Türkiye’ye oyuncu kazandıran dört dizi

Geçtiğimiz günlerde Urfalıyam Ezelden dizisinin Kadir’i Cahit Gök’le sohbet ederken ilk dizisinin Bir Bulut Olsam olduğunu hatırlatınca “Ne diziydi, Türkiye’ye ne kadar çok oyuncu kazandırdı. Onun dışında üç dizi daha var” dedim ve bu yazının kelimeleri gözümün önünden geçmeye başladı. O yüzden bugün sizi biraz geçmişe götüreceğim. Tarih 1996 yılını gösterdiğinde TRT 1 ekranında Ferhunde Hanımlar ve Kızları dizisi başladı. Aslında dizide tanınan hiç kimse yoktu. Çoğunluğu Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan bu sıcacık aile hikâyesi ekranın kült işleri arasına adını yazdırırken Türkiye’ye oyuncu kelimesinin anlamını karşılayan onlarca isim hediye etti. Beyhan Saran, Baykal Saran, Güven Hokna, Melek Baykal, Ayşenil Şamlıoğlu, Hülya Gülşen Irmak, İpek Çeken, Şahap Sayılgan, Hatice Aslan, Turgay Tanülkü, Hakan Salınmış, Meral Niron, Tamer Karadağlı, Simge Selçuk sadece birkaç isim… Baykal Saran’ı daha sonra Kurtlar Vadisi’yle herkes tanıdı. Bu müthiş oyuncuyu birkaç sene önce kaybettik. Ruhu şad olsun! Onun dışında baksanıza bugün dizilerde oyunculuklarıyla adından söz ettiren tüm isimler Ferhunde Hanımlar’dan bize yadigâr!

Haberin Devamı

Yeditepe İstanbul unutulmazdı

Türkiye’ye şahane oyuncular kazandıran ikinci dizi hangisi diye sorsanız, hiç düşünmeden Yeditepe İstanbul cevabını veririm. TRT 1’de 2001 yılında ekrana gelen dizinin kadrosunu sayınca zaten bana hak vereceksiniz. Zuhal Olcay, Emre Kınay, Uğur Polat, Meral Okay, Özgü Namal, Oktay Kaynarca, Yeşim Ceren Bozoğlu, Günay Karacaoğlu, Ruhi Sarı, Yasemin Çonka, Ahmet Saraçoğlu, Fırat Tanış, Engin Altan Düzyatan, Emrah Elçiboğa sadece birkaç isim. Ama bugün hepsi Türkiye’nin en önemli oyuncuları… Sevgili Meral Okay birkaç sene önce aramızdan ayrıldı. Oyunculuğu dışında bizi öyle hikâyelerin içine soktu ki, onun hayallerinin peşinden sürüklendik. Ruhu şad olsun! Yeditepe İstanbul ekranın unutulmaz işleri arasına adını yazdırdı.

Hepsi aranan isimler oldu

Gelelim, yıldız çıkarması yapan üçüncü dramaya… Tabii ki Bir Bulut Olsam… Meral Okay’ın kaleme aldığı dizi iki sezon Kanal D’de ekrana geldi ama dizinin her oyuncusu sonraki projelerin aranılan ismi oldu. Bir Bulut Olsam’ın en ünlü oyuncusu Melisa Sözen’di. Engin Altan Düzyatan ve Engin Akyürek bu diziden sonra sektörün vazgeçilmez iki oyuncusu oldu. Aslıhan Gürbüz, önce Yahşi Cazibe’de, sonra Zeytin Tepesi’nde başrol oynadı. Şükran Ovalı Kötü Yol’dan sonra şimdi Şeref Meselesi’nde başrol oynuyor. Burcu Binici, Sensiz Yaşamam ve 6 Mantı’da başrol oynadı. Ahmet Kural ve Murat Cemcir rotalarını komediye kırdı. Önce İşler Güçler, ardından da Kardeş Payı’yla Türkiye’nin yeni kuşak komedyenleri oldular. Şinasi Yurtsever de onlarla birlikte yürüdü. Selim Bayraktar Muhteşem Yüzyıl’ın Sümbül Ağa’sı, Sema Keçik Daye Hatun’u oldu. Hülya Duyar Karagül’ün Emine’si, Ünal Silver önce Benim İçin Üzülme’nin Şahin’i, sonra Kadim Dostum’un Refet’i oldu. Cahit Gök diziden sonra Ezel, Güzel Çirkin ve son olarak Urfalıyam Ezel’den’in Kadir’i oldu. Berfu Öngören Kardeş Payı’nda rol alıyor. Anlayacağınız, oyuncu kadrolarının başarısı say say bitmiyor.

Haberin Devamı

Zaman'da adını kazıdı

Haberin Devamı

Bu yazıya Öyle Bir Geçer Zaman ki’yi koymamak olmazdı. Kanal D'de ekrana gelen dizinin Erkan Petekkaya dışında tanınmış oyuncusu neredeyse yoktu. Ama her biri birer star oldu. Farah Zeynep Abdullah Kurt Seyit ve Şura’ya, Aras Bulut İynemli Muhteşem Yüzyıl’a, şimdi Maral’a, Yıldız Çağrı Atiksoy önce Görüş Günü Kadınları’na, ardından Yedi Güzel Adam’a geçti. Ayça Bingöl Benim Adım Gültepe’de karşımıza çıktı. Emir Berke Zincidi Küçük Ağa’yla reytinge ambargo koydu. Tolga Güleç Adını Kalbime Yazdım ve Hayat Bağları’na, Salih Bademci Zeytin Tepesi ve Ulan İstanbul’a, Mete Horozoğlu Kayıp ve Benim Adım Gültepe'ye, Sercan Badur Güllerin Savaşı'na, Nilperi Şahinkaya Kiraz Mevsimi'ne geçti. Kısacası yine onlarca isim kazandırdı sektöre...

Direktörlerin yüreğine sağlık

Ekranda senaryo stardır. Yönetmen dünyayı kurar ve oyuncu da o hikâyeyi sırtlanıp sizi yolculuğa çıkarandır. Bu dört dizinin kast direktörlerinin yüreğine sağlık. Yeditepe İstanbul ve Ferhunde Hanımlar’ı bulamadım, çünkü eskiden jenerikte yazmazmış isimleri. Ama Bir Bulut Olsam’ı ve Öyle Bir Geçer Zaman ki'yi Mine Güler yapmıştı. Çok zor bir iş ama müthiş isabetli kararlar vererek Türkiye’ye çok iyi oyuncular kazandırmışlar. Şimdi sıra Türkiye’nin yeni starlarını çıkaracak daha güzel projelerde…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR