Yurt dışına AŞK satar

2001’de Deli Yürek’in Kazakistan’a satılmasıyla başlayan Türk dizilerinin yurt dışına satışı 15 yılda ciddi bir ivme kazandı. Bugün Ortadoğu’dan Balkanlara, Güney Amerika’dan Avrupa’ya Türk dizileri yayınlandığı ülkelerde ciddi bir izleyici potansiyeline sahip! O nedenle Türkiye’de dizi üreten yapımcılar ve kanallar yurt dışı satışını hesap ederek senaryoları ve oyuncu seçimini kuruyorlar. Bu durum bir yandan çok mantıklı görünse de, diğer taraftan Türk izleyicisini ekrandan uzaklaştıran hamlelerde oluyor. Geçtiğimiz sezonlarda Türkiye’de izlenmeyen ama bazı ülkelerde izlenme rekoru kıran pek çok dizi oldu. Sektörün Türkiye’deki başarısızlıkla değil, yurt dışındaki başarıyla övünmesine de şahit olduk! Umarım bu sezon o dizilerin Türk izleyicisi için üretildiğini ve burada izlendiği zaman yurt dışında da ses getirdiğini hatırlayacak birileri olacaktır.

Polisiye satılması zor

Gelelim, yurtdışında tutan hikâyelere... Ortada çok net bir gerçek var ki, 140 dakika ve RTÜK’ün onca kuralıyla üretilen aksiyon, polisiye, mafya, derin devlet ilişkilerinin anlatıldığı dizilerin yurt dışında şansı çok az. Çünkü bu türlerin en iyi dizilerini zaten Amerika üretiyor. Üstelik sansürsüz izleyebiliyorsunuz. Türkiye’de üretilen bu tip içeriklerin sadece Ortadoğu’da şansı yüksek! Ancak dünyanın her yerine satılabilecek bir hikâye var ki, o da iyi kurulmuş aşk hikâyeleri... Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi dünyada da kadın izleyicinin aşka özlemi aldı başını gidiyor. İmkânsız aşk hikâyeleri, daha doğru bir deyişle modern aşk masalları her yerde tutuyor!

Haberin Devamı

2 kuralı var

Yurt dışına satılacak Türk dizilerinde müşterilerin aradığı iki kural var. İlki sevdiği oyuncuları bir arada görmek. O nedenle Ay Yapım, O3, Endemol, Tim’s gibi büyük yapım şirketleri önce yurt dışı satışını garanti etmek istiyor. Yurt dışı izleyicisi dizide erkek oyuncu olarak ilk sıralarda, Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Engin Akyürek, Çağatay Ulusoy, Murat Yıldırım, Burak Özçivit, Kenan İmirzalıoğlu, Özcan Deniz, Erkan Petekkaya, Tolgahan Sayışman’ı görmek istiyor. Eğer bu erkek oyuncularla Tuba Büyüküstün, Bergüzar Korel, Meryem Uzerli, Beren Saat, Songül Öden, Nurgül Yeşilçay, Fahriye Evcen, Hazal Kaya, Cansu Dere, Hatice Şendil partner olursa izlemeden ön sipariş veriyor. Halit Ergenç ve Bergüzar Korel’in yıllar sonra rol alacağı Vatan Haini, Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuba Büyüküstün’ün rol alacağı Siyah Beyaz gibi... Dizilerin daha çekimleri bile başlamadı. Ancak siparişler çoktan ciddi bir sayıya ulaştı. Şimdi kocaman bir AMA demek zorundayım. Çünkü seyircinin ikinci kuralı var. İzleyici bu sevdiği oyuncuların aşk hikâyesini izlemek istiyor. Tıpkı Türk izleyicisi gibi... Ezcümle; aşk her yerde satıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR