Türk kanallarının ‘Kış Uykusu’

Haberin Devamı

Nuri Bilge Ceylan, son filmi Kış Uykusu’yla Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü kazandı. Peki, biz bunu nasıl öğrendik? Tabii ki Twitter’dan… Çünkü sadece bir Türk yönetmenin yarıştığı festivalin yayın haklarını hiçbir kanal almamıştı. Buna gerek görmediler. Ama o Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan Altın Palmiye’nin sahibi oldu. Üstelik ödülünü alırken “Benim için sürpriz oldu. Ödülü Türkiye’de son bir yılda ölen gençlerimize ve Soma’da ölen madencilere adamak istiyorum” dedi. Anlayacağınız, Türk medyası yine sınıfta kaldı. Bizi Cannes Film Festivali ödül gecesinden mahrum ettiler. Yazık… Filmi merakla bekliyorum. Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nadir Sarıcak performanslarıyla çok konuşuluyorlar. Tebrikler Nuri Bilge Ceylan ve Kış Uykusu ekibi. Siz Kış Uykusu ve Altın Palmiye’yle Türkiye’ye gelirken, umarım biz medya mensupları girdiğimiz kış uykusundan uyanırız.

Film festivalini komediyle açmak

Yıllardır neden komedi filmleri festivallerde hep ötekileştirilir diye düşünürüm. Oysa komedi herkesi birleştirici bir güce sahiptir. Üstelik festivale olan ilgiyi artıracak ve sinemanın daha fazla ilgi görmesini sağlayacak bir hamledir. Sonunda biri iç sesimi duydu. Önceki gün gelen bir mailde; bu yıl 30 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan 9. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali’nin açılışını Patron Mutlu Son İstiyor filmiyle yapacağı yazıyordu. Tolga Çevik, Ezgi Mola, Erkan Can ve Murat Başoğlu’nun başrolünü üstlendiği, Kıvanç Baruönü’nün yönettiği Patron Mutlu Son İstiyor eminim festivalin açılışını başka bir havaya sokacak. 2 Haziran’da ise Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in başrolünü oynadığı, Selçuk Aydemir’in yazıp yönettiği Düğün Dernek filmi Mardin’de gösterilecek. Bu yıl Türk sinemasının en çok izlenen ikinci filminin oyuncuları ve yönetmenleriyle katılması kesinlikle çok renkli görüntülere sahne olacak. Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in Mardin’de çekilen Bir Bulut Olsam’da tanıştıkları ve birlikte yol almaya orada karar verdiklerini göz önünde bulundurunca bence çok eğlenceli bir başlangıç olacak. Festivalde ayrıca Türk ve dünya filmleri seçkisi olacak. Ben de popülerle sanatın iç içe geçtiği kavuşmayı izleyeceğim. Bence şahane bir kucaklaşma olacak.

İnanoğlu’ndan analizler

Duayen yapımcı Türker İnanoğlu, Vatan Pazar’dan Eda Solmaz’a dopdolu bir röportaj vermiş. Kabul edelim, Türk halkını en iyi anlayan yapımcıların başında geliyor İnanoğlu. O nedenle röportajdan bazı alıntılar paylaşacağım. Tekrar tekrar okuyun. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. İşin özü çalışmak, okumak, saha araştırması yapmak, iyi ekip oluşturmak ve adanmışlık.

Halkın ne istediğini bilmek önemli. Kadın tüm mesele. Evdeki kadına hitap eden dizi tutar.

Yeşilçam’da star sistemi vardı. Şu a da star sistemi olduğuna inanmıyorum. Küçük Ağa mesela kim var orada satar! Arka Sokaklar’da da star kimse yoktu başladığında. Bu işte dört faktör vardır. İyi senaryo, iyi yönetmen, senaryo ekibi ve iyi teknik ekip.

57 yıldır çalışıyorum. Altıncı hissim yüksekti. Tecrübe ve halkı iyi tanımak katıldı. Anadolu’yu çok dolaştım. Çok senaryo okuyorum ve işlerimi yayına girmeden önce seyrediyorum. Bu işe gönlümü koydum.

DİĞER YENİ YAZILAR