Türk dizilerin 6 altın klişesi

Haberin Devamı

Star TV Dramalar Müdürü Ümmü Burhan’la geçtiğimiz yıl bir söyleşi yapmıştık. O zamanlar Lale Devri’ni yönetiyordu. Türk dizilerinin reyting artırmak için klişelerini sıralamıştı. Galiba şu sıralar o listeyi tekrar hatırlamak gerekiyor. Burhan’a göre;

- Esas kadın hep gururludur. Son 8 senedir dizilerde başrol kadın mutlaka hamile kalıyor ve hamile kaldığını esas adama söylemiyor.

- Türk erkeği kadına çok sahip çıkar. O nedenle mutlaka başka bir erkek esas kadına ve çocuğuna sahip çıkıyor. Bazen birden çok sahip çıkan oluyor.

- Nedense hep bir ölümcül hastalık atlatılıyor.

- Hastanenin olmadığı bir dizi olamaz. Reyting biraz düştüğünde mutlaka hastanelik olunuyor.

- Herkesin bir şekilde mafyayla işi oluyor. Kaçırılma, dövülme olmazsa olmaz.

- Tecavüz zaten kaçınılmaz. Her dizide bir tecavüz sahnesi var artık. Mutlaka buna yeltenen biri oluyor.

Yukarıdaki 6 maddeyi tekrar okuyup şu andaki Türk dizilerini gözünüzün önüne getirin. Sanki Türk dizisi çekmenin altın kuralı gibiler... Gerçekten de bunlardan en az bir tanesinin olmadığı bir dizimiz bile yok.



Arka Sokaklar’da vurulan vurulana

Farkında mısınız Arka Sokaklar dizisinde son 3 aydır ana karakterler ölümle savaşıyor. Malum bu sene reyting almak zor. Üstelik Arka Sokaklar yıllardır ekranda ve yorgun bir dizi. Fakat son aylarda reytingini artırıyor. Çünkü bu defa ana karakterler ölümle savaşıyor. Önce Rıza Baba’nın kızı Pınar ölümle burun buruna geldi. Ardından Mesut Komiser’in oğlu Tunç’u sedyede gördük. Dün akşam ekrana gelen bölümde ise bu defa Mesut Komiser vuruldu. Üstelik her hamle ciddi reyting getirdi. Sanırım bundan sonra sırayla tüm karakterlerin ölüp ölmediğini hastane kolidorlarında bekleyeceğiz. Eminim sonunda ölmeyecekler ama reyting sıralamasında üst sıralara çıkacaklar.

Pis Yedili’yi harcıyorlar

Show TV’nin yap-boz’a çevirdiği prototipi nedeniyle herkesin kafası karıştı. Ciner Grubu kanalı satın aldığında elinde Muhteşem Yüzyıl, Kuzey Güney gibi iddialı dizilerin karşısında 4.5-5.00 reytinglere ulaşan Pis Yedili vardı. Show TV’nin yeni aldığı pekçok diziye göre daha düşük bütçeli bir iş Pis Yedili. O nedenle altın yumurtlayan tavuktu. Çarşamba akşamları gençler izliyordu. Ama kanal sürekli dizinin yeriyle oynayarak Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan da oldu. Diziyi önce cumartesiye aldı ama olmadı. Bu kez sadece bir haftalığına çarşambaya gönderdi. Ertesi hafta yerine Sevdaluk’u koyup perşembeye aldı. Orada da olmayınca şimdi pazartesi yayınlama kararı çıktı. Öncelikle şunu gördü ki, Sevdaluk çarşamba günleri Pis Yedili kadar reyting alıyor. Kitlesi kemikleşmiş bir dizinin yeriyle oynamak hataydı. Madem hatayı gördüler, o zaman neden düzeltmediler? Bence Show TV, Pis Yedili’yi gözden çıkardı. Aksi takdirde zararın neresinden dönsek kâr derlerdi.

DİĞER YENİ YAZILAR