İsimsizler birleştirici bir söylem geliştirmeli!

İçinde bulunduğumuz siyasi konjonktürün bizi bir kahraman arayışına ittiğini, o nedenle de sinemada ve ekranda milliyetçiliği esas alan projelerin artacağını aylar önce yazmıştım. Sinemada Dağ 2’nin başarısı tesadüf değildi. Konjonktürle örtüştüğü için izleyici sayısını her hafta artırdı. Çünkü sinemayı ya da diziyi politikadan ayıramazsınız. Siyasette esen rüzgar insanların izleme alışkanlıklarına da sirayet eder. Recep İvedik 5’in başarısı da tesadüf değil! Rüzgarın sert estiği dönemlerde insanlar gülmek ister. Referanduma sayılı günler kaldı. Ekranda ise milliyetçiliği esas alan, kahramanlık dizileri start vermeye başladı. Çünkü Dağ 2’nin başarısı televizyonculara da ilham oldu. Geçtiğimiz pazartesi Kanal D’de İsimsizler başladı. Yarın Star TV’de Söz görücüye çıkacak. Fox TV’nin Savaşçı’sı ise ay ortası ya da sonuna doğru yayınlanacaktır.

Jenerik müziğine bayıldım

Barakuda ve Es Film- Ahmet Kayımtu, Yusuf Esenkal, Serdar Öğretici’nin yapımcılığını, Osman Kaya’nın yönetmenliğini, Ayça Mutlugil, Hale Çalap, Serkan Birlik, Mustafa Burak Doğu’nun senaristliğini, Yıldıray Gürgen’in müziklerini üstlendiği İsimsizler, bu furyanın ilk başlayanı oldu. Jenerik müziğine bayıldığımın altını çizmeliyim. Uğur Güneş, Algı Eke, Sedat Mert, Taner Ertürkler, Bülent Alkış, Çağkan Çulha, Volkan Keskin, Musab Ekici, Sera Kutlubey, İlayda Çevik, Nizam Namidar, Haydar Köyel, Emel Dede, Merve Akkaya, Aytek Şayan, Handan Yıldırım, Elvan Boran, İlkay Akdağlı, Gürkan Güzeyhuz, Fatih Altun, Bedia Ener, Nusret Çetinel, Helin Kandemir, Burak Temiz, Alper Parlak, Görkem Türkeş, Savaş Barutçu, Giovanni Arvaneh’in rol aldığı dizi; Tüm Kişiler’de 5.84 reytingle 5’inci, AB’de 5.07’yle 6’ncı, ABC1’de 5.68’le 6’ncı oldu. Sonuç kanal için oldukça iyi! Çünkü mart ayı boyunca hiçbir pazartesi bu reytinglerin yanına bile yaklaşamadı. Dizi boyunca Musab Ekici’nin performansıyla bize nefes aldırdığını, Uğur Güneş’in kaymakam Fatih’i üstüne iyi giydiğini de söylemek lazım!

Haberin Devamı

Diyaloglar ilkokul müsameresi gibiydi

Haberin Devamı

Peki, İsimsizler bize ne anlattı? İsimsizler’de vatanını seven devlet adamlarını, askerleri, polisleri izledik. Bir de vatanını satan politikacıları ve halkı! Ancak dizi milliyetçiliğe fazla sığınmıştı. Bunda bir sakınca yok! Her dizi aslında milliyetçiliğe sığınır. Ne yazık ki, İsimsizler’in milliyetçilik söylemi toplumu birleştirmeye çağırmıyordu. Tam tersi ayrıştırıcı bir söylem geliştirmişti. Senaryoyu aylar önce okuma fırsatı bulmuştum. Tutma ihtimalinin de çok yüksek olduğunu herkese söyledim. Ancak okuduğum senaryo ilk drafttı ve ilkokul müsameresi gibi olan diyalogların değişeceğini düşünmüştüm. Dizinin çatışmasının sağlam olduğunu, kurulan dünyanın Köprü ve Kurtlar Vadisi gibi sağlam temellere dayanacağını hayal etmiştim. Ancak sonuç umduğum gibi olmadı. Mizansenler olmamıştı, diyaloglar şiirseldi, proje sırtını vatana, millete, dine ve ayrımcılığa dayamıştı. Oysa Kanal D gibi, Türkiye’nin en büyük kanallarından birine birleştirici bir söylem yakışırdı. Bu eleştirilerden nasibini yönetmen Osman Kaya aldı. İlk giden o oldu. Bundan sonra İsimsizler’in yönetmen koltuğu Emre Konuk’a emanet. İsimsizler milliyetçilik rüzgarıyla bir yola çıktı ama seçtiği dili değiştirmesi daha iyi olacak. Çünkü bizi ayrıştırmak değil, birleştirmek yakınlaştıracak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR