İstanbul Sokakları masal anlatmalı

Gold Film-Faruk Turgut’un yapımcılığını, Faruk Teber-Zülküf Yücel ve Zehra Yücel’in proje tasarımını, Faruk Teber’in yönetmenliğini, Yüksel Varol’un görüntü yönetmenliğini, İstanbul Scoring Team’in müziklerini üstlendiği İstanbul Sokakları, pazartesi akşamı Show TV’de ilk bölümüyle görücüye çıktı. Caner Cindoruk, Gizem Karaca, Rıza Kocaoğlu, Naz Elmas, Derya Alabora, Mine Şenhuy Teber, Mehmet Çevik, Sitare Akbaş, Güven Murat Akpınar, Berkay Ateş, Umay Anadolu Kaboğlu ve Kıvanç Doğu’nun rol aldığı diziyi izlerken geçmişte bir yolculuğa çıkmış gibi hissettim kendimi. Zira, proje tasarımı tamamen 1990’ları andırıyordu. Sanki, 20 yıl öncesinin dünyasına bugünden bakıyorduk.

Beni ağlattı

Hikâyemiz; atanamayan resim öğretmeni, çocukluğundan beri kalp büyümesi sorunu yaşayan ve kalp nakli olmazsa ölecek olan Nazlı’nın son dileğini yaşamasını yani aşkı tatmasını konu ediniyor. Açıkçası Nazlı’nın dramı beni çok ağlattı. Çünkü ben de çocukluğumdan 24 yaşıma kadar kalp sorunuyla mücadele etmiş biriyim. O nedenle İffet’le sohbetinde “Benimki hayat mı? Koşamadım, bisiklete binemedim” derken kendi yaşadıklarımla yüzleştim. Çocukken arkadaşlarınız oynar ama siz o oyuna katılamazsınız. Çünkü kalbiniz buna izin vermez. Bunun ne demek olduğunu çok iyi bilirim. İşin o kısmı beni çok yaralasa da, hikâyeye dair söyleyecek bir kaçım sözüm var.

Haberin Devamı

Efe dedi, ağa çıktı

Öncelikle sanırım bu dönem arabeske dönüş var. Konu oldukça klişe, melodramı köküne kadar kullanmışlar, kızın sorununu da sonuna kadar işlemişler. Ancak Fırat karakteri ilk bölüm için yetersiz kalmış. Fırat mafya mı, inşaatçı mı, kan davası mı var anlamadık. Her şeyden biraz almıştı. Efe göndermesi olmasına rağmen, Fırat’ın tavrı daha çok ağa gibiydi. Dizi, Yeşilçam trüklerinin kullanıldığı, Sindrella masalına da dönüşen, mafya ve romantik komedi türünün de harmanlandığı ortaya karışık bir hal almıştı. Ancak tüm bunlara rağmen, kendisini izletmeyi başardı. İlk saatime baktığımda; “Aaa 2 saat geçmiş” dedim. Bu da yönetmen başarısı. O nedenle Faruk Teber’in eline sağlık!

Haberin Devamı

Karaca ekrana yakışıyor

Gelelim oyunculuklara; Caner Cindoruk, Fırat için Efe demeseydi dizide muhteşem oynamış diyecektim. Çünkü Fırat’ın çaresiz yalnızlığını ve ölüm korkusunu bize yaşattı. Ancak tüm tavrı bir mafya, aşiret ağası gibiydi. O nedenle bu karaktere bu oyun olmamış demek zorundayım. Gizem Karaca ekrana çok yakışan bir isim. Biraz daha asılsa oyunculuğa, daha çok ses getirecek. Bir de o röfleli, bukleli saçlarıyla fakir kızı oynamak, o halde poğaça satmaya çıkmak olmamış. Karakterin inandırıcılığını azaltmış. Ama tüm sempatikliğiyle eksiklerini kapatmayı başardığını itiraf etmeliyim. Rıza Kocaoğlu, Cemil karakterinin bize psikopat olduğunu gösterdi göstermesine ama o da eksik kaldı. Çünkü senaryo ilk bölümde bizi Fırat ve Cemil arasındaki düşmanlığa ikna edemedi. Her ne kadar Sibel’le bir düğüm atılsa da... Aynı durum Sibel içinde geçerli. Fırat’a aşık ama Cemil’le nişanlı. Bu da onu kötü yapmaya yetmiyor.

Sitare Akbaş’a alkış!

Dizide aklında kalan ilk oyunculuk diye sorsanız, bir dakika düşünmeden İffet yani Sitare Akbaş derim. Girdiği her sahnenin ritmini yükseltip, melodramın dibinden bizi yukarı çıkardı. Daha fazla onu izlemeliyiz. Derya Alabora, Mehmet Çevik, Mine Şenhuy Teber, Yıldız Kültür diyecek söz yok. Emeklerine sağlık! Gold Film dizilerinde bugüne kadar kötü adam olarak izlediğimiz Mehmet Çevik’i de iyi baba olarak izlemek beni mutlu etti. Sonuç; İstanbul Sokakları ilk bölümde Tüm Kişiler’de 2.66 reytingle 13’üncü, AB’de 2.78’le 9’uncu, ABC1’de 2.86’yla 11’inci oldu.

Haberin Devamı

Masala dönüşmeli

Peki, bundan sonra ne olur? Melodram türündeki dizi; eğer kasıtlı olarak ışığından müziklerine kadar 90’ları hatırlatsın diye kurulduysa dönemin ruhunu yakalayamaz. Çünkü hız çağında, üstelik yaz gelirken geçmiş acısına yeteri kadar doyduk. Ancak iş bir masala dönüşürse, hasta kızın son dileğine yaklaşması hepimizi umutlandıracak ve diziye artı puan kazandıracaktır. Faruk Teber rejisi bu işe çok şey katmış. Zira, anında kanal değiştirmemize sebep olacak kadar acılı bu işin ritmini yükseltmiş ve masala dönüşebilir sinyali vermiş.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR