“X-Files’ın bir sonu olmayacak”

Hani bugün bolca vampirli, gizemli dünyaların anlatıldığı, uzaylıların olduğu diziler izliyoruz ya, işte 1993 yılında sadece bir iş izliyorduk, X-Files. Chris Carter’ın yaratıcısı olduğu, Gillian Anderson ve David Duchovny’in başrollerini paylaştığı dizide; Fox Mulder ve Dana Scully isimli iki FBI ajanının maceraları anlatılıyordu. 2002’de yani 9 sezon sonunda veda ettiğinde X-Files bir efsane olarak da adını tarihe yazdırdı. Ancak tam 14 yıl sonra X-Files geri döndü. Sadece 6 bölüm ekrana gelecek dizinin ilk üç bölümü yayınlandı. Bu sabah dünyayla aynı anda 06.00’da, akşam 20.45’te Fox Crime’da 4’üncü bölümü ekrana gelecek. Dizinin yaratıcısı Chris Carter’la ekim ayında Cannes’da gerçekleştirdikleri dünya prömiyerinden sonra bir araya gelme şansına eriştim. Yüzlerce kişiyle diziyi izleyen Carter heyecanlı ve endişeliydi. Diziyi izlemek yerine insanların tepkilerine baktığını da itiraf etti. Kısa bir sohbetin ardından aklımda kalanlar bunlar! Sanırım Carter bir konuda haklı! Efsaneler kendi nesli yaşadığı sürece efsane kalmaya devam ederler.

Haberin Devamı

“X-Files’ın bir sonu olmayacak”

- Televizyonda bilim-kurgu denilince akla gelen ilk iş X-Files. O nedenle size gizemli dünyaların anlatıcı babası diyebilir miyim?

(Gülüyor) Bu çok iddialı bir şey olur. Doğru olur mu ondan da emin değilim. Ama X-Files uzun bir sıranın sonundaydı. Biz TV sektörüne “sıradaki şey” olarak geldik. Sanırım izleyerek büyüdüğüm şeyleri kendi yorumumla anlatabilme fırsatıydı benim için.

- Fazla alçak gönüllü bir cevap olmadı mı?

Bence dürüst bir cevap oldu, Kabul et. (Gülüyor) Biz sadece bazı kapılar açtık. Arkamızdan da yenileri geldi.

- Öyle olsun! Gelelim 14 yıl sonra aynı diziyle ekrana dönmeye… Nasıl bir histi? Tuhaf, eğlenceli, kolay…

Muhteşem bir histi ama doğaldı. Hatta geri dönmek için en mükemmel zamandı. Benim için her şey tanıdıktı. Şehir, ofis, oyuncular… O nedenle geri dönmek bana çok doğal geldi.

- Madem bu kadar doğal, neden sadece 6 bölüm çektiniz?

David, NBC için bir dizi çekiyordu. Gillian ise The Fall için Britanya’ya dönmek zorundaydı. Sonra da Hindistan’da film çekecekti. 8 bölüm yapmak isterdim ama kimsenin zamanı yoktu.

Haberin Devamı

- Sizin için doğaldı ama David ve Gillian yıllar sonra aynı diziye dönünce zorlandılar mı?

İkisi de artık çok tecrübeli aktörler. Onlarca bölüm X-Files çektikten sonra karakterlerine çok alışıklardı. Hiç zorlanmadılar.

SİNEMA FİLMİ YAPABİLİRİZ

- Scully ve Mulder’la öyle bir bağınız var ki, insan düşünmeden edemiyor. Acaba sizin hangi tarafınız daha ağır basıyor?

Mulder’ın açıklanamayan şeylere inanmasına ihtiyacım var. Ama Scully’den farklı olarak; ben septiğim. Yani görmediğim şeylere inanmam. Akla ve mantığa güvenirim. Ancak tabii ki bazı günler Mulder gibi, bazen de Scully gibi uyanıyorum. Sadece Scully gibi giyinmiyorum. (Gülüyor)

- Sizin gibi bir septik nasıl böyle bir dizi yapar?

Dışarıda başka şeyler olduğuna inanmak ihtiyacı bu! İnancımın ve bilimin sınanmasını istiyorum. Sanırım bunu hepimiz istiyoruz. Galiba başka bir dünya olduğunu düşünmeye ihtiyacımız var. O yüzden X-Files insanların özlemlerine cevap veriyor diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

- Açıkçası X-Files’ın yeni jenerasyonu nasıl yakalayacağını merak ediyorum. Çünkü jeneriğinden karakterlerine 90’ları hatırlatıyor! Yani bugün için demode ama fanları için özlemi ifade ediyor bu geri dönüş.

Ben senin gibi düşünmüyorum. Biz bu hikâyeyi nesilsel korkuların, umutların, paranoyaların anlatıldığı bir dönemde yeniden gündeme getiyoruz. Çağdaş izleyiciyi de hedefiyoruz. Umarım onlar da bu hikâyeyi izlerler. Zaten bu işe başlarken onlara da ulaşmak için bir şans olarak gördüm. Şöyle bir yöntem geliştirdim. Fanları sıkmadan yeni nesil için daha önce ne yaptığımızı anlattığımız bir açılım sunduk. Sen ne diyorsun, başaramadık mı?

- Ben bir X-Files izleyicisi olduğum için beni yakaladı ama sanırım yeni nesli yakalamanız zor! Peki, bu işin bir finali var mı?

Hayır.

- Neden bitmesini hiç istemediğiniz için mi?

Tabii ki bitecek. Ama sinema filmi yapmak gibi bir seçenek her zaman var. O nedenle X-Files’ın bir sonu var mı bilmiyorum. Gerçek her zaman orada bir yerde olacak.

Haberin Devamı

- Bundan sonraki projeniz ne olacak?

Bilmiyorum. Şimdilik sörf yapmayı iple çekiyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR