Sınır ötesinde gala

Geçen hafta TRT’den Kardeşim Benim Der’a filminin Suriye topraklarında gerçekleşecek olan galası için davet aldım. Hiç düşünmeden kabul ettim. Çünkü savaşın gölgesindeki hayatları merak ediyordum. Annemin korkuları arasında salı günü önce Gaziantep’e uçtuk. Ardından da Kilis’e doğru yol aldık. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, öğlen yemeği esnasında bizlere bölge hakkında bilgi verdi. Bugün Kilis’te 97 bin Türk, 138 bin Suriye vatandaşının yaşadığını söyleyen Kara; “Türkler Arapça, Suriyeliler Türkçe bilmiyor. Birlikte yaşam kültürü oluşturuyoruz burada. 6 ayda üstümüze 97 füze atıldı. Buna rağmen Kilis umudun ve barışın şehridir” dedi. İnsan düşünmeden edemiyor. Umut sen ne güzle bir duygusun, her şeye rağmen insanın içinden hiç kopmuyorsun. Yemek sonrası sınıra doğru yol aldık. Gala Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinden arındırılan Çobanbey bölgesindeki AFAD Lojistik Merkezi’nde yapıldı. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, oyuncular, gazeteciler ve film ekibinin katıldığı gala öncesi bir sergiyi gezdik.

Haberin Devamı

Sınır ötesinde gala

Kardeşim Benim Der’a ağır bir yüzleşme

Suriye’deki iç savaşın çıkışını ve devamındaki gelişmeleri ele alan “Kardeşim İçin Der’a” filminin galasının neden Suriye’de yapıldığını merak ediyorduk. Filmin ortak yapımcı TRT’ydi. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, bugüne kadar çok sayıda esere destek verdiklerinin altını çizerek, Kardeşim İçin Der’a filmine de çok değer verdiklerini söyledi. Eren, “Bugüne kadar Suriye’deki iç savaşı içeriden veren olmamıştı. Bu eser de bu boşluğu dolduruyor. Henüz Türkiye’de sinemaseverlerle bu tarz bir film buluşmamıştı. Bizim bu bölgeyi anlamız lazım. Hiç kimse bu hayatta vatansız kalmak istemez. Burada olanların ve vahşetin neticesinde milyonlarca insan vatansız kaldı. Bu işin nasıl başladığını ve neler yaşandığını, Esed zulmünü konu alan bir film yapmak istedik. Galayı burada yapıyoruz. Çünkü savaş ortamında sanatın iyileştirici etkisine inanıyoruz” dedi. Filmin yönetmeni Murat Onbul. Bu yıl üç farklı türde film çekti. Önce İlk Öpücük vizyona girdi. Cuma günü Kardeşim Benim Der’a filmi, önümüzdeki ay ise 4N1K 2 filmiyle vizyonda olacak. Ancak bu film onun için çok başka bir yerde! Zor koşullarda oldukça anlamlı bir iş ortaya çıkarmış. Filmin başrolünde İlker Kızmaz var. Kızmaz, “Dışarıdan izleyince akvaryumdan balıkları izliyormuş gibi oluyor ama olaya biraz daha dahil olduğunuzda insanların neler yaşadığını kendi ağızlarından dinliyorsunuz. Bunlarla yüzleşmek bizim için biraz değişik bir tecrübe oldu. Hatta ağır oldu. Umarım filmde de bu insanların yaşadıklarını yansıtabilmişizdir. Tek umudumuz da bu” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklara oyuncak dağıtıldı

Film başlamadan önce Halep iline bağlı Çobanbey ilçesinde bulunan Çobanbey Elrifiyye İlkokulu’na bir ziyaret yapıldı. Filmin oyuncuları İlker Kızmaz, Berna Koraltürk, Cem Uçan, yönetmeni Murat Onbul, oyuncular Ayberk Pekcan, Ufuk Özkan, Gözde Kaya, Celal Al, yapımcılar; Yusuf Esenkal, Eyüp Üstün öğrencilerle bir araya geldi ve onlara oyuncak dağıttı. Benim için en acılı anlardan biriydi. Bir okul düşünün, içinde onlarca çocuk ama çatısında silahlı askerler var. Her şeye rağmen bir nebze gülüşü hala yüzlerinde taşıyorlar. Galanın ardından yola çıktığımızda sanırım hepimizin aklında o çocuklar kaldı. Kardeşim Benim Der’a Cuma günü vizyona girdi. Bugünün konjonktüründe nasıl bu hale gelindiğini görmek için izlemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR