Artık Araplar için dizi çekilmeyecek

MENA yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan 22 ülkede yayını olan MBC’nin Türk dizilerini yayından kaldırması tartışmasız siyasi bir karar!

Artık Araplar için dizi çekilmeyecek

Şimdilik Vatanım Sensin, İçerde, Kiralık Aşk, Muhteşem Yüzyıl dizilerini ilgilendiriyor gibi algılansa da ciddi bir pazarı uzun süreliğine kaybettik gibi görünüyor. Dünyada Amerika’dan sonra en çok dizi ihraç eden ülke Türkiye. Yani bu konuda dünya ikincisi. 350 milyon dolarlık bir pastayı elinde bulunduruyor. Bugün 140 ülkede Türk dizileri yayınlanıyor.

Artık Araplar için dizi çekilmeyecek

Birkaç yıl önce sadece Arap dünyası ve Balkanlar tarafından izlenen Türk dizileri artık Latin Amerika’ya kadar uzanıyor. Fakat Ortadoğu hala en büyük pazarı dizilerimizin! O nedenle bu yasak dizi ihracatının en az yüzde 35-40’lık bir bölümünü etkiler. Çok ciddi bir paydan bahsediyoruz. Buna Türk oyuncularının Arap dünyasında çok talep edilmesini, reklamları ve davetleri eklersek bu kararla dizi sektörü ciddi bir yara almış gibi görünüyor. Zaten son yıllarda dizi sürelerinin uzunluğu, bir sezondan uzun dizilerin yapılamaması sekteye uğratmıştı satışları... Çünkü Türk dizilerinin çoğu yurt dışında günlük olarak yayınlanıyor. O nedenle bölüm sayısı çoğaldıkça satış artıyor. Şimdi bu kararla Türk dizileri ciddi bir ihracat yarası alacak. Olayın başka bir boyutu ise artık Araplar için dizi çekilmeyecek. Yani daha az yalı, daha az Boğaz ve özellikle 10 oyuncu üzerine kurulu dizi sayımız azalabilir.

Haberin Devamı

Artık Araplar için dizi çekilmeyecek

Şahsiyet’e bayıldım

Hakan Günday’ın yazdığı, Onur Saylak’ın yönetmen koltuğuna oturduğu, Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Necip Memili, İbrahim Selim, Fırat Topkorur, Recep Usta, Rabia Soytürk ve Ayhan Kavas’ın rol aldığı, Ay Yapım imzalı, PuHu TV’de yayınlanacak olan Şahsiyet’in ilk tanıtımı yayınlandı. Haluk Bilginer’in canlandırdığı karaktere alzheimer başlangıcı teşhisi konulmasıyla ne de olsa her şeyi unutuyorum diyerek katile dönüşmesini izlediğimiz ilk tanıtım beni benden aldı. Bayıldım. Ekranda izlediğimiz her şeyden çok farklı bir iş olacağının da iddiasını koydu. Onur Saylak, Hakan Günday ve Ay Yapım birlikteliği sektörü bambaşka bir yere taşıyacak. Demedi demeyin! Önce Daha, şimdi Şahsiyet ve ben şimdiden sonra demeyi dört gözle bekler oldum. Şahsiyet’in yolu açık olsun!

Haberin Devamı

Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun

Öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun! Ancak maalesef bu ülkede kadından bahsederken en çok şiddet kelimesinin kullanıyoruz. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2018 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre 2018 yılında kadının en büyük sorunu: ‘Şiddet.’ İkinci sırada ‘işsizlik’; üçüncü sırada ise ‘eğitimsizlik’ geliyor. Kadının toplumda yaşadığı en büyük dördüncü sorun ise ‘sokakta baskı ve taciz.’ Kadının çalışma hayatındaki varlığının da sorgulandığı araştırmada ortaya çıkan sonuç, yüzde 28’lik bir kesimin şu anda aktif olarak çalıştığını gösterdi. Katılımcıların yüzde 35’i geçmişte çalıştığını, yüzde 46’sı ise hayatında hiç çalışmadığını ifade etti. “Kadınların iş hayatına katılımı ülkenin refahı açısından gereklidir” ifadesine katılma oranı kadınlarda yüzde 84; erkeklerde ise yüzde 73 olarak gerçekleşti. Araştırmanın verdiği sonuçlardan biri de eşitlikçi toplumsal cinsiyet algısının güçlenmesi. Geçmiş yıllara göre maalesef kadına yönelik şiddet artmış durumda! Umarım seneye bu verilerin azaldığına şahit olabiliriz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR