TRT 1’de ne izleyeceğiz?

Bir ara dönem dizisi kanalı olacak diye korktum ama bu yaz algımı değiştirdi TRT 1. Elimi Bırakma TRT 1 için bence çok büyük bir adımdı. Ege’nin Hamsisi ve Kalk Gidelim ekranda çeşitlilik yarattı. Bu sezon epey hazır durumda TRT 1. Hatta kanalın koordinatörü Kurtuluş Zeydan, 5 yıllık stratejilerinin hazır olduğunu, içeriklerinin belli olmadığını ama ne yapacaklarını bildiklerini söylüyor. Bugün TRT 1’in menüsüyle devam ediyoruz. TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan’la İstanbul’da bir araya geldik ve yeni sezonu konuştuk.

TRT 1’de ne izleyeceğiz

- Bambaşka bir kanala dönüşmeye başladınız. Bu yaz TRT gibi bir yaz değildi.

Doğrusu İbrahim Eren TRT’ye geldiğinden beri TRT gibi değil, olması gerektiği gibi bir TRT var artık. Yönetim kurulu başkanımız stratejiyi belirledikten sonra her sezon yüksek bizim için. Bu yaz bir sene önceden çalışmaya başladığımız iki diziyi hayata geçirdik. Bir işimizi de erken başlattık. Üçünde de istediğimiz hedeflere ulaştığımızı söyleyebilirim. TRT tek amacı reyting olan ve ne olursa olsun biz hep birinci olalım diyen bir kurum değil. Günlerdir kanalların genel müdürleriyle röportajlar yapıyorsunuz. TRT onların da kanalı. Bizim bir rakibimiz yok. Burası bir kamu kanalı.

Haberin Devamı

- Size muhalefet edeceğim. TRT’nin içine girdiği reyting mücadelesi pek çok özel televizyondan daha rekabetçi!

Biz bir reyting mücadelesi içinde değiliz ama ölçülüyoruz. TRT’nin bir misyonu var. Burası bir okul her şeyden önce... Sektörü destekleyen, büyütmeye ve katkı sunmaya çalışan kurumsal bir yapı. Bizim bütçeler ya da reklam piyasası üzerinde agresifliğimiz yok. TRT 1 iyiliğin reyting yaptığı kanaldır. TRT 1 umut, kahramanlık ve tebessüm servis eder. TRT 1’in ürettiği içeriklerde kıralım, dökelim, parçalayalım ama reyting yapalım göremezsiniz. Bunun olmadığı bir kanalın, başka kanalların ayağına basmak, ya da onların önüne geçmek gibi bir derdi olmaz. Ama şuna inanıyoruz. İyi şeyler üretirseniz sistem sizi zaten yukarı taşır. Bu bahsettiğiniz şey iyi üretilen işlerin doğal sonucu.

BU SENE ÖZÇİVİT YOK

Haberin Devamı

- Gelelim prototipinize... Pazartesiden başlayarak bizi nasıl dizilerin beklediğini konuşalım.

Sezon için sektörün en hazır kanallarından biriyiz. Çünkü geçen sezondan gelen üç tane dönem işimiz mevcut. Yazın erken başlattığımız bir işimiz ve iki tane de yeni dizimiz var. Pazartesi akşamı biz de yüksek sezona Ege’nin Hamsisi’yle başlıyoruz. Salı günleri format gireceğiz. Bir tarih yarışma programı. Adı 3’te 3 Tarih. 3 soruyu art arda doğru cevaplarsanız o ödülü cebe koyuyorsunuz. Sonra 3 soruyla devam ediyorsunuz. Sonunda büyük ödül var. Bu yarışmada toplumsal kabul görmüş bir tarihçi olacak. Bize sorduğumuz her sorunun tarihsel sürecini anlatacak. Çok büyük bir oyuncuyla ve uzmanımızla anlaşmak üzereyiz. Büyük ihtimalle ekimde ekranda olacak. Çarşamba akşamları bu sezon da Diriliş Ertuğrul olarak devam ediyoruz. Perşembe Kut’ül Amare var. Halil Paşa hikayeye giriyor ve Kut Savaşı başlıyor artık. Cuma Payitaht Abdülhamit var. Gürkan Uygun, Sedef Avcı, Hakan Yufkacıgil, Güven Kıraç, Başak Daşman’la anlaştılar. Yapımcılar büyük oynuyor, bu çok hoşuma gidiyor. Hikayeyi büyütüyoruz. Ekimde ilk başlayan dönem dizimiz olacak. Cumartesi Kalk Gidelim, pazar Elimi Bırakma ekranda olacak. Bu işe güveniyoruz. Yakın zamanda TRT’nin reytingli işlerinin yanına Elimi Bırakma’yı koyacağız.

Haberin Devamı

- Diriliş’te bu sezon Burak Özçivit Osman Bey’i oynayacaktı. Bu durumda projede yok... Peki bu yıl ne izleyeceğiz? Ne zaman ekranda olacak?

Bu sene Diriliş Ertuğrul olarak devam ettireceğiz. Umarım ekim ortasında girebiliriz. Hikaye dönüşüyor. Tarihsel süreçte Kayı obasının yükselişi ana aksımız olarak devam ediyor. Ama Ertuğrul Söğüt’e yerleşiyor. Biliyorsunuz Ertuğrul artık bekar. Ve onu aşık etmemiz gerekiyor. En büyük düşmanının kız kardeşine aşık olacak. Bu karakteri Hande Soral canlandıracak. Seyircimiz rahat olsun, Diriliş’i birinci sezon işi izliyormuş gibi izleyecekler. Diğer konuya gelince; biz Burak Özçivit’i seviyoruz ve bu projede olması hepimiz için büyük bir kazanç olacak. Ancak doğru konumlandırma için biraz sabırlı olmamız ve zamana bırakmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

- Peki, yedek işler?

Resmi olarak sözleşmesi yapılmış Vuslat diye bir işimiz var. Bir imkansız aşk hikayesi. Şu anda cast yapılıyor. Tozkopan adında bir çocuk aksiyon işimiz var. Problemler yaşayan 10 yaşında bir çocuğun okçulukla tanışıp bütün hayatının dönüştüğü bir hikaye. Hafta sonu yayınlayacağız ve prime time işi değil. İki tane de imzada olan işimiz var. Biri Halka, diğeri Sıfır Noktası.

- Gündüz kuşağında ne izleyeceğiz?

İyi Fikir, Misafirim Var devam edecek. Bir sağlık işimiz olacak. Uzun yıllar sonra bir yarışmı geliyor. Bir de kostümlü melodramlara, Kore dizilerine geri dönüyoruz. Pazar günleri çocuk sineması olacak.

Buraya kolay gelmedik

“TRT 1 buralara kolay gelmedi. TRT 1 sektörde önce yok sayıldı, son ciddiye alınmadı, sonra görmezden gelindi, şimdi herkes bunlar ne yapıyor diye bize bakıyor. Bu süreç kolay olmadı. Bu çok emek, zaman ve enerji aldı. Artık sektörde TRT 1 gerçeği var. Buraya gelmemizde birinci ölçü şuydu. Bir şey yolunda gitmiyorsa onun yolunda gitmediğini kabul etmek lazım. Biz iyi bir özeleştiri yaptık ve gerçekten başarısız olduğumuzu kabul ederek başladık çalışmaya. Yayıncılık iyi bir ekiple yürütülebilecek bir iş. Ekibiniz iyiyse siz de iyi sonuçlar alıyorsunuz. TRT 1’de 70 kişilik bir ekibimiz var ve hepsine çok teşekkür ederim. Büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar.”

DİĞER YENİ YAZILAR