Behzat Ç. kimseyle çatışmıyor sinemada sisteme direniyor

Haberin Devamı

Mayıs ayının son haftasıydı. Bir haber için Ankara’daydım. Yönetmen Serdar Akar ve senarist Ercan Mehmet Erdem’le karşılaştık. Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminin senaryosu bitmiş, mekân bakıyorlardı. Aradan birkaç gün geçti, ekip çekimlere başladı ve Gezi Olayları start verdi. Şimdi ben bu detayı neden anlatıyorum? Erdal Beşikçioğlu, Sanem Çelik, Nejat İşler, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal, Seda Bakan, Serenay Sarıkaya, Aslı Tandoğan, Sadi Celil Cengiz, Tuğrul Tülek, Eray Eserol ve Ekim Mağden’in rol aldığı Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminin galası pazartesi akşamı Maslak TİM Show Center’da yapıldı.

Yönetmenliğini Serdar Akar’ın, yapımını Adam Film’in, yapımcılığını Tarkan Karlıdağ’ın yaptığı filmi alkışlar içinde izledik. Ortada müthiş bir öngörü vardı. Filmde yaşananlar aslında birkaç ay önce yanan Türkiye’nin bir izdüşümü gibiydi. Yanan sadece Ankara değil, aslında Türkiye’ydi. Behzat Ç. de tüm bu yaşananların arasında vicdanın temsilcisiydi. Senarist Ercan Mehmet Erdem bunu öngörmüştü, o nedenle en büyük tebriği o hak ediyordu. Bir tebrik de kurumsal iletişim direktörü Velhan Çantay’a... Gittiğim en kalabalık ve kaos dolu galalardan biriydi. Sıfır sorunla altından kalktılar.

Sanem Çelik rol çalmış

Behzat Ç. Ankara Yanıyor filmi, arka fonuna üç cinayeti alan ama fonunda Türkiye’nin siyasi durumunu gözler önüne seren bir film olmuş. Film, dizinin bittiği yerden yani Behzat Ç.’nin açığa alınmasıyla başlıyor. Bir yandan durumdan vazife çıkaranlar, kraldan çok kralcılar, ülkeyi kaosa sürükleyenler, cinayetler, panda haberleri yaşanırken, diğer tarafta Behzat Ç. ve ekibi merhametin, vicdanın, adaletin ve arkadaşlığın dansını sergiliyor. Film, tüm politik söylemine karşılık mizah duygusunu hiç kaybetmiyor. Filmin başrolü Behzat Ç. ama Ulrike yani Sanem Çelik hikâyesiyle Behzat’tan sağlam rol almış. Harun yani Fatih Artman dizideki performansının çok üstünde bir oyunculuk sergiliyor. Erdal Beşikçioğlu, bize daha olgun bir Behzat çizmiş. Aşk hikâyesi bu kez Hayalet ve Ilgın üzerinden ilerliyor. Hayalet’in Ilgın’a nasıl gazeteci olunur dersi verdiği sahne var ki, insanı iki kez düşündürüyor. Berkan Şal, yani Akbaba bu kez gülümsetiyor.

Behzat Ç.’ye veda

Film, yarın vizyona giriyor. Behzat Ç. severlerin mutlaka izlemesini öneririm. Üç sezon boyunca dizisini izlediğiniz Behzat Ç.’ye veda edeceksiniz. Sevdiğiniz karakterlerin geleceğini de göreceksiniz. Ama filmi diziden bağımsız değerlendirmek lazım. Behzat Ç., senaryosu, rejisi, oyunculukları, sanat yöne timi ve müziğiyle eli yüzü düzgün bir film olmuş. Hiç Behzat Ç. izlememiş biri de filmden etkilenecektir. Çünkü Behzat Ç. Ankara Yanıyor, tıpkı filmde söylediği gibi kimseyle çatışmıyor. Ama merhamet, vicdan ve adalet duygusuyla sinemada sisteme direniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR