Engin Akyürek ve Beren Saat 1 numara!

Geçen haftamı Cannes’da Mipcom’da geçirdim ve yurt dışına bir dizinin hangi koşullarda satıldığının izini sürdüm. Çünkü bugün bir dizinin Türkiye’de kendini döndürmesi çok zor. Yurt dışı geliri sayesinde ayakta kalıyorlar. O nedenle Muhteşem Yüzyıl, Paramparça gibi dizilerin yurt dışını satışını da yapan Global Agency CEO’su İzzet Pinto’ya “Senaristler projelerini oluştururken neye dikkat ederlerse o dizinin yurt dışına satılma şansı artar?” diye sordum. Pinto, “Zengin ve fakir çatışması her zaman kazanıyor. Bunun içerisine aşk, entrika ve İstanbul Boğazı koyulduğunda şansı artıyor. Kısacası Binbir Gece, Adını Feriha Koydum, Paramparça, Fatmagül’ün Suçu Ne gibi hikayeler yurt dışının sevdiği bir tür. Fakat bence kimin oynadığı da çok önemli. Bilinen bir oyuncu satışı kolaylaştırmakla kalmıyor, fiyatı da artırıyor. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi...” cevabını verdi.

Engin Akyürek ve Beren Saat 1 numara

Pınar Deniz o listeye girer

İnsan acaba kim o fiyatı artıran oyuncular diye merak etmeden duramıyor. Pinto, “Fatmagül’ün Suçu Ne?’ şu anda en çok satılan dizi olduğu için Engin Akyürek ve Beren Saat bir numara! 2018 yılının en çok satan işi Anne’ydi. O nedenle Cansu Dere yükselişte. Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Kenan İmirzalıoğlu, Burak Özçivit hala o listede en yüksek sırada oturuyorlar” cevabını veriyor. Hiç mi yeni eklenen bir isim yok diye isyan ederken Pinto, “Bence Pınar Deniz çok yükselecek ve kısa sürede bu listeye girecek” diyor. Hadi bakalım inşallah! Ortadoğu’ya eskisi kadar dizi satamadığımız için durum zorlaştı mı diye merak ediyorum. Pinto, “Toplam cironun yüzde 20’sini kaybettik ama Latin Amerika büyüdü. Yeni Ortadoğu bizim için Latin Amerika. Yani Türk dizilerine hala çok yoğun ilgi var ama sorun şu ki satacak iş artık çok az çıkıyor” diyor.

Haberin Devamı

Yapımcı oluyorum

Peki, format işleri nasıl gidiyor? Pinto, “Rüyhan Duralı’nın Shopping Masters-Bana Her Şey Yakışır formatıyla Yunanistan’da 300, Fransa’da bin, Almanya’da bin 250 bölümdür yayındayız. Yine Duralı’nın Joker formatı 200 bölümdür Portekiz’de yayınlanıyor” diyor. Her yıl kendine bir hedef koyarsın dediğimde Pinto bombayı patlatıyor: “2019’da yapımcı olacağım. Ürettiğim formatları kendim yapacağım. Şu anda hayalim yazdığım Legend formatının dünyada bir marka olması. O nedenle Ortadaoğu’nun en iyi yönetmeni formatımı yönetecek. Sanırım ilk yayını Kolombiya’da olacak. Daha sonra Türkiye’de yayınlanacak.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR