Meryem “Ben geçmişten geldim” diyor

TMC Film-Erol Avcı’nın yapımcılığını, Mustafa Şevki Doğan’ın yönetmenliğini, Duygu Albayrak’ın proje tasarımını, Emre Özdür’ün senaryo süpervizörlüğünü, Meryem Gültabak ve İlke Gürsoy’un senaryosunu, Şakir Demirpehlivan’ın sanat yönetmenliğini, Kıraç ve Garbiyeli’nin müziklerini, Gözde İkinci’nin cast direktörlüğünü, Tuğçe Küçükkalıpçı’nın ikinci yönetmenliğini üstlendiği Meryem, çarşamba akşamı Kanal D’de başladı. Furkan Andıç, Ayça Ayşin Turan, Cemal Toktaş, Açelya Topaloğlu, Bestemsu Özdemir, Uğur Çavuşoğlu, Sema Öztürk, Kenan Acar, Ayten Uncuoğlu, Mutlu Güney, Uğur Demirpehlivan, Beste Kanar, Tekin Temel, Sonat Dursun, Emine Gülsüm Gözümer, Aydan Kaya, Yıldırım Bayazıt, Ekrem Mahsenoğlu’nun rol aldığı, Sezgi Sena Akay, Selim Erdoğan ve Zeynep Kumral’ın konuk oyuncu olduğu ilk bölüm Tüm Kişiler’de 2.31 reytingle 4’üncü, AB’de 3.37 reytingle 1’inci, ABC1’de 2.78’le 2’nci oldu. Başladığı gün Fox TV’nin No:309 dizisi sezon finali yaptığı için zirve şansı zaten düşüktü. Ancak bu kadar düşük bir reyting almasını da beklemiyorduk. Star TV, Kung Fu Yoga ve Tosun Paşa filmleriyle tüm dengeleri bozdu. Reyting bölündü ve hem Meryem, hem de No:309 reyting pastasındaki payını filmlerle paylaştı.

Haberin Devamı

Ritmi 70 dakika yüksekti

Meryem, Kore dizisi Secrets (Secret Love) dizisinden uyarlanmış. Orijinalini izlemedim ama senaryosunun ödüllü olduğunu biliyorum. Meryem, 10 yıldır Oktay’a aşık olan ve onun için kendi hayatından bile vazgeçen Meryem’in hikayesini anlatıyor bize... Oktay, kariyer ve güç uğruna her şeyden vazgeçebilecek bir düzen adamı. Vicdanı yok ama Meryem’e başlarda kıyamıyormuş gibi davranıyor. Sonunda da daha fazla gücün yanında olmak adına aşkını satıyor. Savaş, aşk için güçten vazgeçen bir adam ama aşkını kaybedince intikam prensine dönüşüyor. Hikayenin merkezinde Yurdal var. Savaş’ın eli uzun babası... O her şeye polisten, savcıdan önce ulaşabiliyor ve oyunu kendi lehine çevirebiliyor. Sevdiği adam için işlemediği bir suçu üstlenen Meryem ise saflığı temsil ediyor. Fakat bu kadar saflık bugünün dünyasında geçerli olmadığı için bence biraz fazla kaçmış. Keşke daha gerçekçi bahaneler üretilseydi onun saflığı için... Hikaye tanıdık, müzikler adeta Zerda, Binbir Gece, Acı Aşk ve Bugünün Saraylısı karması olmuş. Fakat insanı kendisine çeken bir yanı vardı Meryem’in... Benim için 140 dakikalık bir dizi izlerken, en önemli şey ritmidir. İlk 70 dakikanın nasıl geçtiğini anlamadım. O nedenle yönetmen Mustafa Şevki Doğan’ı tebrik ederim.

Haberin Devamı

Oyunculuklardan şüphe etmiyorsun

Ancak dizide gözüme takılanlar vardı. Öncelikle Yurdal’ın evi acil değişmeli. O kadar karmaşık bir ev ki, insan eve mi yoksa oyuna mı baksın kafası karışıyor. Aynı durum kostümler için de geçerli. Açelya Topaloğlu dışında kostümler karakterleri yansıtmamış. Oyunculuklar adına mutluyum. Bana kalırsa yönetmenlik, teknik dışında oyuncuyu oynatabilmektir. Herkes oynamış, bir kişiden şüphe etmiyorsun. Fakat Cemal Toktaş öyle öne çıkmış ki, o kadar gerçek oynamış ki düzenin adamını, bölüm sonunda kendimi ona küfür ederken buldum. Ezcümle; hikaye iyi işlenirse, kostümler ve bazı dekorlar değişirse, oyunculuklar zaten iyi ama daha da yükselirse, müzikler biraz azalırsa Meryem sezon için şanslı bir dizi. Reytingleri düşük geldi ama Kanal D bol tekrarla seyirciyi ekrana çekecektir. Çünkü Meryem’de insana “Bu dizi geçmişten geliyor” dedirten bir hava var. Yani o özlediğimiz dizileri hatırlatıyor. Bu büyük bir avantaj. Çarşamba Fox TV’de Bu Sayılmaz başlıyor. Biri komedi, diğeri drama... Hangisinin daha yüksek şansı olduğunu tabii ki reytingler gösterecek. Ancak Meryem doğru hamleleri yapabilirse bir tık öne çıkabilir. Herkesin emeğine sağlık!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR