Payitaht Abdülhamit ne anlatacak?

Başrollerini Bülent İnal, Özlem Conker, Selen Öztürk, Akın Akınözü, Hakan Boyav, Ezgi Eyüboğlu, Can Sipahi’nin paylaştığı, Serdar Akar’ın yönetmenliğini üstlendiği, Osman Bodur ve Uğur Uzunok’un senaryosunu yazdığı Payitaht “Abdülhamit” 24 Şubat Cuma akşamı TRT’de başlıyor. Önceki gün Çırağan Sarayı’nda diziye bir basın daveti düzenlendi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan, yönetmen Serdar Akar, oyuncular Bülent İnal ve Özlem Conker’in katıldığı davette 15 dakikalık bir gösterim yapıldı. Kısa birkaç birbirinden farklı sahneyi izledik. Bütüne bakmadan yorum yapmayı sevmem. O nedenle tüm bölümü izlemeden bir fikrim olmayacak. Ancak zikir ve çatışmanın paralel çekildiği bir sahneden bahsetmeden geçemeyeceğim. Yönetmen Serdar Akar sahnenin kompozisyonu öyle güzel kurmuş ki, müziğin, çığlığın, mücadelenin ve ezan sesinin birbirine karıştığı yani çok sesliliği yansıttığı, saniye saniye duygunun yükseldiği bir sahne... Tek başına derdini çok güzel anlatmış, bütünün içinde nasıl duracağını cuma akşamı ilk bölümü izlediğimizde göreceğiz.

Haberin Devamı

Son 13 yılını izleyeceğiz

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren gösterim sonrası diziyle ilgili bilgiler verdi: “Payitaht Abdülhamit, o dönem dünyada yaşananlar ile günümüzde karşımıza çıkanların yöntemler ve amaçlar açısından birbirine olan benzerliğini tarihe not düşecek. Bu dizi Osmanlı tarihinin en çok merak edilen, aynı zamanda da en çok tartışılan 33 yıllık döneminin son 13 yılına ışık tutacak. Osmanlı’nın zaferiyle sonuçlanan Yunan Harbi, Filistin topraklarının Sultan’dan istenildiği 1. Siyonist Kongresi, Abdülhamit Han’ın en önemli eserlerinden biri olan Hicaz Demiryolu çalışmaları dizide izleyeceğiz. Dizinin birinci bölüm için 50 yeni mekan hazırlandı. Bu projede amacımız reyting değil ama izlenmeyen bir şey yapmak istemiyoruz. O nedenle bir yıllık bir ön hazırlık sonunda bu işi hayata geçirdik.” Dizinin ilk bölümü 150 dakika yayınlanacak.

“Bir dönem Kızın Han dendi”

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş konuşmasında “Tarih roman gibi okunur” dedi ve dönem dizilerini izlemeyi sevdiğini söyledi. Kurtulmuş, “Abdülhamit Han sanılanın ve bir dönem konuşulanın aksine Türkiye Cumhuriyeti gölgeleyen biri olmadı. Tam tersine cumhuriyetimizi inşa eden iradenin temelleri Sultan Abdülhamit Han’ın döneminde yapılan modernizasyon çalışmalarıyla atıldı. Ne yazık ki, Sultan Abdülhamit uzun yıllar Kızıl Han olarak anılmıştır ki, bir dönemle cumhuriyetin ilişkisi kesilsin diye... Bu büyük bir yanlıştır. Böyle bir dizinin yapılıyor olması Türkiye’nin kendi tarihiyle barışmaya başladığının önemli işaretlerinden biridir. Türkiye’de son zamanlarda TRT 1 ve diğer kanallarımızda çok sayıda tarih ile ilgili dizilerin olması önemli bir adımdır. Millet tarihine sahip çıkıyor” açıklamasında bulundu. Es Film’in yapımını üstlendiği Payitaht Abdülhamit, cuma akşamı TRT 1’de ekrana gelecek.

DİĞER YENİ YAZILAR