Seyirci emeksiz aşkı cezalandırıyor

Toplumsal ve politik olayları bir kenara bıraktığımızda yüksek ihtimal dünya insanının en büyük derdi aşk ya da yeni tabiriyle âşık olamamak. Artık hızlıca yaşanan duygular ve sadece birkaç saatte finale giden aşklar var. Özellikle metropol hayatında herkes saf duyguyu bıraktı ve stratejilerin peşinde koşuyor. Daha yerel yerlere gittiğimizde de sorun yine aşksızlık. Çünkü bu defa da mahalle baskısı insanları “İyi, namuslu, maddi durumu düzgün” gibi kriterlerin sıralandığı evliliklere götürüyor. Sonuç olarak strateji duyguyu ele geçiriyor. Bana sorarsanız aşk bitti gibi görünüyor. Çünkü herkes kalbini susturup aklını konuşturuyor. Aklın konuştuğu yerde de devreye planlar giriyor. Kimse aşk için emek sarf etmek istemiyor. Çünkü seçenek fazla. Bu olmadı dediğin yerde “Yenisi” diyebiliyorsun. Tıpkı elbise değiştirir gibi duygularını hemen değiştirebiliyorsun.

Peşinden koşulan kadın olmak

Bu konunun dizilerle ilgisine gelirsek, hayatın yansıması dizilere de sirayet ediyor. Farkında mısınız, son iki yıldır aşk hikâyelerinin anlatıldığı diziler kısa sürede yayından kaldırılıyor. Kimse anlatılan aşka inanmıyor. Kabul ediyorum, dizilerde hayatın gerçekleriyle yüzleşmeliyiz ama konu aşk olduğunda hepimiz ekranda hayalimizi görmek istiyoruz. Emek harcamadan finale ulaşan ilişkiler gerçek hayatta var olsa da, insanlar dizilerde aşka emek verildiğini görmek istiyor. Hatta daha da ileri gidiyorum, kendisini peşinden koşulan kadın veya emek harcanan erkek olarak görmek istiyor. Çünkü hepimiz aşka açız. Konuyu birkaç örnekle açıklamak gerekirse, hatırlar mısınız Yaprak Dökümü’nde Fikret ve Tahsin öpüştüğünde reyting patlaması yaşanmıştı. İzleyici tam 61 bölüm bekledi. Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinde Kerim’in kendini temize çekip Fatmagül’ü öpebilmesi tam 62 bölüm sürmüştü. İzleyici ikilinin öpüşmesini beklerken göbeği çatlamıştı. Binbir Gece’de Şehrazat oğlunun hayatını kurtarmak için patronu Onur’la 150 bin dolar karşılığında beraber olmuştu. O kara gece hayatında kabusa dönüşürken Onur Şehrazat’a âşık oldu. Hatta tekrar birlikte olmak için 300 bin dolar bile teklif etti ama Şehrazat’ın gönlünü kazanması aylar sürdü.

Haberin Devamı

İlk bölümde öpüşme zarar veriyor

Haberin Devamı

Kısacası şunu anlatmaya çalışıyorum. Gerçek hayatta aşkı bulamayan, aşkın bittiğinden şikâyet eden izleyici en azından hayalinde peşinden koşulan kişi olmak istiyor. İlk bölümde öpüşen, kısa sürede büyük aşka düşen kişilerin anlatıldığı emeksiz duygulara da inanmıyor. Çünkü hızlı başlayan aşk çabuk tüketiliyor. Emeğin olmadığı duyguya da cevabını reytingle cezalandırarak veriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR