TRT’den iki Osmanlı dizisi geliyor

Haberin Devamı

Muhteşem Yüzyıl, Türkiye’de dönem dizilerinin önünü açtı açmasına da, onun kadar ses getiren başka bir proje olmadı. Bu sezon başlayan tüm dönem dizileri kısa sürede reyting canavarının kurbanı oldu. Malum, dönem dizisi yüksek maliyetli olunca ve tutmayınca kanallarda daha basit ve günümüz hikâyelerinin peşine düştü. Ama TRT 1 hariç… Seksenler, Bir Yusuf Masalı ve Yedi Güzel Adam dönem dizileri. Yakın zamanda biten Osmanlı Tokadı’nı da eklersek dört dönem dizisi vardı. Bu arada bu dönem furyası gelecek sezonda devam edecek. İki önemli dönem dizisi geliyor. Onları az sonra anlatacağım. Ama önce aldığım duyumları paylaşacağım. Öncelikle TRT 1’de “Tarihe Tanıklık Edin” diye bir kuşak açılıyor. PT1 kuşağı tarihe emanet ediliyor. Burada 19’uncu ve 20’nci yüzyıla damgasını vuran olaylar mini seriler halinde yayınlanacak. Yani eskisi gibi 4-5 bölümlük diziler olacak. Ayrıca televizyon filmleri süreci başlıyor. Kurulacak bir internet sitesinden firmalar ve kişisel başvurular alınacak. Beğenilen senaryolar televizyon filmi olarak çekilecek. Bu sektör için çok büyük bir gelişme… “Elimde iyi bir hikâyem var” diyen herkes başvurabilecek. Zaten TRT’nin böyle bir misyonu olmalı. Sektörde ne yazık ki, tanıdığı olmayan pek çok senarist hikâyesi elinde bekliyor. Bu sektöre yeni senaristlerin de katılmasını sağlayabilecek bir hamle.

Osmanlı’nın kuruluşu ekranda

Ramazan ayında TRT 1 ekranında günlük bir dizi ekrana gelecek. Adı Hayat Yokuşu. Hazırlıkları devam ediyor. Gelelim yeni sezonda bizi bekleyen TRT 1’e. Beni Böyle Sev, Seksenler, Kızıl Elma, Zengin Kız Fakir Oğlan, Yedi Güzel Adam ve Bir Yusuf Masalı şimdilik yoluna devam ediyor gibi görünüyor. Ama TRT 1 iki önemli yapım için hazırlanıyor. İlki, Filinta Mustafa… Yapımını Es Film’in, yapımcılığını Burhan Özkan ve Serdar Öğretici’nin üstlendiği dizinin senaryosunu Altuğ Küçük yazıyor. Filinta Mustafa bir nevi Osmanlı’nın Sherlock Holmes’u olacak. İkinci işin adı Diriliş. Osmanlı’nın kuruluşu anlatılacak. Büyük bir Ertuğrul Gazi hikâyesi… Daha önce bu işin yapılacağı açıklanmıştı. Ancak işin yapımcısı değişmiş. Gönül Hırsızı dizisini de yapan Tekden Film, Diriliş’in yapımını üstlenecekmiş. Üç projede heyecan verici. Umarım, iyi yapımlar olarak karşımıza çıkarlar. Seneye Muhteşem Yüzyıl’ın olmaması bakalım Osmanlı dizisi severleri TRT 1’e kaydıracak mı?

‘Çilekuşları’ndan mektup var!

Malum Çalıkuşu 30'uncu bölümde final yapıyor. Dizinin fanları her gün mail adresimi yazdıkları sitem dolu mektuplarla dolduruyorlar. Şimdi toplanıp kendilerine "Çilekuşu" adını takmışlar. Onlardan gelen mektubu aynen yayınlıyorum: "Reyting pastasından beklenilen payı alamadığı için finaline karar verilen ne ilk, ne de sonuncu dizi Çalıkuşu. Lakin alınan bu kararların sıklığı, bizim incinen adalet duygumuzu onarmaya yetmiyor. Çalıkuşu reyting anlamında hiçbir zaman zirveye oynamadı. Çünkü hedef kitlesi farklıydı. Günümüzün hızla tüketilen dizilerinden çok başkaydı konsepti. İçinde edebiyat ve şiir vardı, anlatım dili yoğun ve derindi. Deneklere hitap etmedi. Dizi bitmesin diye başlattığımız imza kampanyası 12 saat dolmadan dünyanın her bir köşesinden 4 bin imza aldı. Arap ülkelerinde, Rusya'da, Balkanlar'da çok geniş bir kitlesi var ve bu insanlar bu diziyi çok seviyor. Hiç değilse sezonu tamamlamak ve en azından 'Biz bu diziyi bir sezon izledik. Azdı ama özdü' diyebilmek istiyoruz. Kanal D bunu başaramayacak kadar güçsüz bir kanal mı? Reyting mühim, peki prestij?"

DİĞER YENİ YAZILAR