Yaz dizileri karması Gönül İşleri

Yapımını TMC-Erol Avcı’nın, yönetmenliğini Türkan Derya’nın ve senaristliğini Necati Şahin’in üstlendiği Gönül İşleri dizisi pazar akşamı ilk bölümüyle görücüye çıktı. Başrollerini Bennu Yıldırımlar, Selma Ergeç, Sinem Kobal, Timuçin Esen ve Fırat Çelik’in paylaştığı dizi, Tüm Kişiler’de 3.57 reytingle 7’nci, AB’de 4.52’yle 2’nci, ABC1’de 4.09’la 4’üncü oldu. Özellikle AB reytingleri gayet iyi görünüyor. Diziyi geçtiğimiz çarşamba izledim. Star TV Pazarlama Müdürü Elif Güven önceden DVD yolladı. Ancak yazmamayı tercih ettim. Çünkü yayınlanmamış bir işi eleştirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Onun için bugüne kadar bekledim. Öncelikle jenerik tasarımını beğendiğim dizinin açılış sahnesinin figürasyonlarla başlaması ve 4 dakika sonra başrol oyuncumuz Bennu Yıldırımlar’ı cin gibi arabanın arka koltuğundan çıkmış görünce “Acaba biz nasıl bir dizi izleyeceğiz. Öldü ve ruhu mu geldi” diye düşündüm. Ardından geçmişe bağlanmamız ve bir türlü içine giremediğimiz bir çocukluk anısıyla devam etti. Gereksiz olaylar silsilesiyle geçen 14 dakika sonunda ikinci başrolümüz Saadet’le yani Selma Ergeç’le tanıştık. İlk dakikadan Türkiye’nin en büyük pırlanta şirketinin mağaza müdürünün saflıkta sınır tanımadığını da görmüş olduk. Onun gün içinde yaşadığı olay ise 3 gün sonra evleneceği Asrın’ın (Fırat Çelik) yaptığı televizyon tarihinin en tuhaf evlilik teklifiyle devam etti. Sinem Kobal’ın oynadığı Sevda’yla ise 28’inci dakika tanıştık. Timuçin Esen’le ancak 42’nci dakikada karşılaştık.

Haberin Devamı

Konuya 60’ıncı dakika girdi

Şimdi bu dakikalara neden takıldığıma gelince… Bir hikâye izliyoruz ve içine girmek için ana konuya odaklanmak istiyoruz. Konuya ancak tüm ana oyuncu kadrosu bir araya geldiğinde girildiğine göre bizim o dizinin ne anlattığını anlamamız en az 60 dakika sürüyor. Bu da izleyiciyi kaçırıyor. Bakın, pazar gününe çok uygun dizi Tüm Kişiler’de ancak 7’nci oldu. Bence birinci sıraya oturabilecek bir malzemesi varmış ama değerlendirilememiş. Oysa dizi 42’nci dakika Timuçin Esen ve Bennu Yıldırımlar’ın kavgasıyla açılsa, oradan eve bağlansa ve devam etse çok daha bizi içine alan bir dizi izlermişiz. İsterlerse baştaki düğün sahnesini araya kurguda yerleştirirlermiş. Ama emin olun daha ilk 7 dakikada konuya girerdik. Zaten izleyicinin bir diziye tanıdığı şans süresi 7 dakika. Üstelik aynı akşam başlayan Urfalıyam Ezelden jenerik sonrası 12 dakika reklama giderek Star TV’ye büyük bir hediye verdi. Rakipleri ise özet yayınlıyordu. Bu şansı değerlendiremediler.

Haberin Devamı

Saadet karakteri arafta kalmış

Dizide karakter motivasyonu en sağlam kişi Servet. Hikâyesi var ve Bennu Yıldırımlar çok güzel oynamış. Timuçin Esen’le başarılı bir çift olmuşlar. Karşılıklı paslaşmalarını izlemek keyifliydi. Selma Ergeç’in canlandırdığı Saadet ise arafta kalmıştı. Bence Saadet saf ve güvenilir bir kadın. Ama hem yönetmenin oyuncu rejisi, hem oyuncunun yorumu, hem de senaryonun hizmet ettiği Saadet olmamıştı. Çünkü Saadet saf değil, “salak” gibi yansıtıldı. Eğer öyleyse koskoca pırlanta şirketi bu kıza nasıl emanet edilebilir? Fırat Çelik’i kendi sesiyle izledik. Açıkçası romantik sahnelerde ona o kadar inanmadık ki, az sonra dümen çevireceğini çok belli etti. Sinem Kobal’a gelince, öncelikle Serenay Sarıkaya’ya çok benzemiş. Canlandırdığı Sevda karakteri bir anti-kahraman. Ben üniversiteye giden bir kızın tek derdinin zengin erkek bulma vurgusundan çok fazla rahatsız oldum. Sevda haklı, bu devirde pazı gücünün yerini para gücü aldı ama herkes için değil. Ayrıca o kadar güzel bir kız, sümsük bir zengin çocuğuna o kadar boyun eğmez. Zaten güzelliğiyle onu tavladığı için biraz naz yapar, peşinden koşturur ki kıymeti artsın. Senarist Necati Şahin’in zengin erkek avcısı kadınları daha fazla gözlemlemesi lazım. Bekir’in kaslarını göstermek için Nişantaşı’nda çıplak yürümesi de çok gözümüzü tırmaladı. Sayfalarca yazacağım mantık hatası çıkarabilirim.

Haberin Devamı

Gönül İşleri eksik kalmış

Ezcümle; Gönül İşleri romantik komedi sevenler için şahane bir iş olabilirmiş. Ama eksik kalmış. Diziyi bir arkadaşımla izledim ve “Gönül İşleri tutmuş yaz dizilerine öykünmüş” diyerek kafamı açtı. Sahiden biz Servet’in hikâyesinde kaçan gelinle açılış yapmasıyla Kaçak Gelinler’i, Saadet’in sevgilisi Asrın’ın hırsızlığıyla Ulan İstanbul’u, Sevda’yla Kiraz Mevsimi’ni anımsamadık mı? Anlayacağınız, bir yaz dizileri karması Gönül İşleri’nin yolu açık olsun. Umarım, bundan sonraki bölümlerde ayakları yere sağlam basan hikâyeler izleriz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR