“Bedel” dizisi nasıl başladı?

Yapımını NTC Medya-Mehmet Yiğit Alp, senaryosunu Özgür Evren Heptürk, Leyla Karaloğlu, Seval Bozkurt, yönetmenliğini Ulaş İnaç’ın üstlendiği Bedel dizisi perşembe akşamı görücüye çıktı. Necip Memili, Sedef Avcı, Berk Erçer, Osman Alkaş, Rozet Hubeş, Gonca Sarıyıldız, Dilara Öztunç ve Kerem Kupacı’nın başrollerini paylaştığı dizi üç bölüme ayrılmıştı. Karakterlerin çocuklukları, gençlikleri ve 30’lu yaşları… Dizi önce 1994 yılında bir yetimhanede başladı. Begüm ve Ömer’in hayatını izledik. Aynı zamanda Sami Bey, Naciye, Vedat ve Halil İbrahim’in ev hallerine odaklandık. Sami Bey’in çocukları arasında ayrımk yapması yani Halil’i Vedat’tan daha çok önemsemesi büyük bir felakete yol açtı. Vedat babasının silahıyla kardeşini öldürdü. Sami Bey, gayrimeşru oğlu Ömer’i eve getirdi ve adını değiştirerek Ali yaptı. Vedat tam istediği sevgiye kavuşacağını zannederken bir rakibi daha oldu. Sonunda onun da hayatını elinden aldı. Sevdiği kadınla evlendi, onu öldürdü daha doğrusu öldürdüğünü zannetti ve kumarbaz oldu. Finalde de karısını kumar masasına kaybetmeye kadar geldi.

Haberin Devamı

Sahneler köpürtülmeli

İlk bölümün akışı okunduğunda bir sorun yok gibi görünse de, 1994 yılının 18 dakika sürmesi bence fazla olmuştu. Çünkü başrollerle ancak 19’uncu dakikada tanışabildik. Ardından 2005 yılına geçtik. O da 30 dakika kurgulanmıştı. Asıl hikâyeye ancak 49’uncu dakikadan sonra başlandı. Kabul ediyorum, karakterleri tanımamız ve geçmişlerini bilmemiz adına iyi bir hamleydi ama çok uzundu. Keşke aralara kısa flashback sahneleri yapılsaydı. Kesinlikle daha iyi olurdu. İşin bir kadın dizisi olduğunu tanıtılmıştı. Ancak ben izlerken daha fazla erkek izleyiciyi hedeflediğini düşündüm. Çünkü iki erkek arasında yaşanan savaşta her şey mubah. Alkol, ölüm ve karısını kumarda masaya koyma… Ortada aşk kalmadı. Kim kahraman, kim değil anlamadık. Çünkü sonunda kahramanımız da kötü adama dönüştü. Sahne tasarımları adına da birkaç sözüm var. Okunduğunda çok büyük olabilecek sahneler var. Mesela Begüm’ün Vedat’tan tokat yediği ya da Ali’nin Vedat’tan kumar masasında karısını istediği sahneler… Bunlar köpürtülüp merak duygusunu artırabilecek sahnelere dönüştürülebilirmiş. Ama bu büyük olaylar bile sıradanmış gibi yansıtılmıştı.

Haberin Devamı

Memili çok inanmış

Gelelim oyunculuklara… Necip Memili gerçekten bu işe son nefesine kadar inanmış ve inanılmaz bir karakter çıkarmış. Vedat’ın içindeki dalgaları inanılmaz iyi yansıtmış. Sedef Avcı, Memili karşısında dimdik durmayı başarmış. Ben Begüm karakterinde ona çok inandım. Osman Alkaş ve Rozet Hubeş’e diyecek söz var mı? Nefis oynamışlar. Asu Maralman işin komedisini çıkarmış. Ama Berk Erçer için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bu hikâyenin intikam alan karakteri olarak biraz daha kendinden vazgeçmesi gerekiyor. Ne yazık ki, ilk bölümde Ali’nin nasıl hissettiğini değil, Berk’in nasıl göründüğünü izledik. Ulaş İnaç ve Berk Erçer bundan sonra bir karar verip oyuncunun kendinden vazgeçmesini hedeflemeliler.

Karışık bir tasarım olmuş

Sonuç olarak, Bedel ilk bölümde bize içinde intikam, kumar ve aynı kadını paylaşamama konusu olduğu için fazlasıyla Ezel dizisini hatırlatsa da, bambaşka bir yola girecek. Dizinin 50’nci dakikasından sonrası merak duygusunu cezbetmeyi de başardı. Fakat reytingleri ilk bölümde parlak gelmedi. Dizi Tüm Kişiler’de 3.19 reytingle 18’inci, AB’de 2.69’la 15’inci oldu. Peki, bundan sonra ne yapmalı? Kanal dizinin çok fazla tekrarını yayınlamalı. Böylece daha fazla kitleye ulaşılır. Dizinin kafası karışık tasarımı bir dengeye oturtulmalı. Sahneler köpürtülerek çekilmeli ve oyunculuklar inandırıcı olmalı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR