Türkiye dünyada nasıl görünüyor?

4-8 Ekim tarihleri arasında Cannes’da düzenlenen MIPCOM, eğlence içerik fuarındaydım. Bu yıl Türkiye onur konuğu olduğu için medya sektörüne hizmet veren neredeyse herkes oradaydı. Kısacası Cannes sokaklarında gördüğüm her 10 kişiden 8’i Türk’tü. MIPCOM, dünyada üretilen her şeyin görücüye çıktığı bir market. Eski projelerden, önümüzdeki sene dünyaya damgasını vuracak işlere kadar her türlü içerik mevcut. Ayrıca sektör liderlerinin konferansları ciddi anlamda kafanızı açıyor. Peki, Türk dizileri Cannes’da nasıl karşılandı?

- Dünya gerçekten küçük. Eğer elinizde iyi bir fikriniz varsa, iyi İngilizce konuşuyorsanız, iletişime ve girişimciliğe açıksanız dünyaya açılabilirsiniz. Bu hepimizin sandığından çok daha kolay... Çünkü sizin kim olduğunuzdan çok yarattığınız içerik önemli.

- Türkiye sanılanın aksine dünyanın gözünü çevirdiği bir ülke haline gelmiş. Muhteşem Yüzyıl, Fatmagül’ün Suçu Ne gibi diziler Türkiye’ye olan önyargıyı silmiş.

- Dünyada ciddi bir içerik sorunu var. Virginia Mouseler düzenlendiği Fresh TV’de hem format, hem de dramada seçtiği projeleri yayınladı. Ancak bu sene çok zorlandığını da ekledi.

Haberin Devamı

- Türkiye özelinde bakarsak, şu anda Türk dizileri çok popüler. Ancak hâlâ Fatmagül’ün Suçu Ne, Binbir Gece gibi dizilerimizi konuşuyorlar. Türkiye’de son 4 yılda çıkan projelerde ciddi sorunlar var. Sürelerin uzaması içeriğin kötüleşmesine ve kısa sürede yayından kalkmasına neden oluyor. Kısacası sebep her ne olursa olsun içerik Türkiye’de karşılığını bulmuyor. Böyle devam ederse birkaç yıl sonra Türkiye dizilerini dünyaya satmaya çok zorlanır.

- Fuarda Kara Para Aşk çok fazla dikkat çeken dizilerden biri oldu. Aşk Yeniden 17 ülkeye satıldı. O Hayat Benim en çok ilgi çeken dizilerden biriydi. Kösem görücüye çıkmadan fuarın en çok konuşulan dizisi oldu. Filinta’ya olan ilgi büyüktü. Maral 5 ülkeye satıldı.

- TRT, ITV-Inter Medya ve Global Agency parti düzenlendi. TRT’de Athena, ITV’de DJ ve dansözler, Global’de Brezilya ve Almanya’dan sanatçılar vardı. Hepsi eğlenceli geçti ama ITV partisinde çok eğlendim.

Haberin Devamı

- Türk dizilerine olan ilginin sadece dramalar için geçerli olduğunu söylemek doğru olur. Çünkü komedi dizileri, üstelik 120 dakikalık komedi dizileri hiç satılmadı. Esprilerin çok yerel kaldığı eleştirisi yapıldı.

- Reaksiyon’un senaryosu Amerika’ya satıldı.

- Kanal D Genel Müdürü Pelin Diştaş Yaşaroğlu konferansların dikkat çeken ismiydi. Fuarın açılış günü hem Türk dizilerini anlattı, hem de medyada kadın gücü yemeğinde konuşmacıydı.

- Kısacası ben Cannes’dan sektör adına bir umutla döndüm. Eğer burada içeriğe verilen önem artarsa uzun yıllar dünya Türkiye’yi konuşur. Yeter ki, biz hem Doğu’yu hem de Batı’yı iyi bildiğimizi anımsayıp içerik zengini bir ülke olduğumuzu hatırlayalım ve kötü gidişe dur demeyi bilelim.

DİĞER YENİ YAZILAR