Muhteşem Yüzyıl’ın kadın oyuncuları sınıfta kaldı!

Çarşamba akşamı Muhteşem Yüzyıl sezonun en iddialı bölümüyle ekrana geldi. Şehzade Mustafa’nın Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle idam edilmesinin ardından yaşananları izlediğimiz bölüm sezonun en yüksek reytingine de imza attı. Şehzade Mustafa’nın cenazesini sanki izleyici kaçırmak istememişti. 7.5 milyon kişi bu cenazede gözyaşı döktü. Öncelikle Halit Ergenç’in önünde saygıyla eğiliyorum. Her hafta oyunculuğuyla tarih yazıyor. Oğlunun idamını veren bir padişah olarak bu hafta da yine oyunculuğuyla büyüledi. Hırsı, vicdan azabı ve çöküşünü öyle detaylarla süsledi ki, onu izlerken hem kızdık, hem de üzüldük. Ozan Güven, Vahide Perçin, Aras Bulut İynemli, Tolga Sarıtaş, Burak Demir çok doğru bir duygunun peşinden gittiler.

Haberin Devamı


Ama işte kocaman bir AMA diyeceğim. Bölüme damgasını kadın oyuncuların inandırıcı olmayan performansları vurdu. Hiç şüphe yok ki, en çok gözümüze batan Fatma Sultan yani Meltem Cumbul’du. Şehzade Mustafa’nın öldüğünü öğrendiği sahnede kullandığı beden dili ve diyalogları şaşırttı. Öncelikle sene 1553. Kanuni’nin kız kardeşi yani bir sultan, herkesin ortasında bir vezir-i azama “Seni ahlaksız köpek” diye bağırabilir mi? Hadi bağırdı, bir damla gözyaşı dökmez mi? Hadi onu da dökmedi ve öfkeli diyelim, Meltem Cumbul gibi profesyonel bir oyuncunun gözlerinde ne öfke ne de üzüntü gördük. Televizyon minimal oyunculuğu kabul eder ama o sahnede sanki tiyatro sahnesindeymiş gibi büyüktü. Ben Fatma Sultan’dan daha çok üzüldüm ve ağladım Mustafa’nın ölümüne… Varın, gerisini siz anlayın…


Herkes ayrı telden çalmış

İğneyi kadın oyunculara batırıyorsak, çuvaldızı da yönetmenlere batırmak lazım. Hepimizin gördüğünü onlar görmedi mi? Diziyi Mert Baykal ve Yağız Alp Akaydın yönetiyor. Yağmur-Durul Taylan’da yönetmen danışmanları. Dört yönetmen bu hataları nasıl görmez? Duygusu bu kadar yüksek sahnelerde belli ki oyuncularla iletişim kurmamışlar. Onlara “Siz oynayın işte” denmiş. Çünkü genele bakıldığında bir bütünlük yoktu. Herkes ayrı telden saz çalmış. Muhteşem Yüzyıl gibi büyük, önemli ve dünyaya satılan bir projede olmaması gereken hatalardı. Sonuç? Reytinglerde istenen başarıya ulaşıldı ama bu yazının başlığı “Oyunculuklarıyla nefes kestiler” olmalıydı.

DİĞER YENİ YAZILAR