın bir başka yolu olduğunu herkesin bir kez daha hatırlaması gerekiyor. Bir de hem formatlara, hem de dizilere baktığımda anladığım çok net bir şeyin tekrar altını çizmekte fayda var. Dünya aşka aç! O nedenle aşk satar!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR