Almanya ‘Hangisi Karısı’ dedi

Almanya ‘Hangisi Karısı’ dedi

Geçtiğimiz hafta Filinta dizisinde Rus Başkan karakterine hayat veren Engin Seçgin’le tanıştık. Almanya’nın Schweinfurt kentinde yaşayan Seçgin, beni 7 Mayıs’taki Hangisi Karısı oyununa davet etti. Açıkçası çok fazla böyle davet aldığım için çok önemsemedim. Ancak Haldun Dormen’in oyunun süpervizörü olduğunu söylediğinde kendimi uçakta buldum. Çünkü Haldun Dormen, Almanya’daki bir tiyatro topluluğuna destek veriyorsa, orada mutlaka bir ışık vardır diye düşündüm. Cuma günü Almanya’ya geldim. Dormen’le akşama kadar görüşemedik, çünkü o oyuncularıyla provadaydı. Akşam yemeğinde bir araya geldiğimizde The Companies’in hikayesini Seçgin’den dinledik.

800 kişi geldi

The Companies, Almanya Schweinfurt’ta kurulmuş bir tiyatro. Kurucusu Engin Seçgin, isim babası Haldun Dormen. Seçgin, Dormen’in kapısını bir tiyatro kurmak ve oyun koymak için çaldığında elinde kendisinden başka hiçbir oyuncu yokmuş. Bir yılda önce tiyatroyu kurmuş, ardından da diğer oyuncularla çalışmaya başlamış. Oyun, İngiliz komedilerinin en iyi örneklerinden biri olan ve Broadway’de uzun yıllar sahnelenen Hangisi Karısı. 1987 yılında Haldun Dormen’de oynamış. Oynamış diyorum, zira ben onun performansını izleyememiştim. 7 Mayıs’ta diğer konuklar Gül Sunal, Gürkan Uygun, Türk asıllı Alman yönetmen Ahmet Taş’la Schweinfurt Stadthalle Salonu’na girdiğimizde kelimenin tam anlamıyla şoke olduk. Çünkü küçücük bir kasabanın oyununa 800 kişi gelmişti.

Haberin Devamı

Haldun Dormen’e hayran oldum

John Smith’in iki farklı hayatını anlatan Hangisi Karısı’nda Engin Seçgin, Aylin Altergott, Elif Özkök, Bedirhan Bedir, Bekir Şener, Oktay Turkut, Murat Alış, Ali Çinkılıç’ın rol alıyor. Engin Seçgin ve Oktay Turkut dışında tüm kadronun ilk oyunculuk tecrübesiymiş. Ancak Dormen mutfağından geçtikleri için yıllardır sahnedeymiş gibiydiler. Her biri Türkiye için de yeni yüz! Haldun Dormen’le oyun izlemek işin başka bir tecrübesi oldu. Kendisine bir kez daha hayran oldum. Öncelikle hâlâ bitmeyen heyecanı, disiplini, alçak gönüllüğü, kibarlığı, saygısı ve saygınlığıyla onu ne kadar alkışlasak az. Üç günü birlikte geçirdik. Hepimizden daha umut dolu, yaşama sevinci olan, kibar ve samimiydi. İşine olan bağlılığını hepimiz biliyoruz zaten! Başımızdan eksik olmasın Haldun Dormen! Türk tiyatrosunun ona ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Dizi sektörü Seçgin’e dikkat!

Engin Seçgin ve eşi Nesrin Seçgin’in Almanya’da bir tiyatro oyununun prömiyeri için yaptıkları hazırlığı çok büyük Türk filmlerinin galasında bile görmedim. Engin Seçgin’in sahne hakimiyeti de görülmeye değerdi. Yeni yüzler arayan dizi sektörünün mutlaka tanıması gereken bir isim. Seçgin Ailesi’ne de misafirperverlikleri ve tiyatroyu idealist bir denemeden profesyonel bir gösteriye çevirmeye çalıştıkları için tebrikler!

DİĞER YENİ YAZILAR