2013’te dizi dünyasında neler oldu?

Haberin Devamı

Yılın olayı: Hiç kuşku yok ki, Muhteşem Yüzyıl’ın Hürrem Sultan’ı Meryem Uzerli’nin kimseye haber vermeden Almanya’ya kaçması dizi sektöründe 2013’ün en büyük olayıydı.

Yılın kıyımı: 2013’te de ekran yap-boz tahtasına döndü. Büyük umutlarla başlayan ancak kısa sürede dizi mezarlığında yerini alan onlarca dizi oldu. Yılın kıyımı tartışmasız 40 dizinin yayından kaldırılmasıydı.

Yılın hayal kırıklıkları: 20 Dakika, A.Ş.K., Fatih dizilerinin yapım şirketleri, oyuncu kadroları birkaç sezon gidecek işler olduğunun göstergesiydi. Ama reyting listede durduğu gibi olmadı. Üç iddialı projeyi de listenin zirvesinden indirdi.

Yılın sürprizi: Kim derdi ki, Samanyolu TV’de bir dizi yayınlanacak ve bu dizi aldığı reytinglerle Acun Ilıcalı’nın Yetenek Sizsiniz yarışmasını zirveden indirecek? Hatta Muhteşem Yüzyıl’dan bile iyi sonuçlar elde edecek. Ama 2013 bu sürprize de gebe oldu. 13 yaşındaki Zehra’nın zorla evlendirilmesini konu alan Küçük Gelin 2013’ün sürpriz projesi oldu.

Yılın sansür mağduru: TRT 1’de ekrana gelen Leyla İle Mecnun sezon finalini yapmış yeni yayın dönemi için hazırlanıyordu ki, Gezi Olayları başladı. Dizinin oyuncuları eylemlere destek verince TRT yönetimi tarafından yayından kaldırıldı. Yılın en anti-demokratik hareketi TRT’den geldi. Bu sansür hem oyuncuları hem de izleyicileri mağdur etti.

Yılın modası: Orhan Gencebay şarkıları. TRT 1’de ekrana gelen ve Orhan Gencebay’ın şarkısından adını alan Beni Böyle Sev dizisi dışında bu yıl neredeyse her dizide Gencebay vardı. Sektörde sanki Orhan Gencebay şarkısı çalınmazsa bir dizi yapılamaz izlenimi hâkimdi.

Yılın ilan-ı aşkı: Güneşi Beklerken dizisinde Zeynep’e amansız bir aşkla tutulan Kerem’in not kâğıtlarına çizdiği Zeynep resimlerini kafasından aşağı dökerek yaptığı ilan-ı aşk 2013’ün unutulmaz aşk sahnesiydi.

Yılın evlilik teklifi: Kuzey Güney dizisinde izleyici iki sezon boyunca Kuzey’in Cemre’yle konuşmasını bekledi. Ama Kuzey racon adamıydı. Sonunda o da gönlüne söz dinletemedi. Teknede Cemre’ye yaptığı evlilik teklifi 2013’ün en unutulmaz sahnelerinden biriydi.

Yılın kötülükler kralı: Gözümü kapatıp ekranın en kötülerini gözümün önüne getirdiğimde hepsinin arasından bir isim fark yaratıyor. Karagül dizisinin Kendal’ı Mesut Akusta’dan bahsediyorum. Kendal kardeşini öldürdü, kadınlara eziyet etti, kendi çocuğunun bile ölümüne sebep oldu. Ama kötülük yapmaktan yılmayarak yılın kötülükler kralı oldu.

Kaybettiklerimiz: Bu sene de iş, sanat, spor, medya ve siyaset dünyasından çok önemli isimleri kaybettik. Metin Kaçan, Alev Sururi, Şenay Yüzbaşıoğlu, Burhan Doğançay, Mehmet Ali Birand, İsmet Hürmüzlü, Toktamış Ateş, Ahmet Mete Işıkara, İsmet Kür, Savaş Akova, Arif Peçenek, Macide Tanır, Tekin Akmansoy, Osman Gidişoğlu, Müslüm Gürses, Metin Serezli, Tuncel Kurtiz, Adnan Şenses, Savaş Ay, Ferdi Özbeğen, Nejat Uygur, Dinçer Çekmez, Sadun Tanju, Enver Ören, Aytunç Altındal, Erdoğan Alkin, Burhan Apaydın, Yaşar Güner, Şahin Gök, Günseli Başar, Yakup Tahincioğlu, Gül Yalaz, İbrahim Yazıcı, Murat Öztürk, Hayri Kozakçıoğlu, Nazmiye Demirel, Peride Celal, Nurettin Ok, Selçuk Yula, Turgut Özakman, Tomris Oğuzalp, Zafer Önen, Mehmet Semih Dedeoğlu’nu unutmayacağız. Gezi Olayları sırasında hayatını kaybeden gençler Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Mustafa Sarı, İrfan Tuna ve Ali İsmail Korkmaz ise yüreğimizi yaktı.

Dizi Doktoru’nun 2013 en iyiler listesi

En iyi drama dizisi: Karagül.

En iyi komedi dizisi: Yalan Dünya.

En iyi dönem dizisi: Muhteşem Yüzyıl.

En iyi gençlik dizisi: Güneşi Beklerken.

Umut vaat eden dizi: Adını Kalbime Yazdım. İlk bölümüyle fazla dikkat çekmedi. Ancak ikinci bölümünden itibaren her hafta reytingini yükseltmeye ve konuşulmaya devam etti. 2013’te reytingi bulamayan pek çok iddialı yapıma meydan okudu. Adını Kalbime Yazdım 2013’ün umut vaat eden dizisi oldu.

En iyi erkek oyuncu: Tabii ki Muhteşem Yüzyıl’ın Kanuni Sultan Süleyman’ı Halit Ergenç. Çünkü ekranda iliklerimize kadar bizi Kanuni olduğuna inandırıyor.

En iyi kadın oyuncu: Kayıp Şehir’in Aysel’i Gökçe Bahadır. Dizi mart ayında yayından kaldırıldı ama 2013’te aklımda en çok kalan kadın oyuncu performansı Bahadır oldu.

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Karadayı’nın savcı Turgut’u Yurdaer Okur. Sanki başkası oynasaydı Karadayı bu kadar ses getirmezdi. Ben de böyle bir his yaratıyor.

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Merhamet dizisinin Şadiye’si Dilara Aksüyek minimal oyunculuğuyla benim 2013’te en beğendiğim oyunculardan biriydi.

En iyi senarist: Merhamet dizisiyle Mahinur Ergun. Çünkü yarattığı dünyayı gerçek karakterler ve olaylar üzerine kurdu.

En iyi yönetmen: Zeynep Günay Tan. Hem Öyle Bir Geçer Zaman ki hem de Kayıp’taki reji diliyle 2013’ün en iyi yönetmeni oldu.

En iyi müzik: Toygar Işıklı – Karadayı

DİĞER YENİ YAZILAR