Klasik müzik, Antalya ve izdiham

Klasik müzik, Antalya ve izdiham

Televizyonla olan bağıma iki gün ara verip, müziğe teslim olmak için Salı günü Antalya’ya gittim. Çünkü G-20’nin hemen ardından 16. Uluslararası Antalya Piyano Festivali başlıyordu. Daha önce katılmamıştım ama giden arkadaşlarımdan muhteşem konserleri dinlemiştim. Bu yıl açılış konserine giderek bu geleneğe ben de katıldım. Öncelikle harika bir ekip tarafından karşılandığımı söylemeliyim. Havva Kızılırmak PR’dan Fulya İnandıklı, Derya Aydoğan ve gazeteci arkadaşım Sayım Çınar’la iki gün hem Antalya’nın, hem de müziğin tadını çıkardım. Açılış konseri AKM’de gerçekleşti. Açıkçası bu kadar kalabalık olacağını aklımın ucundan bile geçirmezdim. Ben şanslıydım, gazeteci olduğum için yerim belliydi. Ama salonda yer bulmak imkânsızdı. İnsanlar yer bulmak için küçük bir izdiham bile yaşadı.

Klasik müzik, Antalya ve izdiham

MUELLER VE DEMİDENKO KONSER VERDİ

Açılış konuşmasını Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yaptı. Türel, konuşmasında müziğin hem kendi hayatı, hem de Antalya için öneminin altını çizdi. Antalya’nın halkla bütünleşen ve ardarda çok önemli etkinliklere imza atan bir şehir olduğunu belirten Türel “G20’nin ardından çok önemli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Antalya, sanatla iç içe bir şehir ve bu festivalde de klasik müziğin önemli isimlerini ağırlıyoruz. Bu durum ülkemiz adına da mutluluk verici” dedi. Ardından sahneye Christoph-Mathias Mueller şefliğinde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası geldi. Cemal Reşit Rey’in senfonik rapsodisi Türkiye’den seçme bölümlerin de yer aldığı konser tek kelimeyle unutulmazdı. Tabii ki başarılı Rus piyanist Nikolai Demidenko’dan bahsetmemek olmaz. Demidenko, Norveçli besteci Edvard Grieg’in popüler eserlerinden La minör Piyano Konçertosu’nu yorumladı. Unutulmaz gece, Beethoven’ın Allegretto bölümündeki ilahi ve gizemli melodisi ile zihinlere kazınan 7. Senfoni’si ile son buldu.

Haberin Devamı

29 Kasım’a kadar devam ediyor

Konser sonrası festival ekibi, Mueller ve Demidenko’yla yemeğe gittik. Demidenko, “En iyi konserlerden biriydi. İnanılmaz ilgi vardı. O nedenle sahneden zor ayrıldım” dedi. Ne kadar ironik değil mi? Türkiye’de neredeyse hiç bilinmeyen klasik müzik konserinden çıktığımda, dünyanın en iyi piyanistlerinden biri bu cümleyi kuruyor. Antalya sanat adına çok şey yapıyor. O nedenle hâlâ vaktiniz varken bu müzik şölenini kaçırmayın. Uluslararası Antalya Piyano Festivali 29 Kasım’a kadar devam ediyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR