Kösem ‘olmuş’ ama aşkı ve kudreti artırmak lazım

Tim’s Production’ın yapımını, Timur Savcı’nın yapımcılığını, Yılmaz Şahin ve Nüket Bıçakçı’nın senaryosunu, Aytekin Ataş’ın müziklerini üstlendiği Muhteşem Yüzyıl’ın ilk bölümünü 4 yönetmen çekti. Zeynep Günay Tan ve Deniz Koloş’la başlayan diziyi daha sonra Yağız Alp Akaydın ve Mert Baykal devraldı. Anastasia Tsilimpiou, Hülya Avşar, Ekin Koç, Mete Horozoğlu, Aslıhan Gürbüz, Kadir Doğulu, Erkan Kolçak Köstendil, Berk Cankat, Tülin Özen, Gülcan Arslan, Esra Dermancıoğlu, Nadir Sarıbacak, Mehmet Kurtuluş ve Ferit Kaya gibi oyuncuların rol aldığı dizinin ilk bölümü perşembe akşamı görücüye çıktı. Ben salı günü 35 dakikalık bir kolajını izleyip perşembe günü sizlere buradan izlenimlerimi yazmıştım. Aynı dizinin 165 dakikalık versiyonunu izlerken çok ama çok sıkıldığım anlar oldu. Bu sürelerde dizi izlemek artık zulüm olmaya başladı.

Koç 13 yaşında göstermiyordu

35 dakikasında da duyguyu anlamış ve doymuş olarak salondan çıkmıştık. Olası karşılaşmayı uzatmak seyircinin kaçmasına neden olmuş. Zira Tüm Kişiler reytingi bunu ortaya koyuyor. Dizi, Tüm Kişiler’de 5.88 reyting alarak Kurtlar Vadisi’nin gerisinde kaldı ve 2’nci oldu. AB’de 8.80, ABC1’de 8.57’yle zirvede. Oyunculuk performanslarına gelince; tabii ki ben de diziyi Hülya Avşar’a odaklanarak izledim. Sesi dışında bence bir sorun yok. Sesiyle de kudretini ortaya koyarsa oyununun tadından yenmeyecek. Anastasia Tsilimpiou çok doğru bir seçim olmuş. Oyunculuğu da kendisi kadar güzel! Ekin Koç, henüz sünnet olmamış ve yaşı nedeniyle eleştirilen bir padişah için yaşlı kalmış. Sultan Ahmed 13 yaşında tahta çıkmıştı. Ekin Koç ise cüssesine baktığınızda 22 yaşını gösteriyor. O nedenle cülus esnasında korkup kapıyı kapattırması olmadı. Ama o sahneleri 13 yaşında biri oynasaydı hiç yadırgamazdık. Kastettiğim sadece görüntü, yoksa Ekin Koç’un performansını beğendim.

Haberin Devamı

Zıtlıkların uyumu olmuş

Erkan Kolçak Köstendil ve Kadir Doğulu zıtlıkların uyumunu yakalamış. Berk Cankat’ın çok az sahnesi vardı ama o küçücük sahnede de çok duru bir oyunculukla dikkat çekti. Esra Dermancıoğlu, Cennet Kalfa için fazla 2015’ti. 1603 yılında da Osmanlı Sarayı’nda bu beden dili mi kullanılıyordu? Aslıhan Gürbüz’ü daha çok az izledik. İkinci bölümden sonra herkes onu konuşacaktır. İzlediğim ikinci bölüm sahnelerinde ben ona bayıldım. Nadir Sarıbacak, Mehmet Kurtuluş ve Salah Tolga Tuncer’e ise dikkatlice bakın! Osmanlı’yı karıştıran aslında onlar... Üçü de bu maça sağlam hazırlanarak çıkmış. Fazlasıyla akılda kaldılar.

Haberin Devamı

Kudret yoksunluğu var

Kısacası; ben Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisini çok beğendim. Ama daha yüksek reyting için bu sert söylemin yumuşaması, sürenin 40 dakika kısalması, padişahın biraz güçlenmesi ve aşk lazım. Kadın entrikası zaten alıp başını gidiyor. Eğer kudret yoksunluğu seyircide doyurulursa çok daha yüksek reytinglere imza atacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR